Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

Plechové střešní tašky. Jak správně vybrat?

3. 1. 2023

Plechová střešní krytina opět zažívá návrat na scénu nejen pro své vlastnosti, ale také pro svůj moderní vzhled. Plechovou střešní krytinu doporučujeme pro moderní rodinné domy, hospodářské budovy i pro užitkové objekty a výrobní haly.

Výhody využití plechové střešní krytiny

• Bohatý design, možnosti výběru tloušťky, vlastností a barev dávají záruku neomezeného použití. 

• Dokonalé vlastnosti povrchové úpravy zaručují barevnou stálost a dlouhou životnost plechové střešní krytiny.

• Mezi největší výhody této krytiny patří nízká váha, která nezatěžuje krov a konstrukci celého domu. Hmotnost je cca 5kg/m2- ocelový plech; 2,5kg/m2 – hliníkový plech. Z těchto důvodů je vhodná k rekonstrukcím starších domů, kde by při použití klasických tašek byla nutná výměna krovu.

• Doba montáže se zkracuje zhotovením větších formátů, které se snadno a rychle pokládají.

• V neposlední řadě můžeme k podstatným výhodám zařadit také nepórovitost materiálu, která přispívá k nulové nasákavosti a tím i větší odolnosti a dlouhé životnosti, která se odhaduje přibližně na 30–50 let bez jakékoli údržby.

Nízké pořizovací náklady.

Velký formát krytiny od Lindab
Velkoformátová plechová krytina Lindab


Nejrozšířenější varianta plechových krytin

Dnešní trh se střešními krytinami nabízí zákazníkům mnoho možností. Pod pojmem plechové střešní krytiny se skrývá celá řada konkrétních produktů. Mezi nejrozšířenější z hlediska užití patří plechové tašky, plechové šablony, plechové zaklapávací krytiny a falcované krytiny.

Nejrozšířenější variantou plechových krytin je velkoformátová plechová taška – materiál, který investoři volí nejčastěji. Spojuje v sobě řadu výhod, které umožňují získat estetickou, odolnou a stabilní střešní krytinu, která nevyžaduje neustálou údržbu. Velkoformátová plechová taška je typ střešní krytiny, která se vyrábí na míru. Vždy v délce od hřebenu střechy k okapu střechy.


Detail krytiny
Velkoformátová plechová krytina SATJAM


Povrchové úpravy plechových tašek  

Povrchová úprava jednoznačně ovlivňuje životnost střechy a je tudíž nejdůležitějším kritériem při výběru. 

Plechové střešní krytiny se vyrábějí z ocelového nebo z hliníkového plechu s barevnou povrchovou úpravou po obou stranách. Výrobci střešních krytin plechy jako takové nevyrábějí, pouze z nich lisují své produkty. Ocelový plech je oboustranně opatřen povrchovou úpravou, nejčastěji žárově pozinkován. Hlavní úlohou této vrstvy je ochrana plechu před korozí a mechanickým poškozením. Z hlediska životnosti je proto velmi důležité, aby byl plech pozinkovaný. Na plechu je vždy ochranná pasivační vrstva a šedá podkladní barva v tloušťce 5–7 mikronů. Na pohledové straně je potom finální barva krytiny v tloušťce 25–40 mikronů, a to v lesklém nebo matném provedení. Matová nebo polomatová provedení bývají zpravidla kvalitnější a výrobci na ně poskytují vyšší záruky.

Možnosti povrchových úprav u plechových krytin v nabídce Lindab
Možnosti povrchových úprav u plechových krytin v nabídce Lindab

Nejčastější volbou povrchové úpravy jsou polyesterové laky. Výhodou je, že si je můžete vybrat v mnoha barevných kombinacích a sladit je tak bez problémů s barvou fasády, nebo prostředím v okolí stavby.

Kromě samotné tloušťky povrchové vrstvy je důležité i její precizní nanesení, resp. překrytí jejích jednotlivých vrstev. Dostatečně silná a kvalitně nanesená krycí vrstva dodává plechové střeše vysokou mechanickou odolnost, což je důležitá vlastnost nejen při montáži, ale například i při čištění či jiné následné údržbě. Kvalitní povrchová úprava však plechovým střechám přináší i další nesporné výhody. Kromě odolnosti vůči korozi a mechanickému poškození totiž výrazně zlepšuje také odolnost vůči UV záření a náročným klimatickým podmínkám.

Pokud chcete běžný standard, který je cenově nejlevnější, je to taška s nejprodávanější povrchovou úpravou, která má v názvu označení „polyester 25 mikronů lesk“. Dle názvu je to povrchová úprava lesklá a je v našich zeměpisných šířkách nejběžnější. Je pravdou, že tato krytina není nejkvalitnější variantou. 

Všechny další povrchové úpravy se vyskytují ve vyšších tloušťkách (čím je vyšší tloušťka povrchové úpravy, tím má vyšší počet mikronů). Povrchové úpravy v tloušťce 35 mikronů představují úpravy s označením „polyester mat“. Vyskytují se i povrchové úpravy (purmat, pur), kde tloušťka je až 40 mikronů. Další variantou je např. povrch s názvem Crown, což je další velmi kvalitní povrchová úprava s vysokou zárukou. 

Krytiny od Satjam v povrchových úpravách Polyester Sat (vpravo) a Mat (vpravo)Krytiny od Satjam v povrchových úpravách Polyester Sat (vpravo) a Mat (vpravo)
Krytiny SATJAM v povrchových úpravách Polyester Sat (vpravo) a Hrubozrnný mat (vpravo)


Tyto materiály si výrobci střešních krytin nakupují u výrobců ocelových plechů, kteří dodávají na plech povrchové úpravy. Takže dá se říct, že většina výrobců používá podobné svitky (plechové role) od stejných výrobců ocelových plechů. Jsou tu ovšem i výrobci, kteří mají svou lakovnu, firma Comax v České republice, která má své unikátní povrchové úpravy. 


Ukotvení

Velkoformátové plechové tašky jsou kotveny šrouby do latí. Ve většině případů jsou šrouby viditelné, ovšem existují také střešní plechové tašky, které mají takzvané skryté kotvení, kdy šrouby nejsou vidět. Výběr této krytiny z hlediska tvaru prakticky nemá na funkčnost střechy vliv. Krytiny se skrytým kotvením bývají zpravidla náročnější na montáž.



Záruky na povrchové úpravy

Záruky na funkčnost povrchové úpravy začínají na 20 letech. S každou kvalitativně vyšší třídou povrchové úpravy se záruka zvyšuje a může stoupat na 30, 40, 50 až 60 let. Vyšší záruky (50 až 60 let) mají hliníkové plechy, které opět mají tloušťku vrstvy povrchové úpravy 25 mikronů. Pro Evropu je v podstatě dělají 2 až 3 výrobci. V Česku se hojně využívá hliníku z produkce norské společnosti Norsk Hydro (jedna z největších světových společností zabývající se výrobou hliníku, má pobočky ve více než 50 zemích po celém světě a působí na všech kontinentech). Do Česka se taktéž dováží hliník rakouské provenience, který je předurčen pro firmu Prefa. Ta ovšem nedodává velkoformátové krytiny, ale pouze maloformátové šablony a střešní tašky v hliníku. 

Jiným typem záruky je záruka na barvu. Neznamená to, že by po celou dobu záruky barva zůstala netknutá, stejná. Barva vždy svým způsobem částečně vybledne vlivem UV záření, ale je pravdou, že sluníčko účinkuje na všechny povrchy, takže každá barva na střeše i u jiných střešních krytin zesvětlá. Tato záruka garantuje, že barva nezmizí, nesloupne se, nebo z nějakého jiného důvodu se ze střešní krytiny nedostane dolů. Tyto záruky se pohybují opět od 10 do 30 let. Nejvyšší záruky mají hliníkové střešní krytiny. 

Záruky na funkčnost povrchové úpravy a barvy se u každého výrobce liší. Nejlepším způsobem, jak se informovat o možnostech záruk, jak je jednotliví výrobci udávají, je z jejich aktuálních záručních listů.


Ukázka záruční doby u krytiny Satjam

Sklon střechy

Dalším kritériem pro výběr velkoformátové plechové tašky je sklon střechy. Při stavbě se střechou s menším sklonem je ve většině případů vhodná právě plechová střecha. Nicméně sklon střechy by měl být alespoň 15 stupňů. Pokud půjdeme pod tento sklon, výrobce může snížit záruku (viz záruční list), nebo může mít různé další požadavky tak, aby se zajistilo, že do střechy nebude zatékat. Může mít požadavek například na těsnější podstřeší, to znamená dávat lepší difuzní fólie, podtěsňovat kontralatě atd.

Pokud nevíte, jaký sklon má právě vaše střecha, máme pro vás pět tipů, jak sklon jednoduše změřit.

Hmotnost, roztažnost

Plechové střešní krytiny jsou vzhledem ke své hmotnosti velmi vhodné na rekonstrukce starých střech, kdy je potřeba ulevit krovu, nebo kdy například na krovu byl eternit, který je taky poměrně lehká krytina, takže není vhodné tyto staré střechy přetěžovat například taškovými krytinami, které jsou těžké. Jen pro lepší orientaci, eternit má váhu kolem 20kg/m2, klasické taškové krytiny mohou mít váhu až ke 40kg/m2. To ovšem neznamená, že by plechové krytiny nebyly vhodné na novostavby, kde jsou samozřejmě použitelné také. 

Ruukki Frigge
Ruukki Frigge

 
Plechové krytiny ocelové mají menší roztažnost při zahřátí oproti hliníkovým, což vede k tomu, že hliníkové krytiny je potřeba vyrábět v průměru v kratších délkách. Ideální délky hliníkových krytin se pohybují mezi 3 až 4 m. Ocelové tašky mohou být delší. Maximum, které výrobci jsou schopni vyrobit, je lehce přes 6 m, pokud se nebavíme o trapézových pleších, které někteří výrobci vyrobí až v délkách 10 m. Zde je potom u delších velkoformátových tašek potřeba počítat s tím, že manipulace na střeše bude složitější, a proto budete potřebovat více lidí, kteří plát plechu budou držet.

Na našem webu si můžete srovnat hmotnost, sklon, záruku a životnost různých druhů střešních krytin.

 

Ceny 

Cena plechových krytin je proměnlivá podle toho, jak se pohybují nákupy kovů na burze, zda je dostatečná nabídka železa a hliníku k výrobě plechů, ze kterých se následně vyrábí střešní krytiny. Cena v posledních letech vystoupala nahoru. Ceny se dříve pohybovaly kolem 200 až 250 Kč/m2 (bez DPH), dnes registrujeme navýšení o 100, 200 až o 300 Kč, záleží na výrobci a na povrchové úpravě. Pokud si chcete udržet přehled o aktuálních cenách výrobců, doporučujeme sledovat jejich ceníky.

Pokud vybíráte plechovou střešní tašku, je potřeba si jasně stanovit požadovanou životnost. Pokud hodláte použít plechovou tašku na rodinný dům, ve kterém chcete bydlet 30, 40 let a předat ho svým dětem ve slušném stavu, tak se doporučuje použít tašky s kvalitnější povrchovou úpravou, které garantují vyšší záruky na funkčnost i barvu. Vždycky pro tyto střešní krytiny platí, že pokud kupujete dražší střešní krytinu, tak navýšení za materiál je v řádu 20 až 30 % ceny. Ovšem pokud se podíváme na celkovou cenu montáže střešní krytiny, to znamená i včetně práce, včetně všech doplňků, střešních oken a tak dále, tak cena už představuje navýšení cca jen 5 %, což vzhledem k tomu, že životnost střešní krytiny je o několik desítek let delší, záruka samozřejmě taky, tak rozhodně se vyplatí kvalitnější krytina.

Pokud se rozhodujete pro nákup střešní krytiny pro provozní budovu – halu, sklad atp. a rozhodnete se pro levnější povrchovou úpravu, tak se doporučuje posoudit, jaký dopad bude mít toto vaše rozhodnutí na záruku a životnost střechy. V takovýchto případech užití mohou být životnost i záruka nižší.

Je také potřeba si uvědomit, že veškeré záruky, které výrobci vytvářejí a dodávají na trh, jsou především marketing, protože ve velké většině prodávají všichni velmi podobné výrobky. Jsou zde na trhu i výrobci, kteří nabízí opravdu vysoké záruky, třeba firma Bratex, která má záruky až 75 let. Ale co bude za 75let?



Barevná rozmanitost

Další důvod, proč střešní plechovou krytinu zvolit, je nabídka velké škály barev. Kromě těch základních, které vidíme na střechách nejčastěji, jako je červená, hnědá, antracitová, černá, červenohnědá, jsou výrobci schopni dodat v podstatě jakoukoliv barvu od modré přes zelenou až po fialovou, pokud ji mají v portfoliu. Toto je velká výhoda plechových střešních krytin.

Barevná provedení povrchové úpravy Lindab Classic
Barevná provedení povrchové úpravy Lindab Classic

Závěr


• Pokud porovnáme plechové krytiny mezi sebou, tak se dá říct, že velkoformátové plechové tašky jsou nejlevnější z těchto typů střešních krytin. Kvalitní povrchová úprava je základním a zároveň nezbytným předpokladem pro to, aby vám plechová střecha vydržela i několik desítek let. Určitě však nezapomínejte ani na její správnou a pravidelnou údržbu.

• Polyesterový povrch v případě moderních plechových střech není jedinou a nejlepší volbou. 

• Pro náročnější zákazníky může být zajímavou variantou hliníková střecha. Velkou výhodou je její vysoká životnost. Na hliníkové střechy je navíc poskytovaná mimořádně dlouhá záruka až 60 let.

• Leadeři v oblasti prodeje plechových velkoformátových krytin jsou firmy Satjam, Ruukki, nebo Lindab.


Autor článku: Krytiny-strechy.cz



Rádi vám poradíme

Pokud si nevíte rady s výběrem střešní krytiny, nebo chcete jen poradit, ozvěte se nám. Pomůžeme vám s výběrem materiálů i doplňků a najdeme pro vás to nejlepší řešení za výhodnou cenu.


Jsme velmi rádi, pokud vás článek zaujal a dozvěděli jste se vše potřebné. Mimo poradenství nabízí náš informační portál Krytiny-Střechy i prodej materiálu na celou střechu. POPTAT MATERIÁL

 






Štítky: Plech na střechu
Rubriky článků