Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Fotovoltaika na střeše

Jsou pro mou střechu fotovoltaické panely vhodným řešením?

12. 6. 2023

Investice do fotovoltaického panelu na střechu není jednoduché rozhodnutí a před realizací je potřeba posoudit veškeré okolnosti, které by mohly ovlivnit jeho provoz. Do hry vstupuje mnoho faktorů: oblačnost, míra, úhel a intenzita slunečního záření i stav vaší stávající střechy. Pokud nad fotovoltaikou stále váháte, připravili jsme vám jednoduchý přehled kritérií, které je potřeba zvážit.

Správné klima pro fotovoltaiku

Důležitými kritérii při posuzování, jestli se solární panely vyplatí právě ve vašich podmínkách, jsou přísun slunečního záření v konkrétní oblasti, srážky, sníh a další meteorologické podmínky. Celková průměrná teplota oblasti zde ovšem nehraje roli. Představa, že solárním panelům se nejvíce daří v teplých oblastech, je pouze mylná domněnka. Vysoké teploty mohou fotovoltaickým panelům naopak uškodit a rychleji je opotřebovat – proto je mírné podnebí Česka pro fungování panelů ideální. Přísun slunečního záření je zde pro fungování panelů dostačující. 

Přemýšlíte o investici do fotovoltaiky? Zvažte tyto faktory
Přemýšlíte o investici do fotovoltaiky? Zvažte tyto faktory
 
Oblačnost nemusí být překážkou. Moderní fotovoltaické panely využívající technologii half-cell jsou schopné fungovat i v polostínu nebo za šera. Jejich výkon je za tohoto počasí sice oproti jasným slunečným dnům o něco nižší, úspory se ale ve výsledku pořád vyplatí. Konkrétní hodnoty výkonu se pak liší podle specifické oblasti - nejvíc budou ze sluneční energie těžit suché a slunečné oblasti na jižní Moravě, oproti tomu v Krkonoších budou muset majitelé solárních panelů počítat s mírně sníženou výkonností z důvodu vysokého úhrnu srážek a oblačnosti.


Co když slunce nesvítí?

Moderní fotovoltaika je schopna obstát i v nepříznivém počasí. Panely jsou proti dešti a sněhu adekvátně zabezpečeny a jsou natolik pevné, že odolají i silnějším poryvům větru nebo přívalům srážek. Déšť má navíc tu výhodu, že z povrchu panelů smyje případné usazeniny a nečistoty. Od určitého úhlu sklonu střechy jsou díky tomu panely svým způsobem samočistící – déšť z panelu spolu s nečistotou odteče. Srážky pro vás tedy nemusí být problémem.

Na co si ovšem budete muset dát pozor, je sníh. Pokud vaše střešní fotovoltaické panely zasype vrstva sněhu, množství získané energie bude víceméně nulové. K úplnému zakrytí panelů ale dochází jen málokdy, například když je sníh spojen s námrazou, nebo pokud jsou sněhové srážky skutečně intenzivní. Pokud instalaci plánujete a setkáváte se ve vaší oblasti s častými přívaly sněhu, budete s tímto faktorem muset počítat a připravit se na častější čištění a údržbu panelů. To ale nemusí znamenat, že byste se měli od případné investice nechat odradit. I přes náročnější údržbu se investice stále vyplatí: obzvlášť v chladných oblastech vám může nasbíraná energie z panelů ušetřit nemalé částky za vytápění.



Rozhodující faktory u střech

Krytina

Ve většině případů nehraje stávající krytina na střeše roli. Zkušená montážní firma by měla být schopná instalaci fotovoltaických panelů provést s minimálními zásahy do střechy tak, aby i při montáži navíc střecha zůstala stále vodotěsná. O tom, jak se jednotlivé montážní postupy mezi krytinami liší a které krytiny nejsou vůbec vhodné pro fotovoltaiku, se můžete dozvědět v tomto článku.

V tomto případě je lepší udělat před instalací FVE novou střechu
V tomto případě je lepší udělat před instalací FVE novou střechu

Sklon střechy

Fotovoltaické panely lze instalovat jak na šikmé, tak na ploché střechy. U plochých střech se panely díky pomocné konstrukci dají jednoduše nastavit do optimálního úhlu, u šikmých střech budou panely kopírovat sklon střechy. Ten by měl být ideálně okolo 35 stupňů. Mírné odchylky od ideálního sklonu ale nemusí znamenat výrazné snížení výkonu. Fotovoltaice se bude dařit i pod úhly v rozmezí 28 až 38 stupňů. (Tip: pokud neznáte sklon vaší střechy, máme pár tipů, jak ho zjistit.)


Orientace

Největší roli v přísunu slunečního záření hraje orientace střechy. V ideálním případě by se fotovoltaika měla instalovat na střechu, která je orientovaná na jih, případně jihovýchod nebo jihozápad. U střech, které nejsou orientovány čistě na jih, je vždy potřeba počítat s poklesem ve výnosu panelu, který může u východně nebo západně orientovaných střech dosahovat až 20 procent. Ten jde ale ve většině případů kompenzovat vyšším počtem panelů. Naopak na střechy otočené na sever, severozápad nebo severovýchod se instalace panelu nedoporučuje.  

Ve zkratce se dá říct, že fotovoltaické panely jsou vhodné na téměř každou střechu. Případné nedostatky způsobené neoptimálním sklonem nebo orientací střechy je možné kompenzovat přidáním panelů. Také klimatické podmínky, přísun slunečního záření, orientace a další podmínky se pokaždé liší. Každá střecha je jedinečná a vyžaduje individuální přístup. Při plánování fotovoltaiky je třeba celou instalaci řešit komplexně a technické detaily ideálně nechat na odborníkovi, který všechna tato kritéria dokáže zohlednit a sestavit vám fotovoltaický systém přímo na míru. Pokud máte o fotovoltaiku zájem, ozvěte se nám níže a vyšleme za vámi odborníka na FVE, který vaši střechu individuálně zhodnotí a navrhne pro vás to nejefektivnější řešení.


Autor článku: Krytiny-střechy.cz, zdroj obrázků: Freepik



Chci u vás poptat



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků