Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Seriál: konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy - 2. Díl

10. 1. 2019

V tomto dílu seriálu, Kontrukční detaily pro nulové a pasivní domy, se budeme věnovat detailu napojení obvodových stěn v místě nároží u lehké dřevěné sloupkové konstrukce a s fasádní úpravou s omítkou nebo provětrávanou fasádou. V článku naleznete detail řešení, jeho technické parametry a postup ke správnému provedení daného detailu. Info může sloužit jako podklad pro správné vyprojektování a navrhování úsporných domů.
napojení obvodových stěn v místě nároží u lehké dřevěné sloupkové konstrukce a s fasádní úpravou s omítkou nebo provětrávanou fasádou





napojení obvodových stěn v místě nároží u lehké dřevěné sloupkové konstrukce - teplotanapojení obvodových stěn v místě nároží u lehké dřevěné sloupkové konstrukce - termovize
Simulace teplot v konstrukci                                                 Termovize

Autor detailu: Juraj Hazucha, Josef Bárta / Tepelnětechnické posouzení: Jiří Čech



POPIS ŘEŠENÍ:

Jedná se o nárožní stěny tvořené sloupkovým systémem opatřeným příložkami vynášející fasádní rošt z latí 40 x 60 mm. Fasádní úpravou může být omítka na dřevovláknité desce nebo provětrávaná fasáda s obkladem. Vnitřní instalační rovina, nejčastěji o tloušťce kolem 60 mm, zde plní důležitou úlohu ochrany vzduchotěsné roviny proti zbytečným prostupům. U stěn dává smysl vyplňovat horizontální rošt izolací kvůli úspoře prostoru.


TECHNICKÉ PARAMETRY:

napojení obvodových stěn v místě nároží u lehké dřevěné sloupkové konstrukce - technické parametry


POPIS APLIKACE - DŮLEŽITÉ BODY PRO SPRÁVNÉ PROVEDENÍ DETAILU:  

  • Přípojky vody a kanalizace v prostoru větrané mezery je nezbytné vést v zaizolovaném boxu s izolací procházející až do nezámrzné hloubky, viz předchozí detail.
  • Napojení vzduchotěsné roviny v místě podlahy je potřeba provést pomocí širšího přechodového pásu fólie lepeného do tmelu nebo pomocí trvale elastické samolepicí pásky.


Kolmý spoj sloupků s polovičním přeplátováním a spojem konstrukčním vrutem

Obr. 4                                                                                                          Obr. 5

Obrázek 4
Roh tvoří kolmý spoj sloupků s polovičním přeplátováním a spojem konstrukčním vrutem. Podklad pro kotvení vnitřní OSB desky je možné řešit i zdvojením sloupků nebo přidáním svislé latě pro kotvení OSB desky, ale zvyšuje se tím podíl dřeva v konstrukci (foto: Aleš Brotánek, ABateliér)

Obrázek 5
Roh tvoří dva nosníky sešroubované kolmo k sobě. Fásadní záklop se kotví do rohové latě 60 x 60mm vložené až při montáži záklopu nebo provizorně kotvené. (foto: Henrich Pifko)



Správné provedení obkladu v místě atiky
Obr. 6                                                  Obr. 7                                               Obr. 8


Obrázek 6
Pokud se používají prefabrikované nosníky, může jeden nosník tvořit roh (foto: Chytrý dům, s.r.o.)

Obrázek 7
Vnější obklad s použítím plechového rohového prvku, který je čistým řešením a vytváří ochranu proti zafoukávání hnaného deště (foto: CPD)

Obrázek 8
Správné provedení obkladu v místě atiky s ponechanou odvětrávací mezerou pod oplechováním. Dřevěný obklad má korektně proříznutou spáru v rohu, kterou je potřeba ponechat kvůli dilataci

Pokud jste nestihli předchozí díl seriálu, najdete jej zde.

Zdroj: Publikace - Konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy
Autoři: Juraj Hazucha
Vydavatel: Grada

Grada

 

Dotace, energetické posouzení stavby

Pokud řešíte projekt nebo detaily zateplení na opravu domu v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu, můžete čerpat dotace na výše uvedené.
Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Oslovte nás přes kontaktní formulář, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Štítky: Tepelná izolace
Rubriky článků