Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Doporučené sklony střešních krytin dle ČSN (11/2020)

5 tipů, jak změřit sklon střechy

22. 6. 2020

Metod na určení sklonu střechy je celá řada, některé z nich vám v tomto článku objasníme, některé jsou sofistikované, jiné ryze amatérské, ale pro určení orientačního sklonu střechy mohou postačovat.



5 tipů, jak změřit sklon vaší střechy 

Určení správného sklonu střechy je samozřejmě klíčové pro vybrání vhodné střešní krytiny na střechu. Zvolení špatné střešní krytiny má fatální následky, protože do střechy vám bude zatékat. Sklon střechy samozřejmě není jediná podmínka pro to, aby vaše střecha byla v pořádku, ale je jedna z nejdůležitějších.


1. Aplikace v mobilu – relativně přesné měření

Každý chytrý telefon vám správnou aplikací změří sklon střechy. Aplikaci si můžete najít na Google Play, nainstalovat do telefonu a potom už můžete měřit. Aplikací na měření sklonu je celá řada.

Sklon střechy vždy doporučujeme změřit několikrát na různých místech střechy, sklon můžete změřit i na krovech nebo v podkroví. Nicméně potom si musíte uvědomit, že měříte sklon krovu nebo podkroví, ale ne samotné střechy, a ten se může lišit. Pro orientaci to může stačit.

Jak tedy na měření sklonu na střeše? Jednoduše. Vylezete střešním výlezem na úroveň střechy, vykloníte se na střechu a mobil položíte na střešní krytinu. Doporučujeme měřit aspoň třikrát.

Nezapomeňte mobil v aplikaci zkalibrovat, tzn určit, kde je pro telefon 0° (např. pomocí vodováhy).

Měření sklonu mobilem

Výhoda – sklon rychle a jednoduše změříte

Nevýhody – dle našich měření různé aplikace můžou měřit s drobnými odchylkami v rámci 1°-2° stupňů, při manipulaci s telefonem může naskočit šetřič obrazovky, musíte měřit obezřetně, aby vám nevypadl z ruky. Pokud vám telefon na střeše vypadne, je po něm, protože sjede dolů ze střechy do žlabu, nebo na zem.

2. Sklonoměr přímo na střeše – ideální varianta

Sklonoměr si můžete zakoupit ve stavebninách nebo půjčit od pokrývače. Pomocí sklonoměru sklon střechy jednoduše změříte úplně stejnou metodou, jako kdybyste měli aplikaci v mobilu. Tato metoda je jednodušší, než instalovat aplikaci do mobilu.

Měření sklonu sklonoměrem

Výhoda – rychlé a přesné měření, pokud vám sklonoměr spadne, zpravidla se nic neděje můžete měřit dál, je lehký (tedy pokud ho najdete)

Nevýhoda – málokdo má sklonoměr doma

3. Změření pomocí vodováhy a dvou skládacích metrů – pro šikovného

Při této metodě nepotřebujete žádné sklonoměry, nebo aplikace v mobilu, potřebujete pouze šikovné ruce, vodováhu a 2 skládací metry.

Postupujete takto (viz obrázek níže):

• Jdete buď na střechu, nebo do podkroví (podkroví v tomto případě doporučujeme spíše)
• Podržíte vodováhu a skládací metr tak, aby vám vodováha zajistila rovinu
• Skládací metr vám odměří vodorovně 1m (ideální případ je, pokud máte vodováhu 1m dlouhou, potom nepotřebujete tento skládací metr)
• Poté použijete druhý skládací metr, který dáte kolmo a změříte převýšení na odměřenou délku jednoho metru

Změření sklonu pomocí vodováhy a dvou skládacích metrů

Pokud zjistíme, že například na jeden metr délky je převýšení 49 cm, znamená to, že sklon střechy je 49 % (pozor ne stupňů, to by byla chyba). Následně procenta převedete v převodní tabulce sklonů na stupně. V převodní tabulce vidíme, že 48,77 % je 26°. Po převodu tedy zjistíte, že sklon je mezi 26°-27°. K této metodě je potřeba trošku šikovnosti, ale nepotřebujete žádné jiné přístroje…


Výhoda – nepotřebujete žádnou techniku

Nevýhoda – měření chvíli trvá, je potřeba všechny úkony sladit, výsledek musíte převést na stupně

4. Vyfocení štítu domu – amatérská metoda

Tato amatérská varianta může pomoci při orientačním určení sklonu střechy, jdete před dům a vyfotíte štít domu, kde sklon střechy jednoduše vyfotíte chytrým telefonem. Fotografii následně pošlete do svého emailu, dále vytisknete, nebo přímo na mobilu nebo v PC úhloměrem změříte sklon střechy.



Výhoda – fotku máte vyfocenou hned, nikam nelezete, přes telefon ihned posíláte do emailu, na PC můžete vše ihned odměřit

Nevýhoda – měření není přesné

5. Klasika – goniometrické funkce – pro šikovného počtáře

Sinus, cosinus, tangent – učivo základní školy, známe ho všichni, ale málokdo ho prakticky někdy použil :-)

Nicméně:

Měření sklonu s vodováhou pomocí goniometrických funkcí

Vše změříte podobně jako u metody s vodováhou, na rozdíl od této metody, vám bude stačit pouze vodováha a jeden metr, vodorovně měříte na délku vodováhy a na výšku musíte zachovat pravý úhel. Pro výpočet úhlu α (dle obrázku) potřebujete znát vodorovnou délku, tedy dle obrázku stranu B a svislou délku, tedy stranu A.

Nejjednodušší pro naše účely je použití funkce tangent úhlu α pro pravoúhlý trojúhelník, tzn tg α = délka A / délka B

výsledek je v jednotkách, které se nazývají Radiány a ty si musíme převést na stupně, podle vzorce: a = (α*180)/π.

Takže příklad:

A = 23,5cm
B =50cm
tg α = 23,5/50 = 0,47 Radianu

Převod na stupně:
a =(0,47 *180 )/ 3,14 = 26,9°

Výhoda – metoda je přesná, pokud měříte dobře

Nevýhoda – je nutné přesné měření (vodováha + kolmo na ni skládací metr), následně musíte vše spočítat a převádět na stupně

Další tipy pro měření

Pokud měříte sklon střechy, doporučujeme vždy provádět měření, které si vyberete aspoň na třech různých místech střechy, tak abyste byli schopni zjistit sklon přesněji, nebo spočítat průměrný sklon.

Samozřejmě pokud zjistíte, že sklon střechy je na hraně požadovaného sklonu střechy výrobcem střešní krytiny, doporučujeme poradit se přímo s výrobcem střešní krytiny nebo s pokrývačem, protože ten vám může doporučit pomocné opatření, tak aby vám do střechy nezatékalo.

Také je vhodné podívat se jakým způsobem se uplatňuje záruka. 

Pokud náhodou sklon střechy bude pod požadovaným sklonem střešní krytiny, někteří výrobci mají záruky snížené.



Štítky: Zaměření střechy, Sklon střechy, Práce na střeše, Doporučené sklony krytin
Rubriky článků