Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Okapové systémy - žlaby a svody

Prefa: Okapové systémy – řešení hliníkových žlabových spojů

19. 4. 2011

Okapový systém bychom měli chápat jako nedílný doplněk střešní krytiny, bez něhož je střecha neúplná. Jeho základními prvky jsou horizontální žlaby položené v hácích uchycených pevně ke střešním krokvím, čela zaslepující konce žlabů, kotlíky a kolena propojující svislé svodové roury držené objímkami, které jsou kotvené v obvodové zdi. Mezi další velmi užitečné prvky patří například lapače listí zabraňující ucpávání svodových rour nebo odvaděče vody plnící sudy dešťovkou pro pozdější využití při zalévání. Výrobci pamatují i na úskalí spojená s tepelnou roztažností materiálů, a proto v jejich nabídce najdete i žlabové dilatace. Každý zkušený klempíř potvrdí, že při montáži a spojování žlabů se vyplatí volit jeden okapový systém z jednoho materiálu a nepodceňovat doporučené postupy. Jen tak může být zaručena dokonalá těsnost a pevnost systému. Na názorném příkladě vám ukážeme jak hliníkové žlaby správně lepit, nýtovat a jak montovat žlabové dilatace.


logo






cz.prefa.com/


POSTUP LEPENÍ HLINÍKOVÝCH ŽLABŮ





foto 01: Zdrsněte slepované plochy, konce žlabů (8 cm) brusným papírem. Díky hrubému povrchu jinak hladkého materiálu lepidlo podstatně lépe plní svoji funkci.










foto 02: Odmašťovadlo naneste na hadřík přibalený v lepící sadě a konce žlabů odmastěte. Zároveň tak očistíte spojované plochy od zbytků laku zanechaných při předchozím zdrsňování. Poté vyčkejte cca 5 minut, než čistidlo vyprchá.












foto 03: Naneste cca 8 mm široký proužek lepidla 5 cm od kraje spodního slepovaného žlabu. Tím docílíte vytlačení lepidla dovnitř žlabového spoje a ne naopak ven. Speciální lepicí sada vystačí na cca 25-30 spojů žlabů (např. zn. Prefa).











foto 04: Žlaby v místě návalky sesaďte do sebe a slepte je. Pomocí speciální svěrky žlabů můžete dokonale stáhnout jednotlivé díly k sobě tak, že spoj žlabů z vnějšku není vůbec nápadný. V nejvyšších místech, v návalce a u zadní vodní drážky, žlab pronýtujte 2 nýty.











foto 05: Uzavřete vodní drážku na zadní straně žlabu. Případně odmontujte svěrku žlabu. Vytlačené lepidlo ze spoje uvnitř žlabu vlhkým prstem pravidelně rozmázněte. Utěsníte tím dokonale spoj.










foto b01: Naneste cca 8 mm široký proužek lepidla nebo silikonu 5 cm od kraje spodního žlabu. Transparentní, trvale elastický silikon vystačí na cca 25-30 spojů žlabů (např. zn. Prefa).











foto b02: Žlaby sesaďte do sebe, případně stáhněte svěrkou a uzavřete vodní drážku na zadní straně žlabu.













foto b03: Rovnoměrně vyvrtejte do kříže otvory o průměru 4,1 mm. Snažte se nevrtat v nejnižším místě žlabu, kudy je odváděna dešťová voda.









foto b04: Vlastní nýtování proveďte trhacími nýty 4x10 mm zvnějšku. Jejich stejná barevná úprava tak splní svůj účel. Počet nýtů je závislý na velikosti žlabů - r.š. 250 6 nýtů; r.š. 280 a 333 8 nýtů; r.š. 400 10 nýtů).












foto b05: Nýty na vnitřní straně žlabu dodatečně utěsněte silikonem.









Pozor! Z důvodů bezpečnosti práce do žlabu nestoupejte ani po něm nechoďte. Dodržujte také pokyny z technických příruček.




foto c01: Dilataci je nutno namontovat z důvodu tepelné roztažnosti materiálu vždy po 12 m u podstřešních půlkulatých a hranatých žlabů, u nástřešních žlabů vždy po 6 m. U střech valbových či stanových, s úžlabími, kde se použijí vnitřní a vnější žlabové rohy, se zkracuje délka umístění dilatací od těchto míst vlevo a vpravo na polovinu, tj. na 6 resp. 3 m.










foto c02: Vlepte dilataci obdobně jako u již popsaného postupu nejprve k prvnímu žlabu. Pak krytku návalky převlékněte přes spoj tak, aby bylo možné provést dolepení druhého žlabu. Nakonec vysuňte krytku do strany do určené pozice a gumu dilatace schovejte zvnějšku záslepkou. Připevnění krytky návalky můžete provést pouze jedním nýtem na jedné straně spoje!









Další články z kategorie: Střešní žlaby, svody ZDE




autor: Prefa



Štítky: Okapový systém, Dešťové svody
Rubriky článků