Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Zelené střechy

Zelené střechy lépe prodávají

11. 12. 2020

Zelené střechy na komerčních a veřejných budovách, jako jsou obchodní centra nebo kancelářské budovy, se začínají směle prosazovat. Oproti stávajícím, nejčastěji asfaltovým nebo plechovým krytinám, poskytují řadu výhod, které oceňují nejen nájemci, ale i samotní investoři.


Investoři tvrdí, že ozeleněnou administrativní budovu se jim daří rychle obsadit nájemci, často ještě během výstavby samotného projektu. Idea pracovního prostoru spojeného s přírodou je pro nájemce natolik zajímavá, že ji přijmou za svou. Zelená střecha je totiž pro nájemce vítaným bonusem, který jim slouží nejen k relaxaci, ale i zlepšení komfortu užívání stavby.

Ocenění Zelená střecha roku získala budova Main Point Pankrác

Zelenou střechu ve formě obytné zahrady na administrativní budově na pražském Pankráci zvolila investiční skupina PSJ Invest. Postavila moderní budovu - Main Point Pankrác - disponující nejen zelenou střechou, ale i dalšími moderními technologiemi, které umožňují provoz v takzvaně trvale udržitelném režimu.

To znamená, že budova nezatěžuje životní prostředí, má nulové uhlíkové emise a propojuje pracovní prostředí s přírodou. Idea projektu natolik zaujala potenciální nájemce, že se podařilo všechny prostory pronajmout v rekordně krátké době.



Ocenění Zelená střecha roku získala budova Main Point Pankrác
Ocenění Zelená střecha roku získala budova Main Point Pankrác


Zelená střecha na Main Point Pankrác zaujala nejen nájemce, ale i porotu soutěže Zelená střecha roku, která ji v roce 2019 udělila první místo. Zelená střecha na této 40 m vysoké budově slouží jako pobytový prostor k relaxaci, neformálním setkáním, práci či speciálním akcím. Podle Jakuba Jirky, zástupce developera PSJ Invest, úspěch Main Point Pankrác jasně ukázal, že nájemci mají o podobné ekologické projekty zájem:

„Benefit zelené střechy spočívá v enviromentálních výhodách, přineste kus zeleně do města, střecha pohlcuje prach a nečistoty. Výhoda spočívá nikoli v tom, že nutně účtujete vyšší nájemné, ale že se vám podaří budovu rychleji obsadit. Nám se podařilo s klienty sdílet naší vizi hned od začátku výstavby, měli jsme proto během roku od prvního kopnutí prostory pronajaté. To nám umožnilo investovat do dalšího rozvoje budovy.“

Překážkou pro budování zelených střech jsou stereotypy v myšlení

Podle investorů je při realizaci projektů se zelenou střechou nejtěžším momentem fáze návrhu takové budovy. Projektanti jsou totiž zvyklí řadu technologií, nejčastěji vzduchotechniku, umisťovat na střechy budov. Naprojektovat budovu tak, aby respektovala požadavky zelené střechy, je tedy pro řadu z nich výzva. Je s tím proto počítat i z hlediska harmonogramu výstavby.

V případě budovy Main Point Pankrác se podařilo všechny potřebné technologie, tedy například chladící věže a vzduchotechnické jednotky, umístit pod zem vedle budovy, kde jsou zakryté kopcem pokrytým zelení.

Reportáž vznikla ve spolupráci Svazem zakládání a údržby zeleně, který je pořadatelem soutěže Zelená střecha roku.



Zdroj článku: avmi.cz




Štítky: Přírodní střecha, Vegetační střechy
Rubriky článků