Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní okna, světlovody a vikýře

Střešní výlez prosklený, plechový - popis, zásady

18. 8. 2013

K osvětlování a větrání podstřešních prostorů se montují vodorovně do krytiny různá střešní okna a k umožnění přístupu na střechu v blízkosti komínů se zřizují otvory zakryté plechovými poklopy.



Střešní poklopObr.1 Střešní poklop

Obrázek 1 ukazuje pohled na klasický střešní poklep, vložený do tvrdé skládané krytiny. Střešní poklopy mají tytéž rozměry, výrobní postup i úpravu jako střešní okna, jen s tím rozdílem, že vlastní poklop je celý z plechu, kdežto okno má v poklopu proskleno u část. Plech u poklopů je křížem přehnut v ohýbacím stroji, čímž se dosáhne mírně vypouklého jehlanovitého tvaru a tím i vyztužení proti promáčknutí shora.
Plechový poklop světlíkuObr. 2 Plechový poklop světlíku

Obrázek 2 nabízí pohled na střešní poklop. Kolem obvodu má naválku ve kterém bývá zpravidla železný drát. Poklop se pohybuje na dvou plechových závěsech a zvedá se obloukovitou pákou (držákem) s otvory. Plášť poklopu se v rozích snýtuje.

Rozměry a hmotnost střešních oken a poklopuObr. 3 Rozměry a hmotnost střešních oken a poklopu
a - střešní okno (60 x 60 cm, 12 kg)
b - střešní poklop p (60 x 60 cm, 15 kg; 60 x 80 cm, 16,50 kg)

Rozměry střešních oken a poklepů (měřeno ve světlosti spodního rámu) jsou 600x600 mm u budov izolovaných a 600x800 mm u budov řadových. Takové střešní vodorovné okno je na obrázku 3. Základem takového okna je rám ze smrkového dřeva o rozměru 600x600 mm. Oplechování rámu odpovídá oplechování komína. Obrázek 4 ukazuje oplechování přední (A), boční (B) a zadní (C), které se přibíjí na rám hřebíky (2). Boční oplechování může být opatřeno ohnutím T, nebo může být i bez něj (3). Plech se připevňuje k rámu okna hřebíky.

Výroba světlíkuObr. 4 Výroba světlíku

Střešní poklop s úpravou pro napojení na tvrdou krytinuObr. 5 Střešní poklop s úpravou pro napojení na tvrdou krytinu
1 - přední část rámu (r.š. 330 mm) ukončena okapnicí; 2- zadní část rámu (r.š. 500 mm) okončena vodní drážkou; 3 - boční část rámu (r.š. 400 mm); 4 - dřevěný rám okna z prken tl. 24 mm, širokých 150 mm; 5 - boční kování 25/4 mm; 6 - čep (kolík) připevněný k rámu okna; 7 - zaoblené držadlo; 8 - zasklení sklem s drátěnou síťkou bez tmelení; 10 - křídlo střešního poklopu

Na obrázku 6 je vidět okenní poklop se sklem (1). Jeho boční stěny a zadní strana se mohou zhotovit dvojím způsobem, a to z jedné (A), nebo ze dvou částí plechu (B). V průřezu (C) je znázorněna zadní část poklopu (2) a přední část poklopu (3), kde se na sklo zahnou dva pásky plechu (4), aby sklo nevypadlo. V rozích a v každém spoji se po klop snýtuje (5). K jeho přední části (6) se přinýtuje držák (7). Při výrobě okna v plechové krytině se postupuje jako při oplechování komína. Jeho šířka musí být opět 100 cm, protože plechová tabule na níž se okno přichytí dvojitou ležatou drážkou, má šířku 100 cm (dnes se pracuje s pásy plechu, nikoli jen s tabulemi). Použije-Ii se zinkový plech, nespojují se boční oplechování s předním a zadním drážkami, ale pájí se cínem. U okna nebo poklopu v lepenkové nebo křemílkové krytině není vhodné ohnutí plechu tvaru (T, 5), ani vodové ohnutí plechu (6). Vodové ohnutí je však nezbytné u krytiny břidlicové.

Plechový poklop se sklemObr. 6 Plechový poklop se sklem


Zdroj článku: 100 osvědčených stavebních detailů - Klempířství, pokrývačství, vydavatelství Grada
Grada, 100 osvědčených stavebních detailů

Autor: Bohumil Štumpa, Ondřej Šefců, Jiří Langer


Štítky: Střecha doplňky, Výlez na střechu, Denní osvětlení
Rubriky článků