Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Renovace střech, nové střechy – vzorové realizace objektů

Hotel Bartoš dostal novou tvář a výkonnou sluneční elektrárnu

30. 3. 2014

Hotel Bartoš se nachází na západě Frenštátu pod Radhoštěm na samotném okraji Beskyd. Město je rodištěm známého skokana na lyžích a olympijského vítěze z roku 1968 Jiřího Rašky, o čemž svědčí i dva skokanské můstky stojící nedaleko. Původní budova obdélníkového půdorysu byla realizována v sedmdesátých letech jako podélný nosný systém s plochou střechou. Po revoluci získala nového majitele, který se rozhodl, dát objektu novou tvář.


Prefa, Hotel Bartoš, Frenštát pod RadhoštěmObr.:
Prefa, Hotel Bartoš, Frenštát pod Radhoštěm

Největší změny se týkaly střechy a nového přístřešku pro parkování aut. Stávající plochá střecha byla přepracována do pultové se spádem 10°. Obě podélné strany přechází obloukem plynule do fasády. Ukončení fasády ve výšce podlahy posledního patra ústí do hranatého římsového žlabu. Střecha parkoviště navazující na přízemí hotelu je také pultová s minimálním spádem. Navrhovaným materiálem byl falcovaný plech v barvě připomínající předzvětralou měď. Mimo požadavků na vysokou kvalitu a dlouhodobou životnost se investor zajímal o způsob provedení všech důležitých detailů. Vysvětlit technický postup a vidět ho na vlastní oči jsou však dvě zcela rozdílné věci. Společnost PREFA Aluminiumprodukte proto navrhnula panu Bartošovi možnost navštívit jinou stavbu podobného typu, která se toho času dokončovala právě v Beskydech.

Rodinný dům atypických tvarů na první pohled zaujal množstvím složitých klempířských detailů a precizností provedené práce. Výjimečný vzhled a zpracování pak výrazně usnadnili panu Bartošovi výběr materiálu a kvalitní klempířské firmy. Realizace směřující do zimních měsíců dala poslední důvod pro výběr hliníkového plechu PREFALZ v barvě patina zelená, hlavním zhotovitelem projektu se stalo klempířství Antonína Ondrůška. Díky patří i chlapcům z firmy Jiřího Rašky, syna dnes již legendárního skokana na lyžích.

Prefa, Hotel Bartoš, Frenštát pod Radhoštěm, vizualizacePrefa, Hotel Bartoš, Frenštát pod Radhoštěm, vizualizace
Obr.:
Prefa, Hotel Bartoš, Frenštát pod Radhoštěm, vizualizace objektu

Rekonstrukce střechy začala v září loňského roku. Po vybednění pultu a oblouků byly položeny pásy IKO na asfaltové bázi v tloušťce 0,6 mm. Falcovaná krytina byla rozdělena do 5 segmentů – střecha, oblouky a fasáda. Velmi důležité bylo rozměření jednotlivých šárů a jejich promítnutí do fasády z důvodu stávajících oken. Hlavní nejdelší pásy plynule přecházejí do oblouku, který končí v nadpraží okna nebo pokračuje kolem ostění do hranatého žlabu. Oblouky se zakružily podle stávajícího rádiusu. Střešní pásy jsou spojované dvojitou stojatou drážkou a vyplněné falcovacím gelem. Fasáda je tvořena úhlovou drážkou. Všechen materiál je kotvený pomocí nerezových příponek a šroubů do bednění. Dilatace je řešena příčnými kluznými přesahy a vhodným rozdělením pevných a posuvných příponek.

Fotovoltaická elektrárna

Prefa, Hotel Bartoš, výkonná solární elektrárnaJak už bývá v dnešní době zvykem, snahou každého majitele objektu je snížit provozní náklady na minimum. Cena energií neustále roste, což se nejvíce dotýká velkých nemovitostí sloužících pro veřejnost. I pan Bartoš v projektu přemýšlel o fotovoltaické elektrárně. Myslet na budoucnost je v jakémkoliv oboru velmi důležitá věc a instalace alternativního zdroje energie pro hotel k nim určitě patří. Střešní spád 10° a orientace budovy na jih toto rozhodnutí jen podpořily.

Existuje mnoho výrobců fotovoltaických systémů, když však potřebujete integrovat systém do falcované krytiny, aniž by byla přerušena dilatace a současně obdržet všechny záruky, okruh dodavatelů se výrazně zmenší.  Vysoká garance výkonu po dobu 25 let a cena srovnatelná s konkurencí nakonec přesvědčila investora o realizaci fotovoltaického systému PREFA PS.13. Ten umožňuje zapojení všech prvků až po rozvaděč. Celou realizaci předchází přesný výpočet, který simuluje rozmístění nosné konstrukce v závislosti na sněhové zátěži a určuje maximální plochu instalovaného výkonu. V našem případě šlo o 30 kWp.

Základ instalace tvoří nosná hliníková konstrukce, kterou vynáší solární držáky PREFA Sunny šroubované do krokve. Jejich tvar a speciální skladba nebrání pohybu materiálu vlivem teplotní roztažnosti. V plechu se vystřihne oválný otvor s délkou 40 mm a jeho kraje se po celém obvodě zvednou o 10 mm. To zajistí, aby se vlhkost vniklá pod krytku držáku nedostal do podstřeší. Šroub se kotví do krokve, krytka držáku je pak přilepena speciální sadou přímo na plech. K solárním držákům se připojují hliníkové vaznice tvořící nosný rošt pro fotovoltaické panely. Celý systém PS.13 zahrnuje kompletní montáž do střešní konstrukce, fotovoltaické panely E2000, střídače Fronius a kabeláž končící rozvaděčem.

I přes nepříjemné pozdržení způsobené energetickými úřady, se podařilo fotovoltaiku během října zapojit. Současně probíhající rekonstrukce interiéru a nově budované parkoviště bude dokončeno v roce 2014.

Údaje o stavbě:

Místo: Frenštát pod Radhoštěm

Objekt: Hotel Bartoš

Výstavba: 2013–2014

Plocha: plocha střechy: 900 m2

Architekt: Ing. arch. Stibora Petr

Montážní firma: klempířství Antonína Ondrůška

Prefa, Hotel Bartoš, Frenštát pod RadhoštěmSortiment výrobků PREFA PREFALZ – svitkový plech:

Stručný popis: Barevný svitkový hliníkový svitkový plech je díky vynikající falcovací kvalitě a povrchové úpravě předurčen pro individuální a kreativní řešení střech a fasád.

Materiál: Legovaný hliník o tloušťce 0,7 mm s vysoce kvalitním dvouvrstvým vypalovaným lakem, hmotnost 2,2 kg/m2. Materiál je tvárný a velmi odolný vůči všem povětrnostním vlivům. Lze pokládat od 3 °.

Rozměry svitků: tloušťka: 0,7 mm, šířka: 500/650/1000 mm

Barvy: 15 standardních barev, na přání všechny barvy RAL, NCS, povrchová úprava hladká nebo stucco, u hladkého povrchu lze dodat i s ochrannou fólií.



Zdroj článku: PREFA Aluminiumprodukte s.r.o., autor Ing. Jakub Nepraš



Štítky: Stavby, stavebnictví
Rubriky článků