Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní krytiny

Jak si vybrat střechu chytře

2. 10. 2022

Z nové střešní krytiny byste měli mít radost několikrát. Poprvé, když je střecha nainstalovaná a dům získá krásnou přikrývku, která jej učiní hezčím. Další radost prožijete po letech, když si uvědomíte, co všechno střecha už zažila, a přitom vypadá stále stejně dobře.

9 zásad dobrého nákupu střešní krytiny

Pomyslnou korunou každé stavby je její střecha. Při jejím nákupu je potřeba nečinit unáhlená rozhodnutí a vše řešit s rozvahou. Proto nákup střešní krytiny můžeme shrnout do 9 důležitých zásad, které vám při něm mohou být nápomocné. Investici do střešních krytin totiž nikdy nesmíte litovat. Stačí se rozhodnout pro solidního prodejce nabízejícího kvalitní značku a služby s tím spojené.

Střecha je korunou každé stavbyStřecha je korunou každé stavby
Střecha je korunou každé stavby


Reference na výrobce – Kupujete střechu napřímo bez pokrývače?

Poptejte se v okolí, svých známých, sousedů, nebo na webu a zjistěte si, jaké jsou reference na výrobce a stavebniny, jak u nich probíhá reklamace, jak rychle komunikují a jak řeší problémy, pokud se vyskytnou. Toto je důležité řešit ještě před samotným nákupem, abyste se tak vyhnuli případným nepříjemnostem.

 

Sleva není všechno

Vždy se u nabídky dívejte na cenu komplexně a nesoustřeďte se pouze na největší slevu. Komplexní cenou myslíme i ceny a slevy na střešní doplňky, dopravu a další servis.

Při nákupu berte v potaz i střešní doplňky
Při nákupu berte v potaz i střešní doplňky a slevy na ně


Kolik stojí montáž?

Než si koupíte střešní krytinu, zjistěte si, kolik stojí montáž, abyste nebyli nemile překvapení. Nejhorší je, když si koupíte střešní krytinu a teprve poté sháníte pokrývače. V tomto případě se může stát, že vám pokrývač řekne, že má práce dost a montáž dělá pouze s prodejem střešní krytiny, nebo bude nabídka navýšená o 20 %.

 

Dobrý řemeslník nade vše

Přijde vám to jako klišé? Věřte, že není. Vždy se snažte najít realizační firmu, která bude co nejvíce kvalifikovaná. Dobrá řemeslná firma vám poradí nejen s návrhem, ale také s vhodnou střešní krytinou. Dobrý řemeslník je totiž výhra.

 

Záruky na krytinu

Přečtěte si záruční list na střešní krytinu od výrobce a zkontrolujte si, zda máte správně navržené doplňky. Třeba tak, že nabídku pokrývače zkonzultujete s technikem výrobce.

Někteří výrobci například chtějí, abyste si střechu zaregistrovali v jejich systému. Pokud budete mít registraci, tak pro vaši střechu platí zvýšená záruka a pokud ne, budete mít klasickou záruku 2 roky. Záruka by měla být i na barevnou stálost, na vodopropustnost a na funkčnost, někteří výrobci nabízí záruky i na střešní systém.

 

Povrchové úpravy

Povrchové úpravy bývají opomíjené, ale přitom se jedná o vlastnost krytiny, která vám může výrazně prodloužit životnost střechy. Cenové navýšení je v řádu 5–10 % z ceny za celou střechu. Přidaná hodnota na životnosti je v řadu desítek let. Pokud máte kvalitnější povrch střešní krytiny, získáte tím lepší odolnost proti mechům, poškození, UV záření atd. Logicky to znamená, že i po letech budete stále mít hezkou střechu.

 Správný výběr povrchové úpravy může prodloužit životnost střechy
Správný výběr povrchové úpravy může prodloužit životnost střechy


Životnost střech

Právě životnost spadá mezi velmi důležité charakteristiky u střešní krytiny, kterou je třeba zohlednit, pokud si chcete vybrat střechu chytře. Určitě se projděte po okolí a podívejte se na to, jak po letech vypadají dříve zhotovené střechy.

 

Informujte se o řešení reklamací

Někteří výrobci mohou započítat amortizaci střešní krytiny, jiní vám pro změnu mohou přispívat na opravu střešní krytiny. Vždy se obracejte na svého obchodního zástupce, který vám tyto informace sdělí.

 Někteří výrobci vám mohou přispět na opravu krytiny
Někteří výrobci vám mohou přispět na opravu krytiny


Proškolená realizační firma s certifikátem

Vždy chtějte u realizace mít proškolenou firmu, která se vám prokáže vhodným certifikátem.


Je jasné, že dodržení těchto zásad zabere čas, ale vyplatí se, protože odměnou vám bude střecha, která dlouho vydrží a bude to ta pravá koruna vašeho domu.

 

 




Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Rubriky článků