Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní krytiny

7 kritérií při výběru střešní krytiny

28. 9. 2022

Pokud plánujete pořizovat novou střechu, čeká vás důležitý proces výběru střešní krytiny. Jak ovšem vybrat vhodnou střešní krytinu, která bude pro vás nejlepší volbou?
Na českém trhu je nepřeberné množství různých střešních krytin, velké množství typů řešení, akcí, slev. Nabídka výrobců je opravdu široká a někdy může být složité se v ní orientovat.

Velkou nápomocí Vám mohou být katalogy výrobců, webové stránky firem, různá online poradenství, veletrhy apod. Při výběru střechy je potřeba si určit důležitá kritéria, aby řešení vaší střechy bylo správné.

 

Při výběru střešní krytiny je důležitý sklon střechy

Z jakého důvodu? Jednoduše proto, že když pro daný sklon zvolíte nesprávnou krytinu, bude vám do střechy zatékat. Na šikmou střechu je potřeba tedy dát úplně jinou krytinu než na střechu plochou. Někteří výrobci navíc zkracují záruku, pokud krytinu použijete na střechu s nižším sklonem, než je doporučeno.

 

Tvar a složitost střechy

Na tvarově složitou střechu budete obtížnější pokládat např. velkoformátové plechové tašky. Samozřejmě, že je to možné, ale toto řešení je náročnější a tím pádem i dražší. Proto je dobré se držet toho, že na složitější střechy je dobré dávat menší formáty střešních krytin (například tašky) a na jednodušší střechy (například sedlové) je v podstatě možné použít jakýkoliv typ střešní krytiny. Je však potřeba vždy zvolit typ střešní krytiny úměrně složitosti střechy.

Na složitější střechy jsou vhodnější krytiny menšího formátuNa složitější střechy jsou vhodnější krytiny menšího formátu
Na složitější střechy jsou vhodnější krytiny menšího formátu


Novostavba nebo rekonstrukce a výběr střešní krytiny

Pokud stavíte nový dům, tak si krov jednoduše přizpůsobíte typu střešní krytiny, kterou chcete a líbí se vám. Ale pokud rekonstruujete dům a je na střeše řekněme 50 let eternitová krytina, která váží 20 kg/m2, tak je následně už velmi náročné dát místo ní krytinu, která může vážit 40 kg/m2 (např. betonové tašky). Důvod je logický. Krov, který byl 50 let zvyklý stejné zatížení, najednou jednou tolik přetížíte. Důsledek se začne projevovat na statice celého domu.

 

Klimatické podmínky jsou důležité

Klimatické podmínky jsou dalším důležitým kritériem při výběru střešní krytiny. Nemůžete na střechu domu v horách dát stejnou střešní krytinu jako na dům, který se nachází třeba v nížinách. Je logické, že na horách na střechu působí větší sněhová zátěž a námraza. Proto je potřeba střešní krytiny uzpůsobit klimatickým podmínkám, které na ně budou po celou dobu působit.

 Výběr krytiny uzpůsobte klimatickým podmínkámVýběr krytiny uzpůsobte klimatickým podmínkám
Výběr krytiny uzpůsobte klimatickým podmínkám

Lokální podmínky okolo domu

Je důležité si uvědomit, kde dům stojí. Zda na volném prostranství, u parku, pod listnatým stromem, nebo třeba u fabriky. Vždy na něj budou působit jiné lokální podmínky. Pokud například Váš dům stojí pod jedním obrovským listnatým stromem, je potřeba počítat s tím, že na něj bude padat listí, bude zde stín a větší pravděpodobnost tvorby mechů a lišejníku na střešní krytině. Tím pádem bude tato střecha zatěžována jinak než střecha na domě, který stojí na volném prostranství. A proto vhodně uzpůsobte výběr střešní krytiny lokálním podmínkám okolo domu.

 
Lokální podmínky mají velký vliv na životnost krytiny

K čemu bude stavba sloužit

I to, k čemu bude daná stavba využívána, je při výběru střešní krytiny důležité kritérium. Na rodinný dům dáte jinou střešní krytinu než na pergolu, altán, zahradní domek, halu nebo obchod. V případě nevhodné střešní krytiny může dojít k přetížení konstrukce nebo k zatékání do stavby. Zní to logicky, ale je potřeba si tento fakt před nákupem střešní krytiny připomenout.

 

Cena je až na prvním místě

Cenu jsme záměrně dali až na konec. Prvních 6 kritérií, které jsme probrali, jsou technického rázu a je potřeba je vyřešit jako první. Vyselektují vám totiž vhodné střešní krytiny pro vaši střechu. Teprve poté řešte cenu a případnou slevu. Jak se říká: „cena je až na prvním místě“.

 

Nezapomeňte zohlednit kromě sedmi uvedených i další kritéria, jako jsou například životnost, záruka nebo povrchová úprava.




Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Štítky: Střešní krytina
Rubriky článků