Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Seriál: konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy - 7. Díl

12. 5. 2019

Detail napojení šikmé střechy z dřevěných l-nosníků na obvodovou zeď



Detail napojení šikmé střechy z dřevěných l-nosníků na obvodovou zeď - teplotaDetail napojení šikmé střechy z dřevěných l-nosníků na obvodovou zeď - termovize
Autor detailu: Juraj Hazucha, Josef Bárta / Tepelnětechnické posouzení: Jiří Čech

POPIS ŘEŠENÍ:

Detail napojení šikmé střechy z dřevěných l-nosníků na obvodovou zeď s minimalnim podilem dřeva, s nízkou mírou pracnosti a bez tepelných mostů. K dispozici jsou různé výšky prvků pro vložení dostatečné vrstvy foukané nebo vrstvené tepelné izolace, nejčastěji v rozmezí 360-500mm.

Instalační rovina ve střeše chrání vzduchotěsnou vrstvu proti perforaci instalacemi. Pokud nejde o úsporu prostoru, je výhodněiší nevyplňovat dutinu izolací, ale navýšit místo toho výšku izolace ve střeše. Přesah střechy je řešen pomocí dřevěných trámů kotvených do horní pásenice I-nosníků. Tepelné vlastnosti detailu tento přesah celkem výrazně ovlivňuje, viz detail v systému sloupkové dřevostavby.

TECHNICKÉ PARAMETRY
Detail napojení šikmé střechy z dřevěných l-nosníků na obvodovou zeď - technické parametry
Plná velikost obrázku je zde. 

POPIS APLIKACE - DŮLEŽITÉ BODY PRO SPRÁVNÉ PROVEDENÍ DETAILU:

  • Kotvení l-nosníků k panelu a případné vyztužení je nezbytné navrhovat a realizovat dle doporučení a manuálů výrobců [35]. I-nosníky mají vysokou únosnost, ale vzhledem ke své subtilnosti jsou náchylnější na nesprávnou montáž.
  • Parametry výšky větrané mezery, plochy nasávacích otvorů a odvětrání stanovuje pro konkrétní krytinu a sklon střechy norma ČSN 73 1901 Navrhování střech. Pro skládané krytiny postačuje běžně výška kontralatě 60 mm. Pro těsnou krytinu (plech, fólie) a menší sklony je potřeba větranou vrstvu posoudit výpočtem. Pozor na dodržení velikosti přiváděcích a odváděcích otvorů.


Kotvení l-nosníků k panelu a případné vyztužení

Hlavní vzdutěsnící vrstvu tvoří nejčastěji OSB deska s přelepenými spárami, napojená na stěnový panel. Zde se liší napojení dle typu použitého panelu. Vzduchotěsné panely se pouze napojí páskou na OSB desku jako v detailu. U panelů s fóliovou parozábranou je nezbytné před položením krokví položit přes horní hranu panelu pás fólie pro pozdější napojení na konstrukci střechy. Jinak by vznikl neřešitelný detail (Zdroj: KLH)


Alternativa šikmé střechy s použitím přiznaných krokví a nadkrokevním systémem

Alternativa šikmé střechy s použitím přiznaných krokví a nadkrokevním systémem (Foto: DEKTRADE, a. s.)



Plná velikost obrázků je zde. 




Zdroj:
Publikace - Konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy
Autoři: Juraj Hazucha
Vydavatel: Grada

Grada

 

Dotace, energetické posouzení stavby

Pokud řešíte projekt nebo detaily zateplení na opravu domu v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu, můžete čerpat dotace na výše uvedené.
Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Oslovte nás přes kontaktní formulář, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Štítky: Izolace střechy, Tepelná izolace, Skladba střechy
Rubriky článků