Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Ploché střechy

SERIÁL JAK NAJÍT VADY PLOCHÉ STŘECHY - 4. Jaké jsou nejčastější příčiny zatékání?

22. 7. 2019

Ať už máte dům postavený před dvaceti lety nebo vloni, neměli byste zapomínat na kontrolu ploché střechy. Tato část domu je nejvíce vystavena povětrnostním vlivům. Prudké sluneční záření, nárazové deště, bouřky, vichřice nebo přívaly sněhu znamenají pro vaši střechu velkou zátěž. Odborná kontrola střechy je velmi důležitá.



Vliv na zatékání má samotné provedení střechy, umístění budovy a povětrnostní podmínky. Jaké příčiny jsou nejčastější se dozvíte ve čtvrtém dílu.
Kvalita materiálů je v dnešní době na vysoké úrovni a závady způsobené vadou materiálu se objevují jen minimálně. V 95 % není škoda způsobena výrobkem. Největší vliv na zatékání má samotné provedení střechy, umístění budovy a povětrnostní podmínky.


Jako příklad
uvedeme 2 střechy stejného typu, obě jsou 15 let staré, kterými zatéká. Jedna střecha byla opravitelná jen záplatami a může sloužit dalších 5 let. U druhé střechy bylo shledáno velké množství netěsností, z 60% způsobených špatným provedením již při stavbě. Konkrétně bylo na 1000 m2 ploché střechy objeveno přes 40 závad. V tomto případě nebylo možné provést opravu hydroizolace střechy záplatami, ale byla doporučena kompletní sanace.

Odhalené defekty při zkoušce těsnosti
Odhalené defekty při zkoušce těsnosti


Nejčastější příčiny, které způsobují zatékání


špatná realizace při sváření PVC fólií
  • ruční sváry, svařování pod časovým tlakem, v zimě apod.
povětrnostní vlivy
  • jižní strany jsou více namáhané vlivem velkých rozdílů teplot
mechanické poškození
  • vlivem nedbalosti při práci, manipulaci s nářadím, při přenášení materiálů apod.
povrchové poškození
  • škrábance způsobené nečistotami, úlomky, kamínky, zbytkovým materiálem apod.
lidský faktor
  • neodborně provedená práce nebo nedbalost
V případě, že má vaše střecha další využití, nemusíte mít při případných kontrolách obavy. Situace jsou řešitelné i v případě, že jsou na střeše nainstalovány fotovoltaické panely, vzduchotechnika, střecha je zatravněná nebo je jinak využívaná. Při využití například elektroimpulzní zkoušky, tedy moderní technologie v případě hledání míst, kudy zatéká, je možné vyhledat netěsnosti i přes zatěžovací vrstvu. Při konzultaci vám odborník upřesní, zda je potřeba před samotným měřením provádět nějaké přípravné práce.


Jaké jsou výhody přístrojové lokalizace netěsností?


  • know-how
  • postupy ověřené praxí v mnoha evropských zemích
  • využití několika metod najednou
  • využití špičkových přístroj
  • dokumentace a doporučení k opravě defektů
  • certifikát kvality
  • úspory díky přesným zjištěním netěsností


Získejte výhody při spolupráci s odborníky na zatékání

Díky zkušenostem z oboru a vedení našeho portálu Krytiny-střechy.cz více než 10 let vám najdeme odborníka na střechy. Jako jediný specializovaný portál v ČR máme dokonalý přehled v oblasti střech.

Doporučíme vám prověřeného odborníka na lokalizaci netěsností střech. Stačí, když vyplníte základní údaje do formuláře a my vám poradíme. Nezávazně a zdarma. Je na vás, zda službu využijete a v jakém rozsahu.




Kontaktní formulář



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Štítky: Hydroizolace, Ochrana střechy, Izolace střechy, Plochá střecha, Střecha chyby, Revize střech, Údržba střechy
Rubriky článků