Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Střešní krytiny

Výhody střešních sendvičových panelů

5. 9. 2014

Proč používat sendvičové panely?


Sendvičový střešní panel

Sendvičový střešní panel

Sendvičový panel je ideální produkt pro opláštění izolovaných objektů. Například střešní panel je v jednom kroku jak výborná izolace, tak kvalitní střešní krytina i omyvatelný podhled. Stěnový panel je nejrychleji postavená zeď, která komplexně vyřeší samonosnou pohledovou stěnu, kvalitní izolaci i omyvatelnost fasády. Lakované plechy jsou zárukou dlouhodobě stálého vzhledu. PUR/PIR pěna je nejlepším a nejtenčím izolantem na trhu, její další předností je výborná tvarová a časová stálost, po 20 letech ztratí maximálně 5% izolačních vlastností.



Jak postupovat při návrhu opláštění objektu?


Návrh vhodného pláště budovy je úkol pro projektanta, který by měl zvážit všechny aspekty budovy, a to především: potřebnou míru zateplení, požadavky na prosvětlení, vyžadovanou požární odolnost, způsob kotvení na nosnou konstrukci v návaznosti na zatížení.

Obr. 1 a 2: Střešní sendvičový panel ISOcop, 2 průmyslová střecha, zdroj Pama a.s.

Orientačně a nezávazně lze doporučit tyto minimální tloušťky panelů: Pro zlepšení tepelné pohody ve stájích a nevytápěných objektech
• střecha panel tloušťky 40 mm
• stěna panel tloušťky 40 mm
• prosvětlení polykarbonát 10 mm 3 stěn


Pro temperované objekty, s vnitřní teplotou v rozmezí 10 -15°C
• střecha panel tloušťky 80 mm
• stěna panel tloušťky 60 mm
• prosvětlení polykarbonát 16mm 10 stěn


Pro vytápěné objekty, kde je teplota udržována kolem 20°C
• střecha panel tloušťky 100 mm
• stěna panel tloušťky 80 mm
• prosvětlení systémovými polykarbonátovými pásy 40 mm


Pro objekty s vysokými nároky na izolaci odpovídají izolační vlastnosti hodnotám doporučeným pro rodinné domy
1. střecha panel tloušťky 120 mm
2. stěna panel tloušťky 100 mm (mrazírny až 200 mm)
3. prosvětlení systémovými polykarbonátovými pásy 40mm 10 stěn

Sendvičový střešní panel

Obr.: Detail upevňovacího systému a tolerance spojení, zdroj: Pama a.s.

Opláštění budovy je dlouhodobá investice. Kvalitní lakované plechy jsou zárukou dlouhodobě atraktivního vzhledu. Izolační polyuretanové jádro vyniká stálostí izolačních vlastností. Z těchto důvodů doporučujeme zvážit, zda se v budoucnu nezmění účel objektu a volit raději větší tloušťku panelů, respektive výkonnější zateplení.

Nejpoužívanější univerzální typ střešního panelu je vhodný pro zateplení střech i opláštění stěn. Vyrábí se v profilaci s 5 trapézy, to zajišťuje vysokou tuhost a únosnost panelu. Standardní tloušťka se pohybuje v rozmezí 30 mm až 150 mm, skladebná šířka panelu je 1 m, délka na míru od 2,5 m do 13,5 m. Delší panely dle poptávky. Izolační jádro je tvořeno PUR nebo PIR pěnou o hustotě více 40 kg/m3. Na výběr je široká škála barevného provedení. Nejpoužívanější je v kombinaci lakovaný plech 0,5 mm z horní strany, PUR izolační jádro, lakovaný plech 0,4 mm ze spodní strany. Panel lze dodat i v jiných tloušťkách plechu, popř. v provedení - měď, hliník, nebo nerezová ocel. V případě vyšších nároků na odolnost proti agresivnímu prostředí a korozi lze panel dodat v dalších povrchových úpravách. Speciálním produktem střešních sendvičových panelů je takový, který má ze spodní strany rovný sklolaminát. Boční spojení panelu je provedeno předsazením krajního trapézu, dotěsnění zajišťuje pěnové dvouvrstvé nenasákavé těsnění. (Profilace trapézu je provedena tak, že nevyžaduje těsnící pěnové pásky v trapézu. V případě vysokých nároků na těsnost spoje lze do trapézu vlepit butyl-kaučukové těsnění.)

Střešní panel s velmi vysokou odolností
Střešní panel s velmi vysokou odolností proti agresivním látkám přítomným v zemědělských a chemických provozech se liší typem spodního kašírování, zde je použit rovný sklolaminát. Sklolaminát je kompozitní materiál složený z polyesterové pryskyřice vyztužené skelným vláknem. Sklolaminát je bezúdržbový,probarvený v celé tloušťce a odolává například roztoku: 30% kyselina sírová, 10% kyselina dusičná, 5% kyselina octová, 95% ethylalkohol, 30% benzol. Právě z důvodu vynikající chemické odolnosti spojené s příznivou pořizovací cenou se jedná o ideální produkt pro zemědělské provozy. Je to samonosný střešní panel s vnějším kovovým pláštěm a polyuretanovým jádrem. Jeho vnitřní jádro je tvořeno speciálním povrchem do agresivního prostředí. Panel je omyvatelný vysokotlakým zařízením a běžně dostupnými čistícími prostředky. Jeho přednosti jsou: Vysoká tepelná a mechanická odolnost, použití v agresivním prostředí, snadná údržba a rychlá montáž.

Sendvičový střešní panelSendvičový střešní panelSendvičové střešní panely jsou navrženy pro střechy s minimálním sklonem 7 % pro průmyslové, veřejné i komerční budovy. Je ideální pro velké střechy. Panel lze použít i pro obložení stěn. Jde o samonosný, oboustranně oplechovaný panel, který má jádro z polyuretanové pěny. Výhodou ISOcop panelu je profilace 5 trapézů, které zvyšují statickou pevnost. Pro střechy budov je k dispozici s různými tloušťkami izolačního jádra. Základní provedení panelu je lakovaný ocelový pozinkovaných plech, lze dodat i v provedení měd, hliník a nerezová ocel. Upevňovací systém je průnikového typu, s možností použít venkovní hřebenáče; počet a umístění upevňovacích prvků musí zaručit odolnost proti namáhání.

Obr. 1 a 2.: Střešní panel s velmi vysokou odolností ISOvetro, zdroj: Pama a.s.

 Přednosti:
· Vysoká statická tuhost panelu s 5 trapézy.

· Široký výběr materiálů: ocel, hliník, měď, nerezový plech.

· Možnost extra povrchových úprav a další.

· Kvalitně provedená profilace trapézu v napojení panelů.


Zdroj: PAMA a.s.; střechy - prosvětlení - izolacePama a.s., logo společnosti



Štítky: Střešní krytina, Střecha materiál, Izolace střechy, Šikmá střecha, Plech na střechu, Sendvičové panely
Rubriky článků