Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Fotovoltaika na střeše

Na které krytiny můžu umístit fotovoltaiku?

16. 7. 2023

Jak už víme z předchozího článku (Jsou pro mou střechu fotovoltaické panely vhodným řešením?), řešení fotovoltaického systému je u každé střechy individuální a záleží u něj na orientaci střechy a jejích konkrétních podmínkách. Při montáži hraje důležitou roli ale i typ stávající střešní krytiny a celkový stav střechy. V tomto článku si srovnáme, jak se panely kotví do jednotlivých typů krytin a u kterých střech je instalace nejvíce problematická.

Máte starší střechu? Před fotovoltaikou zvažte rekonstrukci

Dá se říct, že se fotovoltaické panely dají nainstalovat na téměř každý typ krytiny. Podmínkou je ale to, aby byla střecha v dobrém stavu. Samotné fotovoltaické panely mají totiž životnost okolo třiceti let a jakmile je umístíte na střechu, musíte počítat s tím, že původní krytina musí na střeše ještě třicet let vydržet. Pokud je vaše stávající střecha ve špatné kondici a je pomalu nejvyšší čas ji rekonstruovat, s instalací fotovoltaiky počkejte raději až po rekonstrukci.

Zajímavou alternativou, která slibuje vyřešit “obě mouchy jednou ranou”, jsou fotovoltaické krytiny, u kterých je fotovoltaický článek zakomponovaný v krytině samotné. Pokud plánujete před fotovoltaikou celou střechu renovovat, zvažte, jestli se vám nevyplatí investovat rovnou do této varianty. Vždy ale musíte počítat s tím, že se FVE krytiny oproti klasické fotovoltaice značně prodraží



Postupy připevnění panelů na šikmé střechy

Střešní tašky

U klasických střech s vyjímatelnými taškami se při montáži fotovoltaiky tašky vyndají nebo vysunou tak, aby byl přístupný krov. Na ten se našroubují uchycovací háky, pomocí kterých se pak připevní nosná konstrukce samotného panelu. V místě, kde se tašky dotýkají háku, se podbrousí a poté vrátí zpátky na své místo. 

Háky pro připevnění panelu do krovu taškové střechy
Háky pro připevnění panelu do krovu taškové střechy (Zdroj: ALOKON)


Plechové a šindelové střechy

Střechy z asfaltových šindelů se ale zásahu do krytiny nevyhnou. V jejich případě se kotvení provádí pouze skrze krytinu. Hák se přišroubuje dlouhými vruty, které prochází přes šindele do dřevěného podkladu nebo trámů pod krytinou. Na přimontované háky se poté připevní samotná nosná konstrukce fotovoltaického panelu. Podobně jsou na tom střechy s plechovou krytinou. Ani u nich nejdou jednotlivé části krytiny snadno vyjmout a je proto potřeba montovat skrze plech. Postup je v jejich případě stejný.

Uchycení konstrukce panelu do asfaltové šindelové střechy
Uchycení konstrukce panelu do asfaltové šindelové krytiny (Zdroj: ALOKON)


Při každém porušení pláště střechy je nutné si dát pozor na zachování vodotěsnosti. U těchto druhů montáží jsou vruty opatřeny voděodolnou těsnící gumou a tmelem, který zamezí zatékání do střešního pláště v místech prostupů.

Pro kotvení do plechových střech je vhodný například unikátní držák SATJAM Solar se speciálními systémovými šrouby, díky kterým zajistí bezpečné a vodotěsné umístění fotovoltaiky bez ztráty estetických nebo funkčních vlastností krytiny.

Falcované plechy

Konstrukce falcovaných plechových krytin je pro montáž FVE panelů ideální. Do plechů se nemusí vůbec vrtat. Na drážkový spoj plechu se nasadí držák, který se šroubem utáhne a k drážce se přichytí. Do držáků se pak přimontují nosné rámy panelů. Celá instalace se tak obejde bez porušení krytiny.

Zajímavé estetické řešení bezrámového kotvení panelů na falcované plechy nabízí držák RHEINZINK-PV, který jedním dílem připojí panel přímo k stojaté drážce.

Konstrukce pro ploché střechy

U plochých střech se instalace panelů provádí dvěma způsoby. Buď je možné nosnou konstrukci přimontovat skrz střešní krytinu (postup je tak podobný, jako u plechových krytin výše), nebo panely nekotvit vůbec. V tomto případě se nosná konstrukce musí zatížit (například betonovou dlažbou). U plochých střech je ale vždy potřeba dát pozor na statiku a nosnost střechy, a to zejména u dodatečně zatížených nekotvených konstrukcí.

Kotvení do nosné konstrukce panelu na ploché střeše
Kotvení do nosné konstrukce panelu na ploché střeše (Zdroj: ALOKON)


S bobrovkou a eternitem opatrně

I přes všechny možné dostupné montážní techniky existují typy krytin, na které se fotovoltaický systém instaluje velmi obtížně. Mnohé realizační firmy nechtějí fotovoltaické panely montovat například na klasickou bobrovku. Montáž nosné konstrukce háků okolo této tradiční krytiny je příliš komplikovaná a hrozí při ní poškození tašek. Jestli se vám podaří najít montážní firmu, která bude ochotná s těmito typy krytin pracovat, musíte počítat s tím, že bude instalace FVE nákladnější.

To stejné platí i pro střechy z eternitu a jeho alternativ, jako jsou Betternit, Cembrit, Dacora a další vláknocementové šablony. Tato křehká krytina může při montáži fotovoltaických panelů popraskat. Riziko je o to vyšší u střech z původního eternitu s azbestem, kdy hrozí kromě poškození střechy i ohrožení zdraví.

Pokud mate střechu právě z těchto materiálů a neplánujete ji rekonstruovat jenom kvůli fotovoltaice, existují i alternativní řešení. Panely se vždy dají umístit na jiné budovy na pozemku, například na pergolu, kůlnu nebo garáž, případně i na fasádu domu. 


Pozor na zatížení střechy

Každý fotovoltaický panel představuje pro střechu zátěž navíc. Dodatečná váha může být problematická zejména u starších střech s nedostatečně nosnými krovy, nebo u střech plochých, u kterých se zátěž panelů rozkládá jinak, než u šikmých. V těchto případech se vyplatí před investicí do fotovoltaiky nechat celou střechu posoudit statikem, který u problémových případů pomůže najít optimální řešení.

Autor článku: Krytiny-střechy.cz (Zdroj obrázků: ALOKON)



Máte-li zájem o fotovoltaiku, poptejte ji přímo u nás. Zařídíme za vás kompletní řešení fotovoltaiky včetně dotací, montáže a zapojení do sítě. Stačí vyplnit kontaktní formulář níže.


Chci u vás poptat



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků