Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Renovace střech, nové střechy – vzorové realizace objektů

Nové zastřešení a sluneční kolektory na plechové šikmé střeše

22. 4. 2011

Spokojenost uživatelů se systémem rekonstrukce ploché střechy na střechu šikmou je zřejmá ve Slavkově u Brna, kde ke čtyřem realizacím z let 2006 až 2009 přibyla v loňském roce pátá. Bytové družstvo Žuráň se rozhodlo rekonstruovat další z domů na sídlišti Zlatá Hora a stejně jako u sousedních objektů byl pro opravu střechy zvolen systém založený na ocelové tenkostěnné pozinkované konstrukci šikmého krovu, doplněný krytinou, klempířskými prvky, sněhovými zábranami a odvodněním z předlakované oceli.































Pro čtyřpodlažní dům půdorysného rozměru 11,6 x 29,5 m byla zvolena valbová střecha se sklonem 12° s krytinou s trapézovým plechem ve vínově červené barvě. Přizvednutí atiky o 0,45 m bylo opláštěno stěnovým trapézovým plechem ve stejné barvě jako střešní krytina a odvodnění provedeno půlkruhovým okapovým systémem z barvené oceli. Svody byly prostupem přes atiku zaústěny do stávajících vpustí ploché střechy. Aby byla minimalizována možnost kondenzace na střešní krytině, byly všechny komínky odvětrání kanalizace a jednotky ventilace bytových jader vyvedeny nad střešní plášť, důkladně utěsněny s protipožární izolací a celý prostor podstřeší byl důkladně odvětrán - odvětrání hřebenem v celé jeho délce bylo ještě doplněno dvěma odvětrávacími hlavicemi.






















Realizace proběhla v průběhu měsíce listopadu a byla dokončena těsně před první sněhovou nadílkou, která ihned prověřila funkčnost sněhových zábran, instalovaných po celé délce okapové hrany střechy.





















Snaha bytového družstva a vlastníků bytů o snižování energetické náročnosti bydlení vede na uvedeném sídlišti nejen k zateplování fasád a střešního pláště volně kladenou izolací pod šikmou střechou, ale i k instalaci solárních panelů pro ohřev TUV. První vlaštovkou pro instalaci panelů ve Slavkově se stal panelový dům na Komenského náměstí, u kterého se šikmá střecha realizovala v roce 2006. Cílem bylo umístění 3 panelů rozměru 6x2 m na jižní rovinu střechy. Protože optimální úhel sklonu panelů je 32°, musela být na střechu se sklonem 12° instalována systémová hliníková distanční konstrukce, která umožnila rozdíl sklonů dorovnat. Protože se od roku 2006 změnily české technické normy pro zatížení na normy v souladu s EU, bylo nutno provést kompletní statický přepočet nosné konstrukce krovu a navrhnout zesílení, které díky stavebnicovému řešení a použití tenkostěnných prvků nepředstavovalo žádný výrazný zásah do vlastní konstrukce střechy ani potíže při realizaci a bylo rychle a snadno provedeno bez nutnosti střechu jakkoliv rozebírat. Pro kotvení panelů pak byly pouze doplněny výměny z C profilů a tvarované podpůrné konzolky, do nichž se ukotvily závitové tyče průměru 12 mm, požadované dodavatelem distanční konstrukce pod panely. Aby byl zajištěn bezproblémový přístup údržby k panelům, byla podél celé délky hřebene doplněna pochozí lávka. Montáž proběhla s přestávkami vynucenými počasím během cca 4 dnů v únoru a březnu tohoto roku. Obyvatelé domu tak nyní využívají nejen zatepleného pláště se spolehlivou střechou, ale i ohřevu vody tím nejefektivnějším a nejlevnějším způsobem - sluncem.



Další články z kategorie: Renovace střech, nové střechy - vzorové realizace objektů ZDE





autor: Lindab



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků