Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Příprava střechy na zimu, péče o střechy v zimě

Jak zazimovat okapy

19. 12. 2013

Začíná zima a zatěžkávací zkouška pro vaše okapy. Jste si jistí, že víte, jak se na sníh a led připravit? Máte dostatečně kvalitní okapový systém? A co jeho údržba? Lze to i bez ní?



ilustrační foto
















Pro zimní období platí pro všechny druhy okapů v podstatě stejná základní pravidla. V první řadě je nutné důkladně zkontrolovat celý okapový systém. Začneme odstraněním spadaného listí a nečistot, svislé svody a sifony pod okapy propláchneme vodou, a pokud by to nestačilo, bude třeba je důkladně mechanicky pročistit. Problémem v některých (zvláště vysokohorských) oblastech je sesuv sněhu ze střechy a zamrzání vody v okapu. I proti tomu se však můžete bránit.

OCHRANA PROTI SNĚHU A LEDU

Následky sesuvu sněhu můžeme eliminovat umístěním žlabů i svislých svodů hluboko pod hranu střechy. Zvláště do horských oblastí je ideální stavebnicový okapový systém, který lze jednoduše demontovat a ochránit tak před poškozením v extrémních horských podmínkách. Okapové žlaby se spojují bajonetovýni spojkami, které lze snadno opakovaně použít. Instalaci systému zvládne průměrně zručný kutil, nevyžaduje žádné speciální nářadí, není třeba šroubovat ani letovat, jednotlivé díly do sebe zapadají jako dětská stavebnice.

Pokud nechceme každoročně okapy sundávat, můžeme použít doplňky na zpevnění podokapních žlabů. Ty pomohou odolat náporu sjíždějícího sněhu při větších sněhových srážkách, zejména u hladkých a nedostatečně zateplených střech.

NATŘÍT NEBO VYMĚNIT

Slunce, sníh a prudké střídání teplot stejně jako mechanické poškození jsou hrobem pro celoročně exponované okapy. U nekvalitních výrobků to poznáte třeba hned po první zimě! Abyste nemuseli okapy dokola natírat nebo měnit po pár letech poohlédněte se po švédských bezúdržbových okapech z pozinkové oceli, které jsou již z výroby opatřeny ochrannou barevnou vrstvou z HB polyesteru. Životnost tohoto materiálu je prověřena drsnými Skandinávskými podmínkami již více než 50 let, garance na jednotlivé komponenty i celý systém je 30 let.



Foto: Bezúdržbový stavebnicový okapový systém

ilustrační foto










Stavebnicový okapový systém zvládne namontovat i méně zručný kutil, bez speciálního nářadí, letování či šroubování. Využívá se zde principu spojek. Tento systém je výhodný i tím, že se dá na zimu demontovat. Předejdeme tak poškození či zničení některých částí mrazem či nadměrnou hmotností sněhu.


ilustrační foto














Patentovaný systém je extrémně odolný a hodí se i pro oblasti se zvýšeným výskytem sněhu.

ilustrační foto





























Již delší čas se objevují stavebnicové typy okapů nazývané bezúdržbové. Jsou vyrobeny z odolného pozinkovaného plechu ze švédské oceli a vrchní vrstvou HB polyesteru. Ocel zaručuje pevnost a vrchní vrstva je odolná proti povětrnostním vlivům i proti slunečnímu záření a zaručuje stálost barvy.






Další články z kategorie: Příprava střechy na zimu, Péče o střechy v zimě ZDE




autor:Lindab



Štítky: Střecha zima, Okapy zima, Střecha kvalita
Rubriky článků