Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Fotovoltaika na střeše

Průchody skrz střešní plášť a příprava stavby na fotovoltaiku

5. 5. 2023

V současné době se solární systémy na střechách stávají stále oblíbenější volbou pro získávání čisté energie. Při instalaci těchto systémů se ovšem musí věnovat velká pozornost montážním detailům, které jsou s nimi spojené. Jedním z těchto detailů jsou průchody skrz střešní plášť. V tomto článku se zaměříme na typy průchodů, které jsou k dispozici pro různé typy střech, a na to, jak je správně instalovat pro minimalizaci rizika poškození střechy.


Správný výběr a použití specializovaných doplňků má zásadní vliv nejen na stabilitu a životnost solárních systémů, ale také na celkovou konstrukci střech. Je důležité si uvědomit, že instalace těchto systémů často znamená zásah do stávajícího střešního systému. Tyto úpravy a zásahy mohou být relativně jednoduché, ale pokud nejsou prováděny profesionálně, mohou mít vážné následky, jako je ztráta vodotěsnosti a pronikání vody do střechy, což může vést k tvorbě plísní a dřevokazných hub.


Prostupy skrz odvětrávací tašky

Nejjednodušší je instalace prostupů u střech s betonovými taškami. Zde se použije odvětrávací taška, kterou mají výrobci betonových tašek standardně v nabídce příslušenství. U tašky se vylomí nebo vyřízne plastová větrací mřížka a kabely se provedou otvorem. Zbylé místo okolo potrubí se dá vyplnit dodatečnou izolací. Podobný postup je i u pálených tašek. I zde se ve většině případů dá pro postup použít standardní odvětrávací taška. Montáž je zde oproti betonovým krytinám o něco obtížnější vzhledem k tomu, že jednotlivé tašky nelze vysunout tak jednoduše, jako to jde u betonových.

Kromě odvětrávacích tašek se dají použít speciální PVC prvky určené právě pro solární nebo hadicové prostupy, které se do střechy instalují na místo původní tašky. Tyto plastové doplňky jsou flexibilní, tvarem se přizpůsobí okolní krytině a zamezí tak zatékání do střechy.
.
Odvětrávací taškaPVC díl pro prostup kabelu
Odvětrávací betonová taška, PVC díl pro prostup kabelu Venduct Solar


S eternitem opatrně

Jak už jsme psali v minulém článku o vhodnosti jednotlivých typů střech pro instalaci fotovoltaiky, eternitové střechy bývají na montáž solárních systémů nejvíce problematické. Staré eternitové střechy bývají velmi náchylné na poškození a při instalaci hrozí popraskání šablon, proto je důležité dodržovat přísné bezpečnostní postupy. Pro tento typ střech se dají použít odvětrávací tašky určené pro hladké krytiny, například Betternit, Ekoternit nebo Cembrit. Obecně se ale u starších eternitových střech instalace fotovoltaiky nedoporučuje vůbec.

Odvětrávací taška Betternit
Odvětrávací šablona pro skládané krytiny


Manžety pro instalaci skrz plechové krytiny

Pro zajištění potrubního prostupu na plechové střeše se nejčastěji používají prostupové manžety. Tyto prvky mají pogumovaný plechový rám a gumové těsnění, což umožňuje snadné a bezproblémové připojení potrubí na plechovou krytinu. Prostupové manžety jsou v praxi velmi oblíbené a často využívané. Kromě toho nabízí také někteří výrobci speciální profilované tašky určené právě pro odvětrávání plechových střech.

Prostupová manžeta HPI
Prostupová manžeta HPI


Správné provedení prostupu skrz střešní plášť

Optimální umístění pro solární prostupy je pod solárním panelem, což je vhodné nejen z estetického, ale také z praktického hlediska. Průchody jsou panelem zakryty a dodatečně chráněny před případným poškozením nebo zatékáním. Jakmile solární systém na střechu umístíte, musíte počítat s tím, že na střeše ještě minimálně 20 let vydrží a že se pod ně jen tak nepodíváte. Proto je nutné dbát na to, aby bylo u prostupů pod panely dodrženo správných montážních postupů.

Průchody skrz střešní plášť by měly být v prvé řadě správně utěsněny před vodou, aby se zamezilo případnému zatékání nebo vzlínání vody. Průchod skrz paropropustnou a pojistnou fólii je třeba vždy řádně ošetřit, a to buď manžetou na střešní fólii, nebo pomocí pásky. Prostup skrz tepelnou a vzduchotěsnou vrstvu by měl být ošetřen vzduchotěsnou manžetou, vzduchotěsnou páskou nebo speciální hmotou pro vzduchotěsné aplikace. Samotný prostor průchodky by měl být dostatečně utěsněn, případně je možné jej dodatečně vyplnit izolací.

Vzduchotěsná manžeta pro parozábranu
Vzduchotěsná manžeta pro parozábranu


Jak zevnitř připravit stavbu na instalaci prostupů

Při stavbě je důležité plánovat kabelovou trasu pro umístění technologie na střeše. Pokud nechcete v budoucnu zasahovat do stávajícího zateplení, je vhodné připravit elektroinstalační trubku minimálně o průměru DN32. Trubka by měla být zakončena například v podbití nebo na půdě tak, aby se do ní daly zatáhnout kabely od fotovoltaických panelů. Je důležité zaslepit trubku, aby do ní nepronikl hmyz a voda. Pro lepší protahování kabelů je doporučeno do trubek předem zatáhnout provaz. Pokud je trubka delší než cca 10 metrů nebo má více než dva ohyby, je nutné osadit instalační krabici.

Pokud se chceme vyhnout lištování kabelů v budoucnu, je důležité v době stavby připravit elektroinstalační trubku, která povede od místa určeného pro instalaci technologie až k domovnímu rozvaděči, případně mezi všemi dalšími rozvaděči, které v domě jsou. Doporučený průřez trubky je DN40. Pro lepší protahování kabelů je vhodné do trubek předem zatáhnout provaz. Je třeba zajistit také přívod zž vodiče o průřezu minimálně 10 mm2 z MET (HOP) k místu instalace technologie.


Autor článku: Krytiny-střechy.cz (Zdroje obrázků: Freepik, výrobci doplňků)



Máte-li zájem o fotovoltaiku, poptejte ji přímo u nás. Zařídíme za vás kompletní řešení fotovoltaiky včetně dotací, montáže a zapojení do sítě. Stačí vyplnit kontaktní formulář níže.


Kontaktujte nás



Vaše osobní údaje (firma, jméno, email, telefon, adresa stavby, projekt) zpracováváme a držíme pouze za účelem vytvoření nabídky na materiál – což je Váš i náš oprávněný zájem.
Další informace se dozvíte v našich Zásadách zpracování údajů.




Rubriky článků