Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Zelené střechy

Zelené střechy jsou stále oblíbenější. Letos oslaví první světový den

24. 6. 2020

Letošní rok poprvé oslavíme Světový den zelených střech. Ten vyhlásila Evropská federace zelených střech a připadla na sobotu 6. června. Obliba takzvaných vegetačních střech v Česku přitom rok od roku roste, už ale zdaleka nejde jen o trendy záležitost. Takzvané zelené vegetační střechy jsou totiž funkční, neboť přispívají k ochlazení domu a vytvářejí příjemné mikroklima hlavně ve městech, kde nahrazují chybějící zeleň.

Co vše zelená střecha umí?

Zabraňuje přehřívání domu v létě a tepelným únikům v zimě
• Ve městech snižuje prašnost, produkuje kyslík a zadržuje dešťovou vodu
Odhlučňuje – dokáže pohltit ruch města, který proniká do domu
• Šetří vodu – zachytává dešťovou vodu

Za rostoucí popularitou zelených střech stojí kromě nepopiratelných výhod také možnost získat na jejich realizaci příspěvek od státu. „Na pořízení zelené střechy můžete využít dotačního programu Nová zelená úsporám, který běží už jen do konce příštího roku. Čerpat lze přitom příspěvek ve výši až 800 Kč/m2 půdorysné plochy vegetačního souvrství zelené střechy,“ říká Josef Hoffmann, produktový manažer z divize ISOVER Skupiny Saint-Gobain. 

Na realizaci zelené střechy můžete dostat dotaci skrz program Nová zelená úsporám
Na realizaci zelené střechy můžete dostat dotaci skrz program Nová zelená úsporám

Zelená střecha ochlazuje dům i okolí

Přehřívání v létě a tepelné úniky v zimě bývají častým problémem domů. S vegetační střechou je však možné dosáhnout příjemného mikroklimatu v celém domě, protože v podstatě snižuje tepelné výkyvy obytných prostor pod střechou v letních, ale také zimních měsících. Zelené střechy ale nepomáhají pouze v domě. „Mají hned řadu praktických výhod a vlastností. Stejně jako parky mění mikroklima ve svém okolí, snižují tyto střechy ve městech prašnost, produkují kyslík a zadržují dešťovou vodu,“ říká Josef Hoffmann z ISOVERu. 

Zelená střecha odhlučňuje

Pokud si pořídíte takovou střešní zahradu, můžete si dopřávat klidný odpočinek bez ruchu velkoměsta, protože zelené střechy dokážou pohlcovat zvuk z venkovního prostředí. Zlepšení vzduchové neprůzvučnosti oproti střeše bez ozelenění je minimálně 6 dB, což je velmi vysoká hodnota. Například rozdíl 10 dB vnímá člověk jako zvuk s poloviční hlasitostí. K odhlučení u zelené střechy přispívá výraznou měrou substrát, ovšem každá střecha unese jinak silnou vrstvu. 

Zelená střecha pohlcuje hluk okolního města a snižuje prašnost
Zelená střecha pohlcuje hluk okolního města a snižuje prašnost

Úspora vody se zelenou střechou zajištěna

Odtok dešťové vody z běžné betonové střechy s hydroizolací se pohybuje mezi 95–100 %, zelená střecha dokáže toto množství snížit průměrně na 50 %. Existují ale i typy zelených střech, které umí odtok vody snížit na pouhých 5 %. Ve městech tato zbytečně odtékající voda značně zatěžuje systém tamní kanalizace. Dešťovou vodu ze střech můžete využít v domě na splachování, údržbu a úklid i na zalévání. 

Zelená střecha roku

Kromě letošního prvního Světového dne zelených střech probíhá tento rok také již sedmý ročník soutěže Zelená střecha roku 2020, kde můžete načerpat inspiraci na zrealizovaných zelených střech po České republice, ale také zvolit svého favorita mezi vegetačními střechami a zahlasovat pro něj do konce tohoto srpna. Více informací o soutěži naleznete zde: www.zelenastrecharoku.cz.



Štítky: Vegetační střechy
Rubriky článků