Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní krytiny

Prejz - pálená střešní krytina

1. 3. 2013

Prejz je označení pro pálenou střešní krytinu skládající se ze dvou dílů- ploššího spodního háku (korýtka) a více vyklenuté vrchní prejzy (kůrky)- obojí válcovitého přesněji řečeno mírně kuželovitého tvaru. Korýtka se zachycují zubem na střešní lištu, kůrky se přes ně kladou na maltu. Dodnes se s ní setkáváme v historických centrech měst, tato střešní krytina nám dovoluje vykládávat i ty nejrozmanitější tvary (volská oka, kužely). Velmi důležitým prvkem této krytiny je malta.



Prejz - pálená střešní krytina

U prejzové krytiny se na překrytí hřebene nejčastěji používají otočené háky, pokládané na hřebenovou lať. Hřebenáče jsou kladeny do maltového lože. Nároží se vyhotovuje dvojité (tzv. Norimberské). Na správně nalaťované nároží se do středu, na maltu pokládají háky od okapu ke hřebeni, které se na obou střešních plochách ukončí přištípáním (přiřezáním) k nárožním hákům. Úžlabí se řeší pomocí plechu tak, že se na obě strany v šířce úžlabí připevní střešní lať s tím, že krytina přesahuje minimálně o 10-15 cm oplechování.

Řez hřebenem

Obr. 1 - Řez hřebenem

Vysvětlivky: 1 - krokev, 2 - závěsná střešní lať (min.40x60mm), 3 - korýtko (hák), 4 - kůrka (prejz), 5 - hřebenová lať, 6 - pokrývačská malta, 7 - hřebenáč nebo hák, 8 - oplechování štítu, 9 - okapové prkno, 10 - vázací drát, 11 - čelní okapové prkno, 12 - námětek, 13 - úžlabní plech



Hřeben

Obr. 2 - Hřeben



Co se týče štítové zdi, poslední řadu krytiny položíme tak, aby háky ležely co nejtěsněji u stojatého záhybu oplechování, a to tak, aby kůrky položené na háky přesahovaly přes plech.

Za komínem se položí začáteční háky a kůrky jednotlivých řádů tak, aby zhruba 10-20 cm přesahovaly přes oplechování a aby mezi komínem a krytinou zbývala dost velká mezera na odtok vody. V případě, že nám nevychází rozložení háků a kůrek na celé kusy, zkrátí se přištípáním na patě. Otvory kůrek se na konci vyplňují maltou a začišťují dohladka. U přední strany komína se oplechování přetahuje o zhruba 15 cm a vytvaruje se do vlnky, aby lícoval s tvarem krytiny.

Položení prejzu - okap, štít

Obr. 3 - Položení prejzu - okap, štít

Oplechování štítu

Obr. 4 - Oplechování štítu



U okapní hrany se krytina řeší tak, aby háky byly zavěšeny 8-10 cm přes okap a to na celou délku. Otvory kůrek v okapní hraně ze vyplní maltovou směsí a začisti dohlídka.

Laťování u prejzové krytiny by měl provádět zkušený pokrývač, který bude krytinu pokládat. Prejzová krytina je velmi náročná na rozměření a rozlaťování střešního pláště, jelikož každý detail musí být ukončen horní kůrkou (u štítu, okna, komínu aj.).

U tohoto druhu střešní krytiny se provádí tak zvané prozatímní pokrytí. Na dobře zalaťovaný střešní plášť se pokrývají po celé ploše k sobe na sraz háky nejprve na sucho. Pokládka se provádí od okapu ke hřebeni, od středu střešní plochy na obě strany.

Takto rozvrženou střechu začneme pokrývat od okapu ke hřebeni v tak zvaných prutech, většinou ve dvou řadách vedle sebe, zavěšením na nosy na latě.


Řez okapní hranou

Obr. 5 - Řez okapní hranou
Vysvětlivky: 1 - krokev, 2 - závěsná střešní lať (min.40x60mm), 3 - korýtko (hák), 4 - kůrka (prejz), 9 - okapové prkno, 10 - vázací drát, 11 - čelní okapové prkno, 12 - námětek




DALŠÍ INFORMACE K PREJZOVÉ STŘEŠNÍ - KRYTINĚ NAJDETE ZDE (PREJZ MALÝ) .


DALŠÍ INFORMACE K PREJZOVÉ STŘEŠNÍ - KRYTINĚ NAJDETE ZDE (PREJZ VELKÝ) .



autor: krytiny-strechy.cz/TB



Štítky: Pálená taška, Pokrývač
Rubriky článků