Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Řemesla na střeše

Jak prodloužit životnost střechy při montáži

2. 10. 2022

Střecha je součástí estetického i funkčního ztvárnění stavby. Střecha a její doplňky mají nejen krásně vypadat, ale musí být splňovat svůj účel, a to bez řádné péče nepůjde. Prodloužení životnosti střechy patří mezi velmi podceňované a opomíjené povinnosti. Mnoho zákazníků má dojem, že pokud si zakoupí bezúdržbovou střešní krytinu, získá tím bezúdržbovou střechu. Ale opak je pravdou. I tato střecha potřebuje čas od času kontrolu, aby neztratila svou funkčnost a byla stále hezká, stejně jako na začátku.

Bezúdržbová střešní krytina neznamená bezúdržbová střecha

U bezúdržbové střešní krytiny musíme počítat s tím, že „bezúdržbová“ neznamená bezpodmínečně bezúdržbová střecha, která Vám bude sloužit třeba 30 let bez dalších starostí. Důvod je velmi logický. Střecha neznamená pouze krytinu, ale i další doplňky, které jsou důležité pro správné fungování celého střešního systému. Jde mimo jiné o žlaby, komíny, oplechování, střešní komínky, střešní lávky a mnoho dalšího.


Záruka na střechu a její životnost

Že to zní skoro stejně? Mnoho zákazníků si tyto dva pojmy velmi často plete. Je důležité si hned na začátku uvědomit, že se jedná o dvě velmi rozdílné věci. Navíc jde o cenný údaj, který Vám o střešní krytině dost napoví. Životnost střechy by měla být násobkem záruky na střechu. Pro lepší představu pomůže vysvětlení na menším příkladu. Pokud máme záruku na střechu 20 let, tak její životnost by měla být okolo 40 let. Životnost střechy samozřejmě prodlužujeme už zmíněnou správnou péčí o celou střechu a její doplňky. Proto, pokud se o takovou střechu budete řádně starat, může se životnost prodloužit o pěkných pár let. A to za to přece stojí.


Na co si dát pozor při výstavbě střechy

Jak se starat o střechu při výstavbě? Mohu Vás uklidnit, pokud máte dobrého pokrývače při výstavbě, není potřeba starat se o to, jak pokrývač pokládá tašky a pracuje se střešní krytinou, protože by to měl být člověk ve svém oboru vzdělaný a proškolený, který ví co dělá. Jiného si ani nevybírejte, určitě dejte na recenze.


Difuzní folie

Při realizaci pohledem kontrolujte podkladní vrstvy – ty, které nebudou poté vidět, protože budou zakryty pod střešní krytinou. A na co se zaměřit? V první řadě hlavně na difuzní folii. Difuzní folie umožňuje prostup vlhkosti z interiéru do provětrávané mezery od okapu k hřebeni. Také zabraňuje případnému zatékání vody do tepelných izolací při poruše krytiny nebo při kondenzaci vzdušné vlhkosti pod krytinou. Kontrole by neměly uniknout ani spoje, je potřeba se ujistit, zda jsou spoje fólie slepeny a zkontrolovat její zapravení kolem prostupů a střešních oken. Není dobré nic podcenit, fólie by měla být vždy přilepená.

Difuzní folie

Na slepení spojů difuzní folie se používá jiná páska než na slepení prostupů. A co by se stalo, pokud by lepení nebylo provedeno správně? Stačila by zkondenzovaná voda na vnitřní straně krytiny nebo zafoukaný sníh, který může zatékat přes komínek a pokud by tento jev trval dlouhodobě, může Vám nejen shnít krov, ale také bude docházet ke ztrátě funkčnosti tepelné izolace. A to má poté za následek takzvaný tepelný most. Tepelným mostem rozumíme takové místo v konstrukci, ve kterém dochází k úniku tepla z vnitřního do vnějšího prostředí.


Správné provedení tepelné izolace proti tepelným mostům

Vizuální kontrole u novostavby by nemělo uniknout ani zakrytí difúzní fólie tepelnou izolací. Kontrola probíhá v interiéru. Zakrytí tepelné izolace difuzní folií musí proběhnout co nejdříve, aby neztratila svou funkčnost. Maximální životnost těchto folií proti UV záření jsou 3 měsíce. K prodloužení životnosti střechy jako celku je vhodné provést kontrolu provedení tepelné izolace. A to hlavně v místech jako jsou úžlabí, kraje, okapy, prostupy a těžko dostupná místa. Tepelná izolace musí být správně dotažená až k okrajům střechy. Kontrola i v tomto případě probíhá vizuálně a opět chrání celý dům před vznikem tepelných mostů.



Kontrolu parozábrany není dobré podceňovat

Poslední důležitou věcí je parozábrana. Parozábrana je druh fólie, který omezuje či zabraňuje pronikání vodní páry obsažené ve vzduchu a aplikuje se pod teplenou izolaci do interiéru. Můžeme si ji představit jako membránu, která nám odděluje dvě různá prostředí. V tomto případě se jedná o interiér a exteriér domu. U parozábrany kontrolujeme spoje, zapravení prostupů a napojení na stěny před zaklopením podhledu v podkroví, podobně jako u difuzní folie.

Kontrola provedení izolace
 
Je důležité, abyste u střechy spolupracovali s profesionály, kteří mají kladné reference a několikaletou praxi. To samo může výrazně prodloužit životnost Vaší střechy.

 



Potřebujete konzultovat vaši střechu s odborníkem? Kontaktujte nás.




Rubriky článků