Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Krovy a dřevěné konstrukce

Konstrukce krovů - Držák hřebenové latě

2. 1. 2023

Při vytváření střešního pláště se neobejdeme bez pomůcek vyrobených z plechu, které práci zjednodušují. Nejčastěji používaným je držák hřebenové (případně nárožní) latě.
Střešní krytina se ve vrcholu a nároží ukončuje hřebenáčem, pro jehož dokonalé přichycení slouží hřebenová střešní lať. Na rozdíl od latí v ploše se instaluje na svislo, a ne přímo na krokve, ale do univerzálního kovového držáku.

Tvoří jej lůžko a tvarovatelná ramena, která se připevňují hřebíky nebo vruty ke krokvím, případně ke kontralatím nebo také na bednění. Na trhu jsou i natloukací držáky s trny či držáky s jedním ramenem z pásoviny, která se připevňuje ze strany na spoj krokví. Do připraveného držáku se vloží lať a ze strany se přišroubuje.

Úchytka hřebenové latě
Úchytka hřebenové latě
 
Kovové držáky nahrazují dřívější konstrukční řešení pomocí dvou latí, protože umožňují snazší vyrovnání hřebenové latě do roviny a také nebrání proudění vzduchu, takže zajišťují účinnější provětrávání střechy.

Pro nastavení střešních latí nad kontralatěmi nebo nad krokvemi malé šířky jsou k dispozici plechové spojky střešních latí. Vyrábí se z plechu tl. 1 mm a jejich rozměry se odvíjí od nejčastěji používaného profilu střešních latí 60 x 40 mm. Délka spojky je taková, že přesahuje šířku v současné době používaných profilů krokví. Pro připevnění spojky na krokev či kontralať a nastavení střešních latí jsou ve spojce připravené otvory.

Kovová spojka střešních latí
Kovová spojka střešních latí
 
Montáž probíhá tak, že konce latí nad krokví se překryjí spojkou, a ta se dvěma vruty 1/40 mm připevní ke krokvi. Pak se latě ve spojce zafixují šroubováním vruty 3/30 mm až 3/35 mm s půlkulatou hlavou. Výhodou kovových spojek střešních latí je možnost používat latě různých délek a umísťovat spoje latí v libovolných místech na střeše.


Autor článku: kolektiv Krytiny-Střechy.cz


Rubriky článků