Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Komíny

Seriál 100 detailů tradice - 2.díl: Komínová tělesa, termíny a komponenty

20. 7. 2020

Komínové zdivo se provádí z kvalitních plných cihel na nastavovatelnou maltu, pokud není předepsána projektem malta jiná. Při vyzdívání je třeba dbát správně vazby a toho, aby ložné a styčné páry  byly správně vyplněny maltou a i komínový průduch byl opatřen omílkou. Přepážky mezi průduchy mají být nejméně 150 mm.



Při situování komínového esa na vněším zdivu, má být komínový průdch oddělen od venkovního prostoru zdí alespoň 30 cm tlustou.

Podle velikostí průduchu rozeznáváme komíny:

úzké do 400 cm2
střední větší než 400 cm2
průlezné minimální rozměr 440x480 mm

Příčiny závad komínů:

-> zapojení topných těles z různých pater do jednoho průduchu

-> zapojení většího počtu otopných systémů, než je přípustné

-> nesprávné výškové zapojení topných zařízení (sopouchy dvou kamen v jednom patře
mají být minimálně 300 mm nad sebou). 


Vybírací otvor je otvor cca 300 mm nad podlahou sklepa, začíná-li komínový průduch ve sklepě. Je opatřen vzduchotěsnými dvířky nehořlavými, bud uzavíratelnými, nebo opatřenými závorou se zámkem.

Sběrná výška je výška mezi nulovou úrovní průduchu a sopouchem.

Účinná výška je výška mezi sopouchem a horní úrovní komínové hlavy, nebo komínového nástavce.

Komínový sopouch je otvor v komínovém zdivu pro připojení kamen. Kamna jsou připojena ocelovou plechovou troubou, přes zděř odpovídající troub.


Dvojitá betonová komínová dvířka a komínové komponenty ve svislém řezu

Vymetací otvor je na půdě, cca 600-1200 mm nad podlahou půdy. Je vystrojen nehořlavými vzduchotěsnými dvířky, buď uzavíratelnými, nebo opatřenými závorou se zámkem. (Na obrázku dvojitá dvířka betonová.) Podlaha půdy kolem vymetacího otvoru musí být nehořlavá.


Komínová hlava

Komínová hlava, nebo komínové nástavce se zabudovávají pro vylepšení stavební výšky komína a vylepšení tahových vlastností komína. Obrázek ukazuje množství takovýchto nástavců nebo úprav pod hlavou komína. Tendencí je vpustit z bočních stran do komína nahoru nasměrovaný vzduch (vítr), který by potom vytvořil takový podtlak v průduchu, aby spaliny zvýšenou rychlostí opouštěly komín. Jde o soustavy různých žaluzií rozdílné složitosti. Dnes u nás vyrábí Jihokov speciální deflekční nástavce na komíny, které mají soustavu lamel z nerezového plechu. Plechy jsou nastaveny tak, že ať fouká vítr z jakékoli strany, vždy vytváří v průduchu podtlak. Tyto nástavce jsou rozličné velikosti a liší se podle průměru komínového pruduchu. Výrazně zvyšují tah komína.


Druhy komínových hlav


Výšká komína nad střechou je předepsána 650 mm nad hřeben střechy - minimálně. Pokud není komín u hřebene střechy, vyzdí se komín do výše 650 mm nad větrný úhel, čítající 10 stupňů, vynesený pod úroveň hřebene. 



https://img.grada.cz/_t_/media/sprinx.bookimages/731148_250_0_fit.jpg Zdroj: 100 osvědčených stavebních detailů

Autor: Šefců Ondřej, Štumpa Bohumil


Štítky: Umístění komína, Typy komínů
Rubriky článků