Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Montáž sádrokartonu: 3. díl - Suché omítky

6. 10. 2021

Třetí díl návodů na výstavbu sádrokartonu vám ukáže, jak za pomocí lepícího tmelu přilepíte sádrokartonové desky na masivní stěnu.

 

Obklad stěny

Sádrokartonové desky připravené na potřebný rozměr (výška místnosti minus 15 mm) nalepíme pomocí lepicího tmelu na masivní stěnu (zdivo, beton aj.). Silně savé podklady (např. pórobeton) je třeba předem opatřit základním penetračním nátěrem v potřebném zředění. Pokud desky lepíme na hladký betonový podklad, je třeba použít náter pro zvýšení přilnavosti.

Lepicí tmel naneseme na desku (lepicí terče), desku přisadíme na zeď a pomocí gumové paličky vyrovnáme. U podlahy vytvoříme pomocí podložení zbytku desky mezeru cca 10 mm a u stropu ponecháme mezeru cca 5 mm. Tím se zabezpečí odvětrání během tuhnutí lepicího tmelu. Poté spáry mezi deskami přetmelíme spárovacím tmelem. Mezery u podlahy a stropu po zaschnutí lepicího tmelu také zatmelíme.

Dělník se sádrokartonovou stěnou
Dělník se sádrokartonovou stěnou

 

Příprava lepicí malty

Lepicí malta musí být určená k lepení sádrokartonových desek. Použít lze např. lepící tmel Rifix, který se před použitím rozmíchá s vodou dle návodu na obalu. Doba zpracovatelnosti je nejméne 45 minut. Doba následného tvrdnutí malty je 8 až 12 hodin. Vysychání malty trvá 2 až 3 dny.


 
Zdroj: www.rigips.cz


Štítky: Podkroví sádrokarton, Tepelná izolace, Sádrokarton
Rubriky článků