Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Rekonstrukce podkroví

Jak si pomoci od vysoké teploty v podkroví

28. 9. 2022

I když máme zdánlivě správně provedenou střechu včetně zateplení, přesto se stává, že jsou místnosti v horkém létě v podkroví rodinného domu velmi přehřáté a téměř neobyvatelné. A to hlavně večer, kdy v podkroví máte i 30 °C a Vám se nedaří usnout. Ráno se budíte unavení a zpocení. Jak je to možné?

Je to logické. Sluneční paprsky svojí intenzitou prohřívají postupně všechny vrstvy střechy. Nedostatečná nebo nesprávná tepelná izolace zapříčiní nechtěný prostup sálavého tepla až do interiéru a pak je s horkem problém.

 

Cílem je zastavit prostup tepla do interiéru

Základní jednotkou, která posuzuje tento prostup tepla, je takzvaný Fázový posun konstrukce. Jednoduše se jedná o čas, za který začne prostupovat sálavé teplo z exteriéru do interiéru. Tedy: kdy přes vaši střechu sálavé teplo prostoupí do podkroví.

Cílem je posunout prostup tohoto tepla do interiéru o 10–12 hodin. V letních měsících za teplých slunečních dnů totiž slunce začne okolí vyhřívat vždy okolo 10–11. hodiny dopoledne. A celý den se kvůli vysoké intenzitě slunečního svitu teplota v podkroví zvedá a prostupuje do interiéru. Teprve až po 21–22. hodině večerní teplota v podkroví začíná klesat úměrně s vybitím naakumulovaného tepla ze střešní konstrukce, tzn. několik hodin po západu slunce. Proto potřebujeme tento prostup posunout o zmíněných 10–12 hodin.

Výběr správného zateplení vám pomůže snížit teplotu v podkroví
Výběr správného zateplení vám pomůže snížit teplotu v podkroví 

 

A na co se zaměřit?

Důležitou věcí u výběru tepelné izolace je její objemová hmotnost a měrná tepelná kapacita izolací. Izolace je totiž nejdůležitější prvek, který vám oddálí prostup sálavého tepla. Samozřejmě jsou ale i další prvky, které tento prostup ovlivňují, například dřevěné bednění. Čím vyšší má izolace v konstrukci objemovou hmotnost, tím déle trvá teplu, než přes něj prostoupí. Čím vyšší je měrná tepelná kapacita izolace, tím je potřeba více energie, aby se tepelná izolace ohřála o 1 °C.

To jsou tedy veličiny, které by Vás měli u tepelných izolací zajímat v souvislosti s letním vyhříváním podkroví. Nicméně i když budete mít obě charakteristiky správně navržené, je potřeba počítat s tím, že dlouhodobé několikadenní tropy vždy postupně zvýší teplotu v interiéru.

 

Jaké jsou hlavní zásady, které vám dokážou prostup tepla snížit?

Zásluhu na snížení teploty má určitě světlá střešní krytina. Jde to sice proti módě, ale o černé barvě je známo, že přitahuje teplo. Další zásada je odvětrávaná mezera ve správné výšce, která dokáže snížit povrchovou teplotu až o 10 °C. Dále už několikrát zmíněná tepelná izolace. Směrem do exteriéru by měla být deska s vyšší objemovou hmotnosti a měrnou tepelnou kapacitou.

Barva krytiny má vliv na teplotu v podkroví
Barva krytiny má vliv na teplotu v podkroví

 


Fázový posun izolací u různých druhů izolací

Minerální izolace vám dokáže fázový posun oddálit na 5–7 hodin podle tloušťky. Není to špatné, ale není to nejlepší výsledek. Ten nejlepší mají dřevovláknité izolace. Posun je zde 11–12 hodin. Nevýhodou je vysoká cena, která je 2–3x vyšší než minerální izolace. Dají se použít i kombinace skelné vlákno + dřevovláknité izolace. V tomto případě je možné počítat s fázovým posunem cca 9 hodin. Foukané izolace mají fázový posun 7–9 hodin.

Nejlepší fázový posun mají dřevovláknité desky
Nejlepší fázový posun mají dřevovláknité desky


Co ještě pomůže?

Využití odrazivosti materiálů – ať jde o termoreflexní izolace, nebo například hliníkové střešní krytiny v přírodním provedení. Přírodní hliník časem zmatní a odrazivost se snižuje.

Může také pomoct využití dřevěného bednění jako vrstvy, která zbrzdí prostup tepla. Při správném návrhu střešní skladby v horkých dnech se teplota v podkroví sníží klidně o 4–6 °C, ušetříte na účtech za klimatizaci a samozřejmě se lépe vyspíte.

 



Rubriky článků