Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Fotovoltaika na střeše

Komunitní sdílení elektřiny bude už brzy realitou

7. 11. 2023

Stát v rámci podpory obnovitelných zdrojů energie zveřejnil úpravu novely LEX OZE II, díky které bude možné sdílet energii skrze distribuční síť v rámci tzv. energetického společenství. Novela má přinést podrobnou právní úpravu komunitní energetiky a posílit energetickou soběstačnost občanů. Návrh je v současné době projednáván legislativní radou vlády.
 
Novela zákona LEX OZE II upravuje podmínky pro tzv. komunitní energetiku, díky které bude možné sdílet energii získanou z fotovoltaických elektráren. Domácnosti, které mají například fotovoltaiku na chatě, si budou moct nadbytečnou energii poslat ke spotřebě domů (a naopak), případně ji sdílet v rámci rodiny. Zákon tak usnadní mnoha domácnostem přístup k levné energii formou komunitního sdílení elektřiny.

Sdílení energie ale nebude omezené pouze na jednu domácnost nebo rodinu. Nově bude možné založit tzv. energetické společenství, v rámci něhož budou moct členové energii zdarma sdílet. Ve společenství mohou být členové rodiny a sousedé, ale i obce, firmy a úřady. Rodiče tak budou například moct posílat nadbytečnou energii z vlastní fotovoltaiky do bytů dětí vzdálených stovky kilometrů. Sdílet energii půjde ale i ve větším měřítku. V praxi to může vypadat například tak, že obec nechá na budovu obecního úřadu nainstalovat fotovoltaiku, ze které bude dodávat energii do škol, úřadů a dalších veřejných budov. Více informací o tom, jak založit energetické společnenství, naleznete zde.

Podle novely LEX OZE 2 by odběratelé elektřiny v rámci sdílení nemuseli platit za samotnou elektřinu, ale pouze za distribuci podle místní distribuční sazby dodavatele. Množství odebrané a odeslané energie budou měřit elektroměry, které budou v případě potřeby odběratelům poskytnuty zdarma. Pokud je energie sdílena v rámci jednoho domu, poplatky za distribuci se spotřebitelů týkat nebudou - tato energie není přenášena distribuční soustavou dodavatele.

V rámci komunitní energetiky bude nově od ledna 2024 povinností platit poplatek za provoz Elektroenergetického datového centra, které bude sloužit k výměně dat mezi obchodníky a a distributory. Poplatek bude podle distributorů činit cca 50 korun na rok na jedno odběrné místo.

Je nutné podotknout, že sdílená energie nefunguje na stejném principu, jako virtuální baterie, které uživateli dovolí nadbytečnou energii uložit u dodavatele a odebrat ji v případě potřeby později. Pokud nemáte akumulátor, do kterého by se odebraná sdílená energie ukládala, musíte ji spotřebovat okamžitě.

Novela zákona posílí energetickou soběstačnost komunit
Novela zákona posílí energetickou soběstačnost komunit


Podle právníků ze společnosti Frank Bold česká právní úprava energetiky zaostávala za evropskými nařízeními, podle kterých u nás měla být komunitní energetika uzákoněna už před dvěma lety. Je nejvyšší čas změny v zákoně prosadit. Obnovitelné zdroje energie zažily v poslední době nebávalou expanzi a je potřeba je právně ošetřit tak, aby byla posílena práva jejich uživatelů.

"Vládní koalice původně slibovala celý nový energetický zákon už do konce minulého roku. O to více se nyní musí snažit, aby alespoň dílčí novela prošla co nejrychleji Parlamentem a domácnosti, obce i firmy mohly budovat svoji energetickou soběstačnost a odolnost proti cenovým turbulencím na trhu nejpozději od 1. ledna 2024. A také aby vláda mohla konečně cílit pomoc s účty za energie na ohrožené domácnosti,“ uvádí Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA.

Ministři energetiky členských států EU navíc v minulém týdnu odsouhlasili návrh Evropské komise, který upravuje tzv. právo na přímé sdílení energie z obnovitelných zdrojů, který chce v rámci komunitní energetiky posílit ochranu spotřebitelů. Právo má usnadnit přístup k energii z OZE "těm zákazníkům, pro které není pořízení vlastního zdroje možné, nebo je pro ně zapojení do energetického společenství komplikované," jak uvádí zpráva zpráva Návrhu Nařízení Evropského parlamentu. Tento nový prvek práva na sdílení energie umožní spotřebitelům větší kontrolu nad svými účty za energii a podpoří decentralizované zavádění obnovitelných zdrojů energie. Podle studie EGÚ Brno by mohla v Česku komunitní energetika z obnovitelných zdrojů energie pokrýt až 79 % spotřeby domácností.

Cílem nové legislativy je umožnit sdílení energie a zapojení spotřebitelů do energetického trhu, čímž přispějí k urychlení transformace energetiky. LEX OZE II podpoří energetickou soběstačnost a nezávislost komunit v době nestálých cen energií. Pokud novela zákona projde, na komunitní sdílení elektřiny z obnovitelných zdrojů energie se budeme moct těšit už od 1. ledna 2024.

Autor článku: Krytiny-střechy.cz (Zdroj obrázku: Freepik)



Máte-li zájem o fotovoltaiku, poptejte ji přímo u nás. Zařídíme za vás kompletní řešení fotovoltaiky včetně dotací, montáže a zapojení do sítě. Stačí vyplnit kontaktní formulář níže.


Chci u vás poptat



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků