Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní krytiny

Satjam

Michalská 1032/21
710 00 Ostrava
email: satjam@satjam.cz
web: www.satjam.cz.

Peníze? Někdy je důležitější dobrá vůle

12. 4. 2021

Nepříjemné okolnosti, které na všechny v posledním roce doléhají, vyvolaly silnou odezvu a daly ve větší míře vzniknout svému protipólu - lidumilným aktivitám. Jakoby ohrožený lidský druh znovu pocítil dávno zapomenou potřebu semknout se a pomáhat si. Tento trend se nevyhnul ani střechám a jeho důkazem je aktivita s poetickým názvem Vochomůrky.
Vochomůrky jsou mezigeneračním volnočasovým centrem, které najdete ve Vochově kousek od Plzně. Za jeho vznikem stojí dvě Lucie, mladé maminky na mateřské, které se před dvěma lety rozhodly vytvořit v obci prostor pro děti a jejich rodiče i prarodiče. Dnes jsou Vochomůrky místem setkávání a slouží také ke sportovním, kulturním a volnočasovým aktivitám. Svůj originální název centrum dostalo podle místa, z Vochovských muchomůrek vznikly Vochomůrky.

Centrum Vochomůrky
Centrum Vochomůrky


„V září 2019 jsme se domluvily s majitelem místního JZD z rodu Lobkowiczů na pronájmu bývalého teletníku a k němu náležejícího areálu,“ popisuje začátky jedna ze zakladatelek Lucie Boubelová. „Obojí bylo v dezolátním stavu, takže objekt postupně svépomocně rekonstruujeme. Během prvních tří měsíců se nám podařilo v nových prostorách vybudovat mikrojesličky a od ledna 2020 tam funguje i dětská skupina. Nedlouho potom jsme otevřeli další zrekonstruovaný prostor pro potřeby volnočasového centra a koncem roku jsme se pustili do rekonstrukce první třetiny teletníku.“

Vochomůrky jsou prostorem, kde se mohou scházet děti, rodiče i prarodiče
Vochomůrky jsou prostorem, kde se mohou scházet děti, rodiče i prarodiče

Práci takového rozsahu by skupina nadšenců nezvládla bez vstřícné podpory ze strany spoluobčanů i firem. „Abysme byly schopné něčeho dosáhnout, třeba žádat o dotace, musely jsme založit spolek,“ pokračuje paní Boubelová a dodává, „a funguje to. S vyklízením a těžšími pracemi nám pomáhají dobrovolní hasiči, ostatní podle svých možností. Stranou nezůstaly stát ani firmy.

Střechy se ujala firma MK Adamit pana Michala Kyzúra, který pro pana Lobkowicze často pracuje. „Vochomůrky mě oslovily a dali jsme se do velké spolupráce,“ říká pan Kyzúr. „Původní střecha byla krytá pálenou taškou, vstupní část eternitem. Všechno se to ale rozpadalo a dovnitř zatékalo, takže pouhou opravu jsem nedoporučoval. S ohledem na finanční možnosti jsem spolku navrhnul novou krytinu od SATJAMU. V nejlepší cenové relaci vycházel typ SATJAM Grande, takže tato varianta zvítězila.“

SATJAM Grande je velkoformátová ocelová střešní krytina s nezaměnitelným tvarem, pro který je charakteristický mohutný oblouk. Díky němu ve výsledku střecha připomíná klasickou románskou tašku. Ideální je pro rozsáhlé jednoduché plochy s minimálním sklonem 10°. V případě Vochomůrek má krytina povrchovou úpravu Satmat hrubozrnný.


Detail krytiny SATJAM Grande
Detail krytiny SATJAM Grande

„Protože maximální výrobní délka panelů SATJAM Grande je 6 metrů, museli jsme při spádnici 9 metrů pokládat dvě tabule nad sebou,“ popisuje práci pan Kyzúr. „Nejprve jsme sundali starou krytinu a plochu odlaťovali. Samozřejmě, že při zatékání byly některé části vazníků shnilé, takže dalším krokem byla jejich oprava, po které následovalo natažení parotěsné fólie. No a pak už klasika, nalaťování a pokládka krytiny. Osazovali jsme taky kompletně nový odvodňovací systém.“

Popis pana Kyzúra se hodí na jakoukoliv běžnou zakázku. Tahle se ale lišila, a to vstřícností ze strany realizační firmy. „Snažil jsem se vyjít dámám vstříc, aby tahle prospěšná aktivita fungovala. Proto dostaly lepší cenu za práci a taky jsem jim prominul veškerý rabat z krytiny. Stejně vstřícně se zachoval i SATJAM, který požadoval jen režie, a PRVNÍ CHODSKÁ jako dodavatel materiálů se vzdala profitu úplně. Ve výsledku tak spolek dostal na střechu opravdu hodně dobrou cenu. Nebylo to zkrátka o výdělku, ale o pomoci,“ charakterizuje zakázku pan Kyzúr.

Průběh rekonstrukce střechy
Průběh rekonstrukce střechy

Zmiňovaná PRVNÍ CHODSKÁ svůj pozitivní přístup k Vochomůrkám rozšířila na všechny dodávané materiály, díky čemuž se pobyt ve volnočasovém centru zpříjemnil o prosvětlení střešními okny a světlovody. „PRVNÍ CHODSKOU znám už dvacet let, co u nich nakupuji materiály,“ říká pan Kyzúr a dodává, „jejich vstřícného přístupu si cením. Sám mám zkušenost stejnou, jako zavedený zákazník dostávám dobré ceny, se kterými můžu vyhovět svým klientům. Na naší spolupráci mi vyhovuje i spolehlivý servis, kdykoliv jsem něco potřeboval, tak jsme se domluvili a vždycky to klaplo. Takže spokojenost.“

Rekonstrukce se dočkaly i vnitřní prostory
Rekonstrukce se dočkaly i vnitřní prostory

Realizátora pana Kyzúra a zainteresované firmy chválí taky paní Boubelová: „Úžasného pana pokrývače Kyzúra jsme oslovili loni v lednu a on se nabídl, že nám s havarijní střechou pomůže a ještě nám dá slevu. Doporučil nám plechovou střechu SATJAM, za což jsme mu velice vděčné. Moc se nám líbí vzhledově a spokojeny jsme byly i s tím, že se velkoplošné pláty jen položily a bylo hotovo. Střecha je zkrátka úžasná!

Nebýt toho, že se jedná o teletník, dalo by se říct, že je tam stále práce jako na kostele. Přitom už ale ve zrekonstruovaných částech naplno běží různé aktivity - mikrojesle, dětské skupiny i seniorská sekce. Pokud to počasí dovolí, tak už teď chystají estrády na upravené zahradě a po rozvolnění se těší na pokračování kulturních akcí. Zcela jistě prý v létě uspořádají také své vyhlášené tábory, kdy s dětmi navštěvují místní farmáře a firmy, aby jim předvedli svou práci a výrobky. Sečteno a podtrženo jsou Vochomůrky velkým rancem radosti, který by však nebylo možno realizovat bez vstřícných přístupů firem z oboru střech.

V rekonstruovaných částech probíhají aktivity pro děti
V rekonstruovaných částech probíhají aktivity pro děti

Zdroj článku: PRVNÍ CHODSKÁ


Štítky: Střešní krytina, Plech na střechu, Lehká krytina
Rubriky článků