Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Sádrokarton

Montáž sádrokartonu: 5. díl - Podhledy, obklady stropů

7. 12. 2021

Sádrokartonové podhledy pomohou esteticky vylepšit vzhled starého stropu nebo nahradit omítku v případě novostaveb. Můžeme je použít i za účelem zlepšení tepelné nebo zvukové izolace stávajících obytných místností.

1. Zaměření

Po obvodu místnosti vyznačíme na stěnách pomocí šňůry výškovou úroveň podhledu. Na stropě vyznačíme polohu závěsných bodů s ohledem na možnost kotvení (např. poloha trámů, nosníků, kleštin, dutin v panelech).


2. Nosná konstrukce

Nosnou konstrukci tvoří ocelové pozinkované tenkostěnné profily CD a UD. Konstrukci lze provést jako jednoúrovňovou pro přímou montáž nebo zavěšenou.

Nosná konstrukce desek na stropě
Nosná konstrukce desek na stropě

3. Montáž sádrokartonových desek

Desky opláštění montujeme kolmo na směr profilů. Dbáme na vystřídání příčných spár sousedních desek min. o jeden profil. Pro jednovrstvé opláštění použijeme samořezné šrouby délky 25 mm. Rozteč šroubů je pro podhledy max. 17 cm. Na závěr přetmelíme hlavy šroubů a spáry mezi deskami.


Podhled přímo montovaný na strop (obklad stropu)

Tuto konstrukci používáme na zakrytí případných poškozených míst stávajícího stropu nebo místo omítky. Podmínkou použití tohoto řešení je relativně rovný podklad. Montážní osnovu tvoří profily CD, ukotvené do nosné části stropu pomocí přímých závěsů.

Poznámka:

Nosné kotvení podhledů nelze provádět pomocí plastových hmoždinek.

Upevňování sádrokartonových desek na strop
Upevňování sádrokartonových desek na strop

Zavěšený podhled na profilech CD

Zavěšený podhled použijeme jako konstrukci s možností vložení minerální izolace a svěšení do potřebné úrovně pod stávající strop. Na obvodové stěny připevníme do požadované výšky pomocí plastových natloukacích hmoždinek, vzdálených od sebe max. 80 cm, obvodový profil UD, který je oporou pro montážní i nosné profily CD i pro připevnění sádrokartonových desek po obvodě. Nosné profily CD jsou zavěšeny pomocí pérových rychlozávěsů a drátů s okem, kotvených do nosného stropu. Montážní profily CD jsou k nosným profilům CD připevněny pomocí dvojice úhlových kotev nebo křížových spojek.

 
Zdroj: www.rigips


Štítky: Podkroví sádrokarton, Tepelná izolace, Sádrokarton
Rubriky článků