Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Příprava střechy na zimu, péče o střechy v zimě

Sněhové zábrany Satjam

14. 1. 2013

Sněhové zábrany jsou velice důležitou součástí střešního systému a střešní krytiny jako takové. Mají za úkol udržet sněhovou vrstvu na střeše v celku, aby mohla postupně odtávat bez rizika, že se jednorázově sesune a ohrozí tím životy či majetek, nebo poškodí střešní či jinou konstrukci.








Aby na střešní krytině držela sněhová vrstva, je zapotřebí vhodně zvolit typ, množství a rozmístění prvků systému sněhových zábran.

Společnost Satjam, která vyrábí plechové střešní systémy vyrábí celou řadu sněhových zábran v různých funkčních kombinacích.

Systém plní bezpečně, hospodárně a efektivně svoji funkci po celou dobu životnosti střešního pláště.

Důležité je také použití předepsaného spojovacího materiálu Satjam, dle montážního návodu pro instalaci systému sněhových zábran. Takto provedené zábrany proti sjíždění sněhu budou správně plnit svou funkci.


logo




www.satjam.cz


Ve správném dodržení postupu a skladby systému je tajemství úspěchu dobře fungujících sněhových zábrana celé střechy.

Návrh systému Satjam

Pro správnou funkci sněhových zábran je zapotřebí dbát na vhodné rozmístění a ukotvení prvků systému.
Používají se dva druhy zábran. Prvním z nich jsou zábrany instalované v ploše střechy, které zajišťují stabilitu sněhové vrstvy plošně. Druhé umístění zábran je u okapové hrany střešní roviny. Ty zajišťují stabilitu převisu na hraně střechy, aby sníh nepadal volně dolů.

Oba tyto typy zábran jsou nutnou součástí správně fungujícího systému a nesmí se vynechat ani jeden z nich.





















Obr. 1

Při navrhování sněhových zábran na konkrétní střechu je nutné řídit se sklonem střešní roviny a sněhovou oblastí, ve které se stavba nachází. Oblastí je celkem 8 a dělí se dle zatížení, kterým sníh působí na konstrukce v dané lokalitě.

Pro určení sněhové oblasti slouží mapa, která je součástí normy EN 1991-1-3(obr. 1)
V případě stavební lokality na hranici dvou sněhových oblastí se bere v úvahu oblast vyšší, ve které může nastat vyšší intenzita sněhových srážek.













Pokud nevíme přesný sklon dané střechy, dá se jednoduše vypočítat z délky a výšky střešní konstrukce. (obr. 2) Výsledek vyjde v procentech, který se dle přepočtové tabulky (obr.3) převede na stupně.

Podle správně určeného sklonu střechy a sněhové oblasti objektu se určí typ, množství a rozmístění sněhových zábran jak u okapní hrany, tak i v ploše střechy. Důležitým kritériem je taktéž typ střešní krytiny. Zábrany se na střechu pokládají dle schémat definovaných výrobcem a montážním návodu. Systém kotvení a popis kotevního materiálu je rovněž součástí tohoto montážního návodu.

Podrobnosti jsou k nalezení v montážním návodu na webových stránkách společnosti Satjam (www.satjam.cz) .















Obr. 3


Sortiment sněhových zábran

Firma Satjam vyrábí několik druhů sněhových zachytačů.

1. Bodové neboli tzv. nosové sněhové zábrany

Jedná se o tvarovaný ocelový plech, který je opatřen povrchovou úpravou. Pro jednotlivé typy plechových střešních krytin mohou být tvarově odlišné.






2. Obloukové sněhové zábrany - novinka

Tento nový výrobek Vám nabízí velmi efektivní a navíc, v porovnání s klasickými způsoby řešení, výrazně levnější a přitom estetický způsob zabezpečení střechy. Jeho jedinečnost je dána kotvením do střešních latí - na rozdíl od konkurenčních výrobků, kde je připevnění řešeno nýty pouze do krytiny, což může při vysokém zatížení sněhovou zábranu zničit a poškodit střešní krytinu.

Oblouková sněhová zábrana

3. Plechová sněhová zábrana ve tvaru sedla

Vyráví se taktéž s povrchovou úpravou. Tento typ je vhodný pro nižší sněhové oblasti a nízké sklony střech.







4. Sněhové zábrany ve tvaru žebříku.

Umisťují se k okapové hraně střechy a uchycují se pomocí kovových držáků. Ty mají na sobě úchyty, do kterých se „žebřík" zasune, a které ho drží ve správném sklonu od střešní roviny. Tento typ sněhových zábran je vhodný do vyšších nadmořských výšek, protože mají nejvyšší únosnost.






5. sněhové zábrany na krytinu se stojatou drážkou RAPID

Toto nově vyvinuté systémové řešení Vám nabízí vysoce efektivní, hospodárné a technicky originální zabezpečení Vaší střechy s krytinou SATJAM Rapid. Systém kotev zajišťuje přenesení zatížení přímo do nosné konstrukce bez rizika poškození střešní krytiny.

Sněhová zábrana pro krytinu Rapid

 Sněhové zábrany se vyrábí v několika barevných provedeních. V černé, červené, hnědé, stříbrné a grafitově šedé barvě. Lépe tak mohou korespondovat s barvou vámi zvolené střešní krytiny.

Sněhové zábrany je důležité vždy mezi sebou kombinovat - tzn. bodové zábrany v ploše střechy a pásové u okapu dle místních podmínek. Pro optimální návrh systému vždy doporučujeme obrátit se na výrobce.


Montážní návod na sněhové zábrany ke krytině Satjam si můžete prohlédnout nebo stáhnout zde.



Další články z kategorie: Příprava střechy na zimu, Péče o střechy v zimě ZDE




autor: Satjam



Štítky: Střecha zima, Ochrana střechy, Prvky proti sjíždění sněhu ze střechy
Rubriky článků