Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Krytina s kamenným posypem pro rekonstrukce

2. 6. 2011

Zajímavou krytinou na našem trhu je belgický Metrotile, konkrétně dnes Metrotile Europe n. v., který má své základy v novozélandské společnosti Ross Corporation. Více než 35 let Ross Roofing Group montovala různé typy ocelové krytiny s kamenným granulátem na obytných domech na Novém Zélandě a získala zkušenosti s praktickým využitím tohoto unikátního střešního produktu. Dodává se ve tvaru MetroBond, evokujícím tvar tašky, dále je to MetroŠindel, připomínající tvar tradičního dřevěného šindele. Dalším typem je MetroRoman, čtvrtým typem je MetroClasic. Poslední je MetroRustic, který je také vhodný pro použití na střechách tradičních dřevostaveb. Na rozdíl od šindele působí robustnějším dojmem.


ilustrační foto














Jednou z hlavních výhod ocelové krytiny Metrotile je aluzinkový povlak a akrylátové vrstvy na ocelovém jádru, což umocňuje její trvanlivost. Ocelové jádro z hlubokotažné oceli tloušťky 0,45; 0,6 nebo v zesílené verzi 0,9 mm zajišťuje pevnost v tahu až 420 N/mm. Ocelový plech je oboustranně chráněn aluzinkovou vrstvou o síle 20 μm s vysokou úrovní odrazu slunečního záření jako účinnou ochranou proti extrémním teplotám. Aluzinkový povlak se navíc vyznačuje 'samohojivou' schopností. V praxi to znamená, že po odkrytí ocelového jádra ochranná patina zastaví korozi. Díky této katodové ochraně ani není nutné ošetřovat řezné rány nebo škrábance na krytině.
 
ilustrační foto
















Samotný aluzinek je kryt ještě oboustrannou ochranou vrstvou průsvitného laku, tloušťky 5 μm. Následuje základní akrylátový nátěr s obsahem kamenného granulátu o velikosti zrn 0,16 a 0,12 mm. Také on je odolný proti UV záření a zejména proti otěru. Deska je pak kryta svrchním čirým akrylátovým nátěrem. Uvedená ochrana krytiny hovoří pro její trvanlivost a vhodnost ke krytí staveb, kde by její opravy a jejich četnost byly komplikované.

ilustrační foto
















Další předností krytiny je její nízká hmotnost, což jí upřednostňujek rekonstrukcím starých objektů s krovem, který by již velké zatížení nesnesl. Hmotnost plechových šablon o krycích rozměrech modulu 368 x 1 222 mm se pohybuje od 2,7 do 3,1 kg na kus podle typu. V ploše na 1 m2 to představuje asi 6,3 až 6,6 kg. Vzdálenost latí je u šablon 368 mm.

ilustrační foto
















Kromě již uvedených lze jmenovat i další přednosti, jako například vysokou tvarovou přizpůsobivost. Zkoušky prokázaly, že ani několikanásobné ohýbání krytiny nemělo za následek tvorbu zlomů s následným odpadáváním granulátu ve zlomu. Střechy s větší plochou je možno pokrývat i Multi-MetroBondem, který má krycí rozměry modulu 2 220 x 790 mm. Vedle toho je možno komponovat do rekonstruované střechy i prosvětlovací moduly k prosvětlení podkrovních prostor nebo Modul MetroSolar. Jde o integrovaný solární modul, který nenaruší celistvost střešního pláště. Každý z těchto laminátových panelů je vybaven 14 články.

Metrotile disponuje i řadou doplňků - hřebenáči, okrajovými, okapovými a ukončovacími lištami, úžlabími i rovnými plechy. Nesmíme zapomínat na odvětrání, střešní výlezy, sadu různých držáků, větracích pásů, různé prostupové manžety apod. Nechybí ani potřebné nářadí jako ohýbačka plechů, pákové nůžky nebo pneumatický akunastřelovač hřebů.



Střešní krytiny metrotile






Další články z kategorie: Plech na střeše ZDE








autor: Metrotile



Štítky: Rekonstrukce střechy, Povrchová úprava, Plechové tašky
Rubriky článků