Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Nový Seriál: Konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy - 1. Díl

2. 11. 2018

Právě začíná seriál z publikace: Konstrukční detaily pro nulové a pasivní domy, který bude pravidelně vycházet v příštích týdnech. Autorem publikace je Juraj Hazucha. Seriál Vám ukáže s pomocí konstrukčních detailů vliv tepelných mostů a pomůže lépe navrhovat a provádět pasivní a nulové domy. V tomto dílu se budeme věnovat detailu dvouplášťové střechy ploché z lehké dřevěné sloupkové konstrukce nebo pultové s provětrávanou mezerou v místě přesahu a okapu.



Detail dvouplášťové střechy ploché z lehké dřevěné sloupkové konstrukce
fotka v plné velikosti zde


Detail dvouplášťové střechy ploché z lehké dřevěné sloupkové konstrukce - simulace teplotDetail dvouplášťové střechy ploché z lehké dřevěné sloupkové konstrukce - termovize
Simulace teplot v konstrukci                                 Termovize



Autor detailu: Juraj Hazucha / Tepelnětechnické posouzení: Jiří Čech

POPIS ŘEŠENÍ:
Střechu tvoří lehká konstrukce z dřevěných nosníků ukládaných ve sklonu nebo konstrukce ze sbíjených vazníků s horní pásnicí v potřebném sklonu. Konstrukce je vyplněna tepelnou izolací (Foukanou nebo vrstvenou) o tloušťce běžně mezi 360-500 mm. Přesahy střechy vymezující výšku provětrávané dutiny s příčným laťovým roštem, který propojuje větranou mezeru. U štítu je okraj střechy vynesen OSB záklopem nad větranou mezerou nebo větší přesahy kolmými trámy. Jedná se o difuzně otevřenou konstrukci, kde záklop tepelné izolace a pojistnou hydroizolaci tvoří difuzně otevřené DHF desky přelepené páskami.


TECHNICKÉ PARAMETRY
Detail dvouplášťové střechy ploché z lehké dřevěné sloupkové konstrukce - technické parametry
fotka v plné velikosti zde


POPIS APLIKACE - DŮLEŽITÉ BODY PRO SPRÁVNÉ PROVEDENÍ DETAILU:

  • Pozor při návrhu větrotěsnicí a pojistné hydroizolační vrstvy.
  • Vzhledem k difuzní otevřenosti skladby ji nelze navrhovat z povlakových materiálů s vysokým difuzním odporem (OSB, asfalt apod.).
  • Při nízkých sklonech pod 5° difuzní fólie neplní vodotěsnicí funkci ani provizorně v montážním stadiu.
  • Desky DFH se spárami precizně přelepenými butylovými páskami, plní dočasnou Hl funkci od sklonu 1°, i když výrobce garantuje vodotěsnost až od vyšších sklonů.

Výšku větrané plochy větracích otvorů a návrh odvětrání střechy stanovuje norma ČSN 73 1901 Navrhování střech. Minimální výška větrané vrstvy do délky 10m je 100mm a minimální (účinná!), plocha přiváděcích větracích otvorů k ploše větrané střechy je 1/100. Kvůli odvětrání všech dutin včetně navazujících kolmých u štítových stěn je vhodné propojit je křížným roštem a pro spolehlivé odvětrání doplnit ventilačními turbínami (1 ks průměr 150 mm na 100 m2 střechy).

Hlavní vzduchotěsnící vrstvu tvoří OSB deska s přelepenými spárami, v napojení stěny a střechy je vhodné použít širší pás, umožňující přenést případné pohyby v konstrukcích.

Větraná střecha - krovy




Podhledy - problém větrané vrstvy






Zdroj: Publikace - Konstrukční detaily pro pasivní a nulové domy
Autoři: Juraj Hazucha
Vydavatel: Grada

Grada

 

Dotace, energetické posouzení stavby

Pokud řešíte projekt nebo detaily zateplení na opravu domu v pasivním nebo nízkoenergetickém standardu, můžete čerpat dotace na výše uvedené.
Nepropásněte jedinečnou možnost využít státních dotací a ušetřit si tak až desetitísíce korun!
Oslovte nás přes kontaktní formulář, zajistíme vám Energetické posouzení stavby pro přidělení dotací.

Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Štítky: Dvouplášťová střecha, Tepelná izolace, Plochá střecha, Pultová střecha
Rubriky článků