Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Řemesla na střeše

Pokládka střechy neboli práce na střeše – Montážní položky v nabídce

6. 3. 2023

Montážní položky v nabídce neboli montáž střechy neboli položení střechy. V tomto článku najdete info o tom, s čím vším se při montáži střechy můžete setkat.

 

Montážní položky v nabídce na šikmou střechu

Jaké montážní položky by měla nabídka na šikmou střechu obsahovat?

1. Demontáže u rekonstrukcí

Demontáž původní krytiny, folie a okapů, oplechování, laťování.

2. Montáž podkladních vrstev střechy

Montáž nových latí, montáž kontralatí (bednění), difuzní folie.

3. Základní montážní položky

Montáž samotné krytiny, hřebeny, nároží, řezání krytiny, oplechování, střešní okna, výlezy, okapový systém, sněhové zábrany, prostupy.


Montáž střechy Montáž nové střechy obsahuje mnoho různých položek



4. Doplňkové montážní položky

Dále se můžete setkat s doplňkovými montážními položkami v nabídce. Jedná se o nástřik krovu proti škůdcům, likvidaci původní krytiny, opravu komínů (omítky, oplechování, komínová hlava), zednickou opravu atik (zdi, které vystupují přes rovinu střechy) či zednickou opravu štítů sousedních budov. Všechny tyto práce mohou být provedeny před samotnou opravou střechy.

Ne každá realizační firma vám může nabídnout kompletní provedení těchto prací.

5. Další montážní položky:

• Nový vikýř – tesařské práce
• Tepelná izolace – při zateplení střechy
• Parozábrana – vrstva pod tepelnou izolací, zabraňuje prostupu vodních par do střešní konstrukce
• Podhledy – sádrokarton, palubky, obložení z jiných materiálů

Do nabídky se mohou započítat i další položky, jako např. vikýře a další konstrukční detailyDo nabídky se mohou započítat i další položky, jako např. vikýře a další konstrukční detaily
Do nabídky se mohou započítat i další položky, jako např. vikýře a další konstrukční detaily
 

Atypické položky na nabídce

Využití původní demontované krytiny

Někdy se vám může zdát, že původní krytina není v tak špatném stavu a budete ji chtít znova využít. Nebudete tedy kupovat novou a využijete ji například na pokládku střechy seníku, nebo jiné provizorní stavby. V tomto případě určitě ušetříte za skládkování a odvoz na skládku. Naproti tomu je nutné krytinu sundat ze střechy opatrně, a tedy nákladněji.

 

Oprava stávajícího bednění

Oprava stávajícího bednění je položka, která dopředu nikdy není známá, protože pod střechu nevidíte. Proto je vhodné do cenové nabídky dát informaci ohledně ceny za metr čtvereční (m2) při lokální opravě bednění.


Oprava krovu

Krov se může na první dojem jevit v pořádku, ale po odkrytí často zjistíte problém. Může se jednat o hnilobu dřeva a bude potřeba nějaké trámy vyměnit. Zde je výhodné dopředu s pokrývačem krov projít, nicméně i tak se může objevit vada až po odkrytí krytiny. Zde nezbývá, než práci domluvit v momentě, kdy vadu objevíte.

Při výměně krytiny můžete objevit nečekanou vadu krovu
Při výměně krytiny můžete objevit nečekanou vadu krovu 


Výkup kovů

Výkup kovů – pokud máte kovovou původní střešní krytinu, zvažte, jestli si zařídíte ve sběrně výkup kovů sami, nebo necháte klempíře, ať si střešní krytinu prodá a dá vám do nabídky slevu. Obojí je možné, je jen na vás, co upřednostníte. Počítejte ale s tím, že si řemeslník něco vezme za odvoz a domlouvání výkupu.

 

Vedlejší rozpočtové náklady v nabídce

Jaké jsou vedlejší rozpočtové náklady v nabídce a co je tím myšleno?



Vodorovné, svislé přesuny materiálu na střechu – stavební výtah (vrátek), autojeřáb a ruční přesuny materiálu na střeše.

Doprava, popř. ubytování – patří mezi další vedlejší rozpočtové položky, které jsou uvedené v nabídce. Může se zdát, že ubytování dokáže prodražit cenovou nabídku, ale vy tímto ušetříte za případnou dopravu dobré realizační firmy.

Lešení – šikmé střechy je potřeba opatřit lešením nebo minimálně tzv. lešeňovou kostkou a to z důvodu, aby se pokrývači nezranili. Chrání i chodce v případě nepředvídaného pádu střešní krytiny ze střechy.

Skládkování – další vedlejší položka v nabídce, protože demontovanou krytinu je potřeba někde uložit.

Kontejner – slouží k uložení suti.

Režie – Může jít o souhrnné označení pro ubytování, dopravu, kontejner atd.

V nabídce mohou být zohledněny i další vedlejší rozpočtové nákladyV nabídce mohou být zohledněny i další vedlejší rozpočtové náklady

Pořízení střechy je většinou rozhodnutí na celý život. A pro tak zásadní volbu se vyplatí využít všech dostupných informací a možností, které se nabízejí.

Vyberte si střechu chytře!




Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Rubriky článků