Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Fotovoltaika na střeše

Jaké problémy se statikou střechy přináší fotovoltaické panely?

28. 8. 2023

Instalace fotovoltaického střešního systému vždy představuje pro střechu dodatečnou zátěž, což může být problematické zejména u plochých střech nebo starších střech ve špatném stavu. V těchto případech se doporučuje nechat střechu posoudit statikem. V tomto článku ze seriálu o fotovoltaice vám vysvětlíme, proč může být instalace fotovoltaiky problémem z hlediska statiky, u jakých střech je povinností nechat stavbu posoudit statikem, kdy se bez něj obejdete a co takový posudek statika obsahuje.

Váha panelů na střeše

Hmotnost jednoho fotovoltaického panelu bývá cca 18–20 kg. Jejich nosné konstrukce bývají oproti tomu z lehkého materiálu a jejich váha je v celém systému zanedbatelná. Celkové zatížení se u šikmých střech pohybuje okolo 22 kg/m2. Většina šikmých střech je navržena tak, aby podobné zatížení zvládla.

U plochých střech je situace o něco komplikovanější. Nekotvené panely je potřeba zabezpečit proti větru a dodatečně je přitížit. K tomu se používají nejčastěji betonové tvárnice, které ale pro střechu znamenají další zátěž. Hodnota celkového zatížení se u plochých střech může zvednout až na 50 kg/m2, což už může z hlediska statiky představovat problém.


U plochých střech se panely přitíží betonovými tvárnicemi
U plochých střech se panely přitíží betonovými tvárnicemi

Nejproblémovější střechy z hlediska statiky

Staticky problematické bývají zejména ploché střechy a lehké střechy hal a průmyslových objektů. Problém nastává také u střech ve špatném stavu nebo u starších střech, které byly postaveny podle starých norem s dnes už zastaralými nároky na nosnost. Tehdejší normy počítaly s běžným zatížením vzniklým působením sněhu a větru, na dodatečnou zátěž panelů nebyly navrženy a dnešní požadavky nemusí být schopné splnit. Když se k tomu ještě připočte případná degradace nebo poškození nosné konstrukce, které za uplynulé roky vzniklo, může se stát, že statik instalaci fotovoltaiky na starší střechu nedoporučí vůbec.

U starých střech ve špatné kondici se ale instalace fotovoltaiky obecně nedoporučuje, a to ani v případech, kdy střecha statické požadavky splňuje. Pořídit si fotovoltaiku a pak po pár letech renovovat celou střechu pod ní se nevyplatí. Celý proces, kdy se panely pracně nainstalují na starou střechu, po chvíli zase demontují a znova instalují do střechy nové, je zbytečný a nákladný.

S fotovoltaikou tedy raději počkejte až na rekonstrukci. Při plánování stavby si tak můžete rovnou nechat udělat posudek od statika, který pomůže u problematických střech navrhnout konstrukci střechy tak, aby zvládla větší zatížení.


Co vše statik na střeše posuzuje?

V prvé řadě musí statik zhodnotit, v jakém stavu je konstrukce krovu. Zkontrolují se projevy degradace materiálu nebo stáří. Kromě stavu také statik bere ohledy na plán instalace panelů, jejich množství a rozmístění jejich váhy, v neposlední řadě ukotvení a nebo dodatečné přitížení nekotvených konstrukcí plochých střech. Do posudku se započítávají faktory jako návěje sněhu, proudění větru a působení větru na plochy panelů, které závisí na poloze a rozmístění panelů na střeše.


Potřebuji statický posudek?

Pokud budete panely instalovat na šikmou střechu rodinného domu a vaše střecha je v dobrém stavu, o statiku se obávat nemusíte. Nechávat si pro fotovoltaiku vypracovat statický posudek není pro rodinné domy povinností. Posudek by se měl nechat vypracovat hlavně u střech, kde je situace s nosnou konstrukcí komplikovanější, například u výše zmiňovaných plochých střech, střech hal nebo starších střech. Obecně platí, že pokud máte jakékoliv pochybnosti o únosnosti vaší střechy, vždy se vyplatí ji raději nechat zhodnotit statikem. Samotné posouzení se pak pohybuje okolo 10 až 15 000 korun. Pokud máte problémovou střechu, vždy je lepší raději jednorázově investovat do posudku statika než později řešit její případné zřícení.

Autor článku: Krytiny-střechy.cz



Máte-li zájem o fotovoltaiku, poptejte ji přímo u nás. Zařídíme za vás kompletní řešení fotovoltaiky včetně dotací, montáže a zapojení do sítě. Stačí vyplnit kontaktní formulář níže.


Chci u vás poptat



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků