Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Sádrokarton

Montáž sádrokartonu: 6. díl - Zabudování zárubní

4. 2. 2022

V šestém díle se podíváme na to, jak zabudovat dveřní zárubně do příčky, jaké příčkové profily použít a na co si dávat pozor.
 
Při zabudování dveřních zárubní do příčky je třeba použít zárubeň určenou pro montáž do sádrokartonových příček. Přitom je potřebné zohlednit:

1. výšku místnosti – max. 2,60 m
2. rozměry dveřního otvoru – max. 85 x 200 cm
3. hmotnost dveří – max. 25 kg

Použijeme běžné příčkové profily (CW a UW) o tloušťce plechu 0,6 mm. Podlahový profil UW je třeba v místě dveřního otvoru přerušit. Na obou stranách zárubně musí být profil UW ukotven k podlaze dvěma připevňovacími prostředky. Profily CW přiléhající k zárubni spojíme s podlahovým i stropním UW profilem pomocí dvojic prostřihů, nýtů nebo samořezných šroubů typu 421 LB. Nad dveřním otvorem zabudujeme překlad (výměnu) z profilu UW. Do nadpraží zárubně umístíme dvě zkrácené stojiny CW pro vynesení spár opláštění v nadpraží zárubně.

 
Zárubňové profily CW a překlad zárubně (profil UW) spojíme s vloženou zárubní pomocí šroubů do plechu min. 3,9 mm (např. typ 421 LB 4,2 x 13 mm) zašroubovaných do zárubňových příponek (2 šrouby na jednu příponku).

Spáry mezi deskami se umístí vždy v oblasti nadpraží nad dveřním otvorem, v žádném případě se spára nesmí dostat do oblasti stojiny. Pro stěny výšky mezi 2,60 m a 2,80 m, dveřní otvory max. 85 cm x 200 cm a pro křídla o hmotnosti do 25 kg se použije jako stojina tzv. skříňový nosník – svislé profily CW se po obou stranách zárubně vyztuží profily UW.

 
V případě překročení uvedených parametrů pro uspořádání příčky v oblasti zárubně musíme místo profilů CW/UW použít zesílené profily UA.

Poznámka:
Je-li v příčce použita minerální izolace, je z důvodu zachování neprůzvučnosti nutné vyplnit minerální izolací rovněž dutinu mezi zárubní a profily.
 

Zdroj: www.rigips


Štítky: Podkroví sádrokarton, Tepelná izolace, Sádrokarton
Rubriky článků