Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Krovy a dřevěné konstrukce

Konstrukce krovů - Střešní latě

15. 3. 2022

Střešní latě tvoří nosnou konstrukci pro většinu krytin. Výjimkou jsou případy, kdy výrobce krytiny požaduje pokládku na bednění. Pravidla pro laťování jsou přitom shodná pro nové střechy i rekonstrukce. Řídí se jimi i obkládání vnějších stěn.

Nové laťování je často nutné provést i při pouhé výměně krytiny. Kvůli vlhnutí od sněhu proniklého spárami mezi taškami totiž latě bývají ve špatném stavu. Dalším důvodem je nutnost nalaťovat na rozpon pro novou tašku, který se nemusí s původním shodovat. Řešením sice může být volba tzv. posuvné tašky, která má pro laťování větší toleranci, ale když už je střecha rozkrytá, vyplatí se výměnu laťování pečlivě zvážit. Je nešťastné novou střechu zakrátko znovu rozebírat jen kvůli opravě latí.

Jaké latě jsou ty správné?

Profil latě na střechu se odvíjí od požadavku na její únosnost, minimálně však musí být 24 x 50 mm (tloušťka x šířka). Latě větších průřezů mohou mít horní hranu směrem k okapu zkosenou. Protilehlá horní hrana, sloužící k zavěšení tašek, musí zůstat ostrá.

Aby latě správně fungovaly, nesmějí se prohýbat. A to nejen při zatížení taškami, ale ani při nahodilém zatížení, třeba vrstvou sněhu. Proto je správná volba profilu latě velmi důležitá. Orientační osvědčené průřezy (tloušťka x šířka) jsou:

- 24 x 50 mm (pro osovou vzdálenost krokví 70 cm)
- 30 x 50 mm (pro osovou vzdálenost krokví 80 cm)
- 40 x 60 mm (pro osovou vzdálenost krokví 100 cm)

Střešní latě se běžně prodávají v délkách 4 a 5 metrů a pokládají se přes několik krokvových polí. Staticky potom fungují jako spojitý nosník (musí být uloženy aspoň na 3 podporách), což zmenšuje jejich průhyb. Volný přesah latí přes krokve (např. ve štítu) může být max. 20 cm. Při stykování latí nad úzkými krokvemi se osvědčilo šikmé seříznutí konců latí.

Je třeba si uvědomit, výše uvedené profily latí jsou dostatečné pro uložení krytin (včetně těžkých, např. betonových) a pro přesení nahodilého zatížení (např. sněhem). Jejich profil ale rozhodně nestačí k tomu, aby sloužily k pohybu osob po střeše. Stoupat na latě je možno pouze nad krokvemi!

Na připevnění záleží

Každá lať se k podpoře připevňuje 1 hřebíkem. Pro latě 30 x 50 mm se používají hřebíky 3,55/70 mm nebo 4/80 mm. Pro větší průměr latí 40 x 60 mm jsou vhodné hřebíky 4/90 mm, 4,5/120 mm nebo 5/140 mm. V místě stykování latí nad krokví je vhodnější volit menší hřebíky, které eliminují štípání konců latí.

Předepsané vzdálenosti pro hřebíky na krokvi
Předepsané vzdálenosti pro hřebíky na krokvi
 
Pro střešní latě se používá řezivo pevnostní třídy C24. Nejčastěji se vyrábějí ze smrkového dřeva a spadají do kategorie nesušeného stavebního řeziva, které je standardně impregnované ochranou látkou proti dřevokazným škůdcům. Do impregnační látky se kvůli identifikaci přidává barvivo, takže střešní latě mají hnědé nebo zelené zabarvení. Požadavek na přirozený vzhled dřeva s bezbarvou impregnací je třeba poptat individuálně u prodejce.
 
Článek byl zpracován na základě normy ČSN 73 1702 a ČSN 49 1503.

 
 
Autor článku: kolektiv Krytiny-Střechy.cz


Rubriky článků