Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní krytiny

Tři nejpoužívanější typy střešních krytin

28. 9. 2022

V tomto článku si projdeme srovnání třech nejpoužívanějších typů střešních krytin. Zjistíme nejen jejich výhody, ale také nevýhody a základní parametry.

Keramické (pálené) tašky

Jedná se o jednu z nejpoužívanějších střešních krytin. Tato střešní krytina je historicky ověřená. Vyrábí se a aplikují na střechy už skoro 2 000 let. Tašky jsou doporučované do památkových zón a historických center měst. Vyrábí se z přírodního materiálu a výrobci mají širokou nabídku tvarů, barev, povrchových úprav i dalšího sortimentu. Mají vysokou záruku 30–50 let a životnost 80–120 let. Životnost záleží podle výrobce, povrchové úpravy i podle místa umístění. Mají jednoduchou montáž a umí ji pokládat každý pokrývač.

Pálené tašky jsou jednou z nejpoužívanejších krytin
Pálené tašky jsou jednou z nejpoužívanejších krytin


Keramické tašky mají i nevýhody, především vyšší hmotnost, která je nevýhodná pro rekonstrukce. Například pokud byla předtím na střeše 50 let eternitová krytina, není dobré ji přitížit těžší taškou.

Keramické pálené tašky se vyznačují vyšší nasákavosti oproti jiným krytinám.

U vyšších tříd této střešní krytiny se můžeme setkat i s vyšší cenou.

 

Betonové střešní tašky

Další velmi oblíbenou a často používanou střešní krytinou jsou betonové střešní tašky, které jsou na trhu už 150 let. Jejich výhodou je široká nabídka barev a povrchových úprav výrobců, ale také minimální nasákavost.

Dají se zakoupit i v levných cenových hladinách, v takovém případě jsou ale tašky opatřeny pouze základními povrchovými úpravami. Betonová střešní krytina má záruku 30–50 let a životnost je v rozmezí 80ؘ–100 let, životnost závisí na povrchové úpravě. Nižší třídy povrchových úprav mají kratší životnost. Vyšší povrchové úpravy = delší životnost.

Betonové tašky nabízejí mnoho možností povrchových úprav
Betonové tašky nabízejí mnoho možností povrchových úprav


Betonové střešní tašky se vyznačují také jednoduchou montáží. Každý pokrývač je umí položit. Dále se pyšní dobrou pevností a mrazuvzdorností.

Výrobci betonových střešních tašek nabízejí komplexní portfolio všech prvků, které potřebujete na střechu.

Nevýhodou střešních betonových tašek je jednoznačně vyšší hmotnost, a proto nejsou vhodné na rekonstrukce. Jsou náchylné k tvorbě mechu a lišejníku a vyznačují se horší barevnou stálostí v porovnání s jinými krytinami.

 

Plechové střešní krytiny (velkoformátové)

Oblíbeným typem střešní krytiny jsou plechové střešní krytiny. Jedná se o velkoformátové plechové šablony v délce od hřebene k okapu, které jsou vyráběny na míru u výrobce.

Výhodou je jednoduchá a rychlá montáž s nízkou hmotností 5 kg/m2. Plechová střešní krytina má nízkou cenu ve standardním provedení povrchové úpravy. Tyto krytiny se mohou chlubit zárukou 15/40/60 let, vždycky záleží na povrchové úpravě a materiálu (ocel nebo hliník). Plechové střešní krytiny je možné pořídit ve velké škále barev a povrchových úprav, jedná se o nejširší nabídku barev ze všech střešních krytin na trhu.

Další výhodou je množství tvarů, které výrobci nabízí, a tyto krytiny jsou díky své hmotnosti vhodné i na rekonstrukce. Ocelové plechové tašky mají oproti klasickým taškovým krytinám nižší životnost, 30–80 let dle povrchu, který je na folii. Hliníkové tašky mají životnost i 100 let.

Výhodou plechových tašek je zejména jejich jednoduchá montáž
Výhodou plechových tašek je zejména jejich jednoduchá montáž a nízká hmotnost


A jak je to s nevýhodami? Hlavní je zvýšená pracnost u složitějších střech. Pokud máte střechu, která je složitější, tzn. jsou na ní vikýře, hodně prostupů či prolínání rovin, tak se u těchto střech velkoformátové střešní plechové tašky prodraží. Dají se namontovat, ale proces je pracnější, což znamená vyšší cenu. Řešením je položit na složité střechy maloformátové plechové krytiny.

Plech má větší objem zkondenzované vody na vnitřní straně. Proto je potřeba plechové krytiny vždy velmi dobře odvětrat, aby pod plechem proudil vzduch a zkondenzovaná voda se mohla odpařit.

Plechové střešní tašky jsou náchylnější na poškození při pohybu na střeše a při montáži, proto je potřeba umět po nich správně chodit a našlapovat. Pokud potřebujete, pokrývač vám ukáže a poradí, kde našlapovat po střeše, ať při údržbě střechy neuděláte více škody než užitku.




Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Štítky: Střešní krytina
Rubriky článků