Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní plášť odvětrání

Zásady skladby střešního pláště

2. 10. 2022

Střecha je velice důležitou součástí stavby, chrání ji před různými klimatickými a okolními vlivy. Proto musí skladba střešního pláště fungovat jako harmonický celek.

Skladby střešního pláště jsou velmi podobné, ať už se jedná o obytné, nebo neobytné podkroví. Odlišnosti tu ale jsou hlavně v odvětrávané mezeře a poloze tepelné izolace. když řešíte střechu, je vždy dobré vědět, jaké vrstvy střecha má a jakou skladbu by střešní souvrství mělo mít. Vezmeme je popořadě logicky směrem od interiéru.

Podhled

Podhled můžeme definovat tak, že jde o tu část, která je vidět, když jste v obytném podkroví. Jedná se o sádrokarton, palubky nebo jiný obklad. Podhled se kotví vždy na podhledový nosný rošt.

 Podhled


Parozábrana

Nad podhledem je jako další část střešního pláště – parozábrana. Jedná se o folii, která zabraňuje průchodu páry přes střešní souvrství dále do střechy. Doporučujeme parozábranu vždy dobře slepit ve spojích, prostupech a u zdi.

 

Tepelná izolace

Nad parozábranou se nachází tepelná izolace. Jedná se o prvek, který zamezuje úniku tepla z interiéru přes střešní plášť. Aby tepelná izolaci plnila svou funkci, je potřeba ji správně nadimenzovat a navrhnout. Nejčastější izolací je u šikmých střech minerální skelná vata, ale rozlišujeme spousty dalších typů.

Nadkrokevní izolacePodkrokevní izolace
Nadkrokevní izolace (vlevo), podkrokevní izolace (vpravo)

 

Difuzní folie nesmí chybět

Jedná se o folii, která zabraňuje pronikání vlhkosti z exteriéru do interiéru a zároveň umožnuje pronikání vlhkosti obráceně z interiéru do exteriéru. Pokládá se na tepelnou izolaci.

 Difuzní fólie


Laťování

Do skladby střešního pláště patří také dřevěné laťování. Laťování je tvořeno z latí a kontralatí a vytváří mezeru, která odvětrává střechu. Na laťování je položena střešní krytina, což je hydroizolační prvek, který je na střeše vždy vidět. Nejčastější rozměr latí je 40×60 cm.

 Laťování a difuzní folie


Střešní krytina

Střešní krytina je vnější povrch střechy, který chrání budovu před povětrnostními vlivy. Nejběžnějšími druhy střešních krytin bytové výstavby, které se v našich podmínkách používají, jsou:

  • Pálené tašky – různé tvary a krytí 
  • Betonové tašky – různé tvary a krytí
  • Plechová maloformátová krytina různých tvarů
  • Plechová velkoformátová krytina – plechové tašky, trapézové a vlnité plechy
  • Plechová hladká krytina spojovaná na drážky (falcovaný plech)
  • Vláknocementová maloformátová krytina různých tvarů – eternit
  • Asfaltové šindele různých tvarů
  • Asfaltové vlnité desky
  • Přírodní břidlice – kameny různých formátů a velikostí s různými druhy krytí

 

Krov

Krov je nosná konstrukce střechy a jejím účelem je přenášet zatížení celé skladby střešního pláště, sněhu i větru do svislých nosných konstrukcí stavby. Podle použitého materiálu je můžeme dělit na dřevěné, kovové nebo kombinované. Základními prvky jsou vazba, vaznice, dále pak krokve, vazný trám, hambalek, sloupek a zavětrování.

 

Odvětrávání střešního pláště

Důležitou částí obytného i neobytného podkroví je odvětrávání střešního pláště. U obytného podkroví nám odvětrávanou mezeru vymezují kontralatě jako součást laťování. Zde nesmíme zapomínat na správnou dimenzi větrané mezery u okapu a u hřebene – dle požadavku výrobce krytiny.

U neobytného podkroví je v podstatě odvětrávanou mezerou celé neobytné podkroví, ale pozor! Neobytné podkroví by mělo být odvětrané také, např. přes okna ve štítech, přes hřeben, nebo větrací tašky. Vlhkost musí mít možnost migrovat pryč z prostředního pláště do exteriéru.

Kdo jednotlivé vrstvy provádí?

  • Kdo navrhuje celou skladbu střechy? – projektant
  • Kdo navrhuje střešní krytinu? – projektant, nebo pokrývač
  • Kdo provádí montáž krytiny, laťování a difuzní folie? – pokrývač
  • Kdo provádí oplechování a montáž okapů? – klempíř
  • Kdo provádí montáž krovu? – tesař
  • Kdo provádí montáž tepelné izolace, parozábrany, podhledu? – sádrokartonář
  • Kdo staví komín? – zedník
  • Kdo montuje hromosvodové soustavy? – hromosvodář




Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Rubriky článků