Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Fotovoltaika na střeše

Jak fungují virtuální baterie u fotovoltaiky?

9. 10. 2023

Obnovitelné zdroje energie se potýkají s častým problémem - čas výroby energie se ne vždy shoduje s časem její spotřeby. Solární panely takto například nejvíc energie vyrobí ve dne a v létě, kdy paradoxně tolik energie nespotřebujeme. Každý majitel fotovoltaiky se potýkal se stejnou otázkou - jak těmito přebytky energie neplýtvat a uložit je k pozdějšímu použití? Tradičním řešením tohoto problému je použití fyzického akumulátoru, do kterého se energie v průběhu dne uloží. V posledních letech začali někteří dodavatelé energií nabízet službu zvanou virtuální baterie, která umožňuje přebytečnou energii ukládat přímo k dodavateli bez nutnosti použití akumulátoru. V tomto článku vám vysvětlíme, v čem tato služba spočívá.

V tradičním fotovoltaickém systému se přebytečná energie uloží do fyzické baterie. Bateriové systémy ovšem bývají zpravidla nejnákladnější položkou celého fotovoltaického systému a jsou fyzicky omezené množstvím energie, které zvládnou uložit. Dva distributoři energie, ČEZ a E.ON, nabízí alternativní řešení - virtuální baterii s prakticky neomezenou kapacitou, kam můžete za poplatek přebytečnou energii "ukládat". Přebytečná energie se pošle distributorovi, od kterého ji můžete v případě potřeby zdarma odebrat zpět. Energii, kterou vyrobíte během dne, tak můžete uložit a využívat večer, nebo si případně v létě uložit nadbytečnou energii na zimu.

Virtuální baterie může být ideálním řešením pro ty, kteří nechtějí investovat do úložného systému s akumulátorem. Dá se říct, že služba virtuální baterie funguje jako účet v bance, kam ukládáte “našetřenou” energii a odkud ji pak vybíráte, když je potřeba.

Je nutné podotknout, že virtuální baterie u dodavatele nefunguje jako fyzický akumulátor. Vaše přebytečná energie není fyzicky uložena u distributora - je místo toho rozesílána do sítě ostatním zákazníkům, kteří ji právě potřebují. Až budete vaši energii chtít “vybrat” z pomyslného účtu, dodavatel energie ji na trhu nakoupí a pošle k vám.

Virtuální baterka
Vaši uloženou energii dodavatel rozesílá tam, kde je zrovna potřeba

Nic ovšem není zadarmo. Na silovou cenu uložené elektřiny, kterou z virtuální baterie budete čerpat, sice dostanete 100% slevu, nicméně tato cena tvoří pouze polovinu skutečných nákladů. Virtuální baterie je zpoplatněna poplatky za distribuci a za používání. Stále platíte dodavateli poplatky za používání služby a distribuční poplatky, což pro vás může vyjít velmi nevýhodně, pokud ukládáte do virtuální baterie jen velmi malé množství energie. Zároveň jste u těchto služeb zpravidla vázani fixací.


Srovnání služeb virtuálních baterií

  ČEZ - Elektřina pro soláry E.ON - Virtuální baterie
maximální výkon FVE 10 kWp 10 kWp
fixace smlouvy minimálně 3 roky minimálně 1 rok
omezení služby není omezena pouze pro fotovoltaiku od E.ONu
cena za uložený objem paušální

1096 Kč/rok bez ohledu na uložené množství
za každou započatou MWh se zvyšuje
do 1 MWh/rok - 49 Kč/měsíc
do 2 MWh/rok - 99 Kč/měsíc
do 3 MWh/rok - 149 Kč/měsíc
do 4 MWh/rok - 199 Kč/měsíc
 od 4+ MWh/rok - 499 Kč/měsíc


Obecně platí, že čím dražší je elektřina, tím více se vám vyplatí používat služby virtuální baterie. Pokud máte přebytky vyšší než 1 000 kWh (1 MWh) ročně, pak se virtuální baterie může vyplatit. Naopak při velmi malých objemech uložené energie (do 500 kWh ročně) se virtuální baterii nedoporučuje využívat. U Elektřiny pro soláry od ČEZu, kde se platí stejná roční sazba bez ohledu na množství uložené energie, je služba tím výhodnější, čím víc energie ukládáte. U Virtuální baterie od E.ONU se vám naopak služba vyplatí nejvíc do 4 MWh uložené energie, poté cena roste na 499 Kč za měsíc bez ohledu na to, jestli uložíte 4,1 nebo 10 MWh, což při menším množství uložené energie nemusí být výhodné.

Největší nevýhodou tohoto systému je navíc to, že jste na dodavateli energie závislí. Obě dvě služby, které jsou v současné době na trhu, počítají s fixací smlouvy minimálně na rok (u ČEZu dokonce na 3 roky). Po celou tuto dobu budete odkázaní na dodavatele a na to, jak nastaví své ceny. Virtuální baterie od E.ONu je navíc dostupná pouze pro ty zákazníky, kteří si nechali fotovoltaiku nainstalovat právě tímto dodavetelem.

Virtuální baterie se vyplatí tím víc, čím víc energie k dodavateli ukládáte, což může být paradoxně největším kamenem úrazu. Ve chvíli, kdy veškeré své přebytky odkážete dodavateli a dojde k výpadku (nebo v horším případě ke krachu dodavatele), k vašim zásobám energie se nedostanete. K tomu se naopak hodí mít fyzický akumulátor, ve kterém bude energie uložena ke spotřebě i při výpadku.

Pokud si fotovoltaický systém pořizujete právě kvůli soběstačnosti a větší nezávislosti na dodavateli energie, doporučujeme pořídit spíš tradiční systém s akumulátorem, u kterého budete mít vždy jistotu, že se ke svým zásobám energie vždy dostanete. Pokud vám ale nevadí být do určité míry závislí na dodavateli, produkujete dostatečné množství přebytků a nechcete investovat do nákladného akumulátoru, pak pro vás může být virtuální baterie zajímavým řešením.


Autor článku: Krytiny-střechy.cz (Zdroj obrázku: Freepik)



Máte-li zájem o fotovoltaiku, poptejte ji přímo u nás. Zařídíme za vás kompletní řešení fotovoltaiky včetně dotací, montáže a zapojení do sítě. Stačí vyplnit kontaktní formulář níže.


Chci u vás poptat



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků