Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Řemesla na střeše

Kritéria pro výběr pokrývače

6. 2. 2023

Při výběru realizační pokrývačské firmy byste se měli držet několika pravidel, díky kterým celá realizace proběhne bez problému. Dobrý pokrývač vám střechu dobře nabídne, dobře prodá, ale hlavně kvalitně provede.

 

Zkušenosti s poptávanou střešní krytinou

Zeptejte se pokrývače, jestli danou střechu realizoval, jestli pokládal tuto střešní krytinu a jestli s ní má nějaké zkušenosti.

Zajímejte se o reference, o předchozí i nynější realizace střech. Nebojte se jít klidně zeptat na realizované střechy, které pokrývač dělal.

Když půjdete s pokrývačem, většinou se dozvíte jenom kladné ohlasy, ale když půjdete sami, a to klidně i bez vědomí pokrývače, tak se možná dozvíte informace trošku blíže pravdě, protože majitel střechy nebude mít zábrany, jako když by pokrývač stál vedle vás. Pokud se jedná o kvalitní pokrývačskou firmu, tak by jí to nemělo vadit.

 

Praxe je důležitá

Informace ohledně praxe pokrývače by vás měla zajímat. Takže se ptejte, jak dlouho pokrývač střechy realizuje, jakou má praxi, jestli dělá rok, nebo třeba 20 let. Jde o obrovský rozdíl ve zkušenostech.

Dobrý pokrývač by měl mít dostatečné zkušenosti s danou krytinou
Dobrý pokrývač by měl mít dostatečné zkušenosti s danou krytinou


Proškolení, certifikáty střechy, technické řešení a jednání

Dobrá realizační firma se nechá aspoň co dva roky proškolit na pokládku střešní krytiny, kterou vám nabízí a kterou vy chcete. Certifikát buď může být volně ke stažení na webu, nebo vám ho můžou ukázat na vyžádání. Některé firmy mají certifikáty vyvěšené v kanceláři. Pokud certifikát firma nemá a myslíte si, že firma je kvalitní, tak není nic jednoduššího než to, že zavoláte obchodníkovi výrobce, ať vám řekne, jestli danou firmu zná, nebo nezná.

 

Střechu nikdy neděláte bez rozpočtu

Od firmy musíte mít cenu a rozpočet. Střechu nikdy nedělejte bez rozpočtu, řemeslník vám vždy může říct: „No, víte, to nebylo v ceně, to je navíc…“

Stanovte si cenu a rozpočet na montáž střechy předem
Stanovte si cenu a rozpočet na montáž střechy předem


Návrh na provedení střechy, technické řešení, jednání

Uvědomte si, jakým způsobem s vámi pokrývač jedná, jak vám prezentuje nabídku, technický návrh, řešení a jaké má celkové jednání. Dejte na vlastní dojem, protože přesně tak bude postupovat při realizace střechy. Nevybírejte si pokrývače, který je nervózní a s kterým se vám nejedná dobře, jenom proto, že je jediný. V tom případě raději počkejte na další nabídky.

 

Pojištění pokrývače, pojištění stavby – nedejte na sliby

Střecha je koruna domu. Pojištění je při pokládání střechy důležitá věc. Počasí neovlivníte, takže se vám může stát, že pokrývač má sice výborné zázemí i plachtu, ale přijde vichřice, prudký déšť a nepomůže vám žádná plachta.

V tomto případě je důležité, aby byl pokrývač pojištěn proti přírodním živlům. Pokud pojištění nemá, tak je možné, že se může pojistit jenom na vaši stavbu a vy toto pojištění po pokrývači chtějte.

Smlouvu o pojištění určitě chtějte vidět, dejte si ten čas a přečtěte si ji. Nevěřte na sliby a na to, že pojistka existuje bez toho, abyste ji fyzicky viděli.

Nezapomeňte na smlouvu o pojištění pokrývače
Nezapomeňte na smlouvu o pojištění pokrývače 


Komplexnost nabídky

Komplexnost nabídky znamená souhrn všech důležitých úkonů k realizaci střechy, například tesařské práce (např. oprava krovu), zednické práce (např. omítnutí komínu), klempířské práce (oplechování, hromosvod atd...).

Výhodou je záruka od jedné firmy. Pokud by jich bylo více a nastal by nějaký problém, tak se vám nemůže stát, že jedna firma bude problém svádět na druhou a budou si ho přehazovat jako horký brambor. Nevadí, když si realizační firma najme zedníka, který pro ně práci udělá, ale vy budete mít práce všechny pod jednou smlouvou, a to je důležité.

 

Délka realizace střechy, termín provedení díla

Domluvte si s předstihem termín realizace střechy a taky délku celého pokrývání. Realizační firma si může na realizaci vaší střechy dát rezervu 1 až 2 týdny navíc a je to v pořádku – počasí neovlivníte.

Dále se může stát, že realizační firma nabere zakázky a nebude stíhat, to může být větší problém, protože potom bude pokrývač přednostně řešit tu střechu, jejíž majitelé budou tlačit nejvíc. Domluvte si, kdy realizační firma nastoupí na střechu, a pevně si datum dejte do smlouvy. I s případným penálem za nedodržení termínů. Předejdete nepříjemnostem, kdy budete počítat s jiným datem než pokrývač. Ústní domluva v tomto případě není úplně vhodná.

Ve smlouvě přesně stanovte termín a délku realizace
Ve smlouvě přesně stanovte termín a délku realizace 


Domluvte si dopředu, jakou záruku na dílo od realizační firmy dostanete

Pevně si dejte, jakou záruku chcete. Klidně si o ní řekněte. Dnešní záruky na práci se pohybují od 36 měsíců až po 10 let. Ve výjimečných případech jsou firmy schopné dávat i 15 let. Záruku na materiál poskytuje výrobce – prověřte si dopředu jakou výši vám poskytne.

 

Platby, zálohy na materiál, platba na splátky

Určitě si dopředu s realizační firmou domluvte, jaké bude chtít platby, v jakém pořadí, jakou zálohu a její výši a jaké budou splatnosti. Ideální je si nechat stanovit dopředu kalendář, jak půjdou platby. Nemusí to být přesně podle termínu, ale podle odvedené práce. Realizační firma potřebuje finance na materiál, proto je záloha na materiál dopředu na místě a není na ní nic špatného. Další platby dělejte vždy až po tom, co je určitá část střechy provedena. Například až ve chvíli, kdy je udělána demontáž + laťování, oplechování, položena krytina atd. Nakonec si nechte 10–15 % až po předání střechy, protože pokud se objeví nějaké vady či nedodělky, vy máte na realizační firmu jedinečnou páku na rychlou dodělávku.

Podmínky platby domluvte s realizační firmou předem
Podmínky platby domluvte s realizační firmou předem


Zázemí pokrývačské firmy

Mělo by vás zajímat zázemí pokrývačské firmy. Běžte se podívat do jejich dílny, jaké mají nářadí, klempířské stroje, vrátek, lešení i kontejner. Jsou to důležité věci. Je důležité, aby firma měla svůj vrátek, lešení nebo svůj kontejner, protože nebudete muset čekat, až se tohle důležité nářadí v sezóně uvolní.

 

Další specifikace ve smlouvě o dílo

Všechny specifikace jako jsou záruka, délka realizace nebo platby, si dejte do smlouvy o dílo. Dbejte na to, aby to, co si domluvíte, bylo i na papíře.

 



Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Rubriky článků