Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní krytiny

Zastřešení bazénů - seriál moderní střecha

16. 9. 2010

Pokud vlastníte venkovní bazén nebo alespoň přemýšlíte o jeho pořízení, je dobré myslet i do budoucna. Nejen na podzim, kdy padá listí, je ohrožena čistota vody. Prach, nečistoty, v zimě sníh, to všechno snižuje kvalitu vody v bazénu. Vhodným řešením je nechat bazén zastřešit. Nejen, že sníží náklady právě na údržbu bazénu, ale také si prodlužujete koupací sezonu (obvykle duben až listopad). V chladnějších měsících zastřešení zvyšuje teplotu vody přibližně o 8°C. Druhů zastřešení je opravdu hodně, takže si každý vybere, co mu nejvíc vyhovuje.


DRUHY A MATERIÁLY ZASTŘEŠENÍ

Vybrat správné zastřešení bazénu není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Záleží především na tvaru bazénu, volného prostoru kolem něj a v neposlední řadě samozřejmě na finančních prostředcích zákazníka.

Solární plachty

Ten, kdo chce bazén nenápadně přikrýt a nestojí o velké okázalosti, má také na výběr. Nemusí každý den složitou manipulací odstraňovat a skládat veliký kus plachty, na který je napadaná rosa a spousta listí, takže je dvakrát těžší, než normálně. Navíc je sluníčkem rozpálená a nejenže pálí do rukou, ale voda pod ní je doslova horká. Ideálním řešením jsou solární plachty. Pro usnadnění práce mohou mít na jednom okraji bazénu naviják z hliníku a nerezi, který bezpečně a bez větší námahy navine plachtu do role. Naviják může být na kolečkách - mobilní, nebo pevně připojen k okraji bazénu. Důmyslnějším způsobem je konstrukce, která má po obou stranách bazénu vodící hliníkové lišty, po nichž se plachta navíjí daleko snáz. Lišty jsou umístěny za obrubou bazénu nebo jsou vpuštěny přímo do dlažby. Výhodou těchto typů zastřešení je lehká konstrukce a nízké pořizovací náklady. Také zabrání volnému pádu dětí a zvířat do bazénu, přičemž únosnost těchto plachet dosahuje asi 40kg.

Ilustrační foto - Krycí plachta






Krycí plachta ve vodících lištách - typ Rollingsafe ( a-pool.cz )
 



Pevné konstrukce

Pro odvážnější typy jsou na výběr různé druhy samonosných oblouků a konstrukcí. Celá konstrukce se skládá z několika posuvných segmentů, které obsahují aretaci pro zabrždění v jakékoli poloze. Nosný rám tvoří profily (většinou 40/70 ) z hliníku nebo ze slitiny hliníku, které jsou opatřeny eloxem nebo vytváří imitaci dřeva. Kromě nosných ramen musí obsahovat příčné výztuhy, které konstrukci chrání proti účinkům zatížení sněhem nebo mokrým listím. Výplň tvoří nejčastěji sklolaminátové nebo polykarbonátové desky, které mohou být prosvětlovací, neprůsvitné nebo strukturované. (Polykarbonát je až o 200% odolnější vůči dynamickému zatížení (hlavně vítr) než běžné sklo. Na zastřešení bazénů se vyrábí ve formě dutinových desek, které mohou obsahovat například diagonální výztuhy pro větší pevnost. Dodávají se v různých barvách, nejčastěji transparentní, opálová, dále pak bronzová, bílá, modrá, zelená apod. Jsou opatřeny UV ochranou, takže lépe odolávají slunečnímu záření.

Ilustrační foto - zastřešení bazénů










Bazénové zastřešení ve tvaru kopule - typ Mars ( montplast.cz )


KONSTRUKCE ZASTŘEŠENÍ

Celá konstrukce je buď nepohyblivá - stabilní, nebo se pohybuje na hliníkových kolejničkách, které jsou umístěny na krajích u delších stran bazénů. Pohyb je umožněn polyamidovými kolečky.


Jednotlivé segmenty jsou stupňovité velikosti, což umožňuje při odkrývání bazénu vzájemné vsunování menších částí do větších. Při dostatečném místě za bazénem je možné protáhnout kolejničky a zastřešení odsunout za bazén.
Konstrukce je lehká a díky kolejnicím s ní bez problému zvládne manipulovat každý člen domácnosti.

Ilustrační foto - zastřešení bazénů





Bazénové zastřešení Variant s různými výškami oblouků ( bazenypopp.cz )



TVARY ZASTŘEŠENÍ

Tvarová rozmanitost zastřešení je opravdu veliká. Základním typem je klasický oblouk, dále se pak vyrábí oblouky s rovnými boky, čtvrtkruhy, jejichž svislou část tvoří mnohdy zeď budovy či jiná konstrukce. Unikátním typem je kopule. Bazén pod touto kopulí musí mít kruhový půdorys a jeho cena se odvíjí od velikosti (průměru) stejně jako u ostatních typů. Výška zastřešovacích systémů je dána zákazníkovými nároky. Pokud má zastřešení sloužit opravdu jen pro ochranu bazénu, vody, pádu dětí a zvířat, je vhodná výška pouze několik desítek centimetrů. Pro možnost plavání pod zakrytým bazénem je lepší volit výšku okolo jednoho metru a pro větší komfort a případné posezení uvnitř zakrytí slouží i více jak dvoumetrové konstrukce.

Ilustrační foto - zastřešení bazénů










Atypické zastřešení bazénů ( albiongroup.cz )


VYŘEŠENÍ VSTUPU

Součástí každé dodávky jsou i dveře. Záleží na každém, jaký typ dveří si zvolí. Můžou být pantové, posuvné, zásuvné nebo zalomené čelo, plnící tuto funkci. Čelo je v určité výšce vodorovně „rozříznuto" a je uloženo na závěsy. Každé dveře se mohou umístit do nejvyššího nebo nejnižšího čela, do osy nebo mimo osu. Taktéž je lze vytvořit jako část zaobleného prvku. Minimální šířka dveří je standardně 800 mm.


OVLÁDÁNÍ ZASTŘEŠENÍ

K jakémukoli zastřešovacímu systému je možno vytvořit elektrický posuv za pomoci dálkového ovládání. Můžete tak již při chůzi k bazénu otevřít zastřešení a ušetřit si tak čas, který můžete strávit ve vodě.



Světlopropustné plastové krytiny naleznete v katalogu ZDE



Další články z kategorie: Střešní krytiny ZDE

autor: Krytiny-Střechy.cz; AZ

 



Štítky: Zastřešení bazénu materiál
Rubriky článků