Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Aktuality

seriál Tesařské spoje - 2. DÍL: Podélné spoje - ostřihy podélné

5. 10. 2018

Ostřihy podélné

Přechod od srazu s čepem k ostřihovému čepu je bez mezistupňů. Rozdíl mezi nimi spocívá v tom, že sraz s čepem se používá svisle orientovaný u vodorovně položených dřev, zatímco ostřihový čep při napojování dřev svislých a u vodorovných dřev, např. u prahové vaznice, naležato orientovaný.



Jiné názvy pro ostřihový čep jsou: ostřihový plát, čepový sraz, drážkový čep. Ostřihový čep je dlouhý přibližně jako šířka nebo výška dřeva. Tlouštka čepu je obvykle rovna třetině šířky dřeva. Čep u ostřihu nemá mít žádnou vůli a musí přesně lícovat. Jestliže je čep zajištěn dřevěným hřebem, může zachytit i menší vzpěrné síly.

Ostřih na obou stranách šikmo podříznutý zajištěný dřevěným kolíkem

Obrázek: Ostřih na obou stranách šikmo podříznutý zajištěný dřevěným kolíkem


Ostřihový čep na jedné straně šikmo seříznutý (také rozporový čep se zadním seříznutým
předsazením, ostřihový čep na jedné straně šikmo podsazený, rozporový čep na jedné straně šikmo podsazený) se konstrukčně shoduje s francouzským šikmým plátem s čepem, jen stojí v normálním případě ve svislé poloze. Tento ostřihový čep je zhruba tak dlouhý jako výška hranolu a vsazuje se tak, aby podříznutí bylo orientováno šikmo dolů na vnější stranu, aby se zabránilo vnikání vody.

Ostřihový čep na jedné straně šikmo seříznutý

Ostřihový čep na obou stranách podříznutý (jinak nazývaný ostřihový čep na obou stranách šikmo podříznutý, rozporový čep se zadním podříznutým předsazením, rozporový čep na obou stranách podříznutý) má obě strany seříznuty tak, že voda může rychle odtékat; čep navíc díky seříznutí sedí podstatně lépe.

Ostřihový čep na obou stranách podříznutý

Ostřihový čep ostrý (jinak ostřihový plát ostrý, sraz s vodícím čepem, rozporový nebo ostřihový čep na srazu ostře dosazený) se provádí seříznutý jak na konci čepu, tak i na čelech čepu. Tím se spoj stává více stabilním a je schopen zachytit vzpěrné síly ve všech směrech. Jestliže se má tato vlastnost ještě zlepšit, musí se čep prodloužit a eventuálně zajistit dvěma nebo více dřevěnými hřeby. I když použijeme stroje, je třeba tento spoj ještě ručně dodělat, a to znamená, že tento čep je velmi náročný na výrobu.

Jak ostřihové čepy na jedné i ze dvou stran podříznuté, tak i ostřihový čep se špicí jsou vhodné spoje pro novější konstrukce i pro opravy.


DALŠÍ PODOBNÉ ČLÁNKY:
SERIÁL TESAŘSKÉ SPOJE - 1. DÍL: PODÉLNÉ SPOJE - ČEPOVÉ SRAZY
TESAŘSKÉ SPOJE - SERIÁL KROVY A DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE
ZÁKLADNÍ TESAŘSKÉ KONSTRUKCE - SERIÁL KROVY A DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE
KROVY SEDLOVÝCH STŘECH - SERIÁL KROVY A DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE
TRADIČNÍ DŘEVĚNÉ KROVY - SERIÁL SERIÁL KROVY A DŘEVĚNÉ KONSTRUKCE



Obsah článku byl s povolením převzat z knihy Tesařské spoje od Manfreda Gernera

 

Tesařské spoje - Gerner Manfred lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do Kč (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>


Štítky: Tesařské konstrukce, Tesařské spoje
Rubriky článků