Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Doporučené sklony střešních krytin dle ČSN (11/2020)

5 možností, jak najít sklon střechy ve výkresu

22. 4. 2020

Potřebujete ve stavebních výkresech vyčíst sklon střechy? Jak sklon střechy v jednotlivých typech výkresů najdeme? To vám ukážeme v tomto článku.



Jak najít sklon střechy na výkresech

Na stavebních výkresech se sklon uvádí ve stupních [°], tzn. za číslem najdete vždy znak °. Někdy se sklon uvádí v procentech [%], a to hlavně u plochých střech. Je to divné, ale je to tak, i ploché střechy mají svůj sklon.

Pozor! 

Pokud to jde, vždy doporučujeme Váš sklon střechy ověřit skutečným měřením. Článek „5 tipů jak změřit ručně sklon střechy“, najdete zde. Stává se, že sklon je ve skutečnosti jiný, než uvádí výkres. To může být u střešní krytiny, která je na hraně dovoleného sklonu u vaší střechy, problém.


V jakých výkresech najdu sklon střechy?

Proto, abyste našli sklon střechy na výkrese, samozřejmě musíte mít buď půdorys střechy, nebo řez střechy. Sklon střechy také můžete odměřit z pohledů domu, ale na to budete potřebovat úhloměr. Dále sklon můžete odměřit z řezu krovu.


Jak najdu sklon střechy ve výkresu?

Pokud budete hledat sklon střechy v půdorysu střechy, najdete ho zapsaný nejčastěji ve stupních (např 17°) v ploše střechy, například v obrázku zde.


Půdorys střechy

Pokud budete hledat sklon střechy v řezu budovy, nebo v řezu krovu. Zde je sklon také ve stupních a bude napsán zhruba uprostřed šikminy (viz obrázek).

Řez budovy


V pohledech
budete muset sklonu střechy odměřit klasickým úhloměrem viz obrázek zde (sklon 35°).

Odměření klasickým úhloměrem z výkresu


Ve výkresu Krovu
budete hledat řez, kde buď stupně uvidíte napsány, nebo si je odměříte stejně jako na fotce nahoře.

Odměření sklonu z výkresu řezu

V půdorysu ploché střechy najdete sklon, nejčastěji v procentech u šipky, která označuje, kterým směrem sklon vede.

V převodní tabulce sklonů zjistíte že například sklon 4,3% je pouze 2,5° a prakticky to znamená, že plochá střecha na 1 metr délky klesá o 4,3cm.

Půdorys ploché střechy



Štítky: Projekt střechy, Projektová dokumentace, Zaměření střechy, Sklon střechy, Práce na střeše, Doporučené sklony krytin
Rubriky článků