Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Satjam

Michalská 1032/21
710 00 Ostrava
email: satjam@satjam.cz
web: www.satjam.cz.

Možnosti moderních plechových krytin – první část

10. 5. 2024

Varianta plechové krytiny patřila dříve k velmi opomíjeným, v posledních letech se ale stala jedním z nejpoužívanějších materiálů pro zastřešení. Současné technologické postupy pak jejich využití významně rozšiřuje. Přinášíme proto třídílný seriál, kde se na jejich možnosti podrobně podíváme.

Zásadní vlastností plechové střešní krytiny je její nízká hmotnost. Od té se odvíjí její vlastnosti i možnosti použití. Pro srovnání: metr čtvereční těžké taškové střechy váží průměrně 40-50 kilogramů, zatímco té plechové jen 2,5-5 kilogramů. I přesto je ale velmi odolná vůči klimatickým vlivům i mechanickému namáhání. Nízká hmotnost plechové krytiny může ovlivnit už vlastní návrh střechy. Pro dosažení potřebné únosnosti může v některých případech stačit subtilnější krov. U novostaveb tak lze v některých případech snížit náklady na nosnou konstrukci střechy. V rámci rekonstrukcí starších domů zase nemusí být nutné krov kompletně předělávat. Pokud je ten nynější v dobrém stavu, je možné položit novou plechovou krytinu bez nutnosti kompletní výměny stávajících nosných konstrukcí.


Plechová střešní krytina má nízkou hmotnost, což pomáhá optimalizovat náklady na konstrukci krovu.
Plechová střešní krytina má nízkou hmotnost, což pomáhá optimalizovat náklady na konstrukci krovu.

Plechová krytina se obvykle vyrábí z materiálu nepřesahující tloušťku jednoho milimetru, proto je například oproti klasickým taškám méně náročná na prostor, což přispívá ke snížení nákladů na dopravu, skladování i manipulaci. „I přes její často velké rozměry není nutné při realizaci používat těžkou techniku. S ohledem na členitost střešní plochy se tím vlastní pokládka výrazně urychluje. S tím souvisí často menší náročnost na práci a tedy i náklady s ní spojené. Realizace může být hotová i do týdne od dopravení materiálu na stavbu,“ uvádí Ing. Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM, předního českého výrobce plechových střech.

Podle rozměrů krytiny obvykle bývá v ploše poměrně malé množství spojů, čímž se také snižuje riziko případného zatékání. Krytinu lze proto použít i na střechy s velmi nízkým sklonem. Vzhledem k pevnosti plechu ji lze použít i do míst, kde je nutné počítat s velkým zatížením větrem či sněhem.

Díky nízké hmotnosti se plechovou krytinou snadno manipuluje.
Díky nízké hmotnosti se plechovou krytinou snadno manipuluje.


Vlastnosti a odolnost plechové krytiny je dána v prvé řadě použitým materiálem. Jejím jádrem je nejčastěji plech ze zinkované oceli nebo slitiny hliníku.

Ocel – Dosahuje vysoké pevnosti a odolnosti vůči mechanickému namáhání. Je ale náchylnější vůči korozi, proto musí být její povrch dostatečně ochráněn. Aby byla patřičně odolná, musí být krytina opatřena dostatečnou vrstvou zinku a dalšími úpravami. Oproti hliníku má o něco vyšší hmotnost.

Hliník – Ve srovnání s ocelí se jedná o měkčí materiál, zároveň je ale výrazně odolnější vůči korozi a jinému chemickému působení. Díky tomu má obecně delší životnost, ovšem je třeba počítat s o něco vyššími pořizovacími náklady. Pro výrobu střešních krytin se obvykle nepoužívá čistý hliník, ale jeho slitiny.

Plechové krytiny se vyrábí nejčastěji ze zinkované oceli nebo slitiny hliníku.
Plechové krytiny se vyrábí nejčastěji ze zinkované oceli nebo slitiny hliníku.


Povrchové úpravy

Plechové krytiny bývají opatřeny širokou škálou povrchových úprav, které jejich vlastnosti a barevné provedení dále významně ovlivňují. Lze se setkat s hladkým i mírně strukturovaným povrchem. „Používají se například povrchové úpravy na bázi polyuretanu, které zajišťují vysokou odolnost proti chemickému působení. Setkat se můžeme i s povrchy na bázi polyesteru, které obvykle poskytují výhodný poměr kvality a ceny,“ vysvětluje Ing. Petr Tureček. K dispozici jsou dokonce i ekologické povrchy bez chemikálií na ropné bázi.

Plechové krytiny se vyrábí v široké škále povrchů, barev, tvarů i rozměrů.
Plechové krytiny se vyrábí v široké škále povrchů, barev, tvarů i rozměrů.


Rozměrové možnosti plechové krytiny

Plechové střešní krytiny jsou vysoce variabilní, co se rozměrů i tvarů týče. Na trhu jsou dostupné jak zcela hladké krytiny, tak i varianty věrně imitující klasické střešní tašky nebo šindele. Vstupní materiál se na výrobní lince vylisuje a vyválcuje do požadovaného tvaru a upraví na konkrétní rozměr. V základu lze poté plechové krytiny s ohledem na rozměry rozdělit na tři kategorie.

Maloformátové krytiny – Ideální volba především na členité střešní plochy. Jednotlivé panely se vyrábí o šířce přibližně jednoho metru a v délce čítající maximálně dvě řady prolisů. Střecha se pak pokládá ze stále stejného panelu, který se na místě v případě potřeby tvarově upraví. Lze je dále rozdělit na dvoumodulové krytiny čítající svou délkou dvě řady prolisů, jednomodulové krytiny s jednou řadou prolisů a kusové krytiny.

Maloformátová plechová krytina SATJAM Reno Premium se hodí na členité střechy.
Maloformátová plechová krytina SATJAM Reno Premium se hodí na členité střechy.


Velkoformátové krytiny – Jsou vhodné zejména na jednoduché střechy. Jedná se o pásy materiálu o šířce kolem jednoho metru, délka může být až šest metrů. Krytina se vyrábí na míru konkrétní střechy, čímž se minimalizuje množství vzniklého odpadu. Díky velkým rozměrům bývá vlastní pokládka výrazně urychlena. V hotovém stavu vytvářejí jednolitou plochu s minimálním napojováním jednotlivých plechů.

Velkoformátová střešní krytina SATJAM Grande je ideální volbou na jednoduchou střešní plochu.
Velkoformátová střešní krytina SATJAM Grande je ideální volbou na jednoduchou střešní plochu.


Falcované (drážkované) krytiny – Jedná se o pásy plechu, které se přímo na stavbě tvarují a pomocí speciálních nástrojů se ohýbají do sebe. V ploše tak vytváří typickou stojatou nebo ležatou drážku. Alternativou jsou krytiny napodobující vzhled falcovaného plechu se stojatou drážkou. Odlišují se však způsobem instalace.

Střešní krytina SATJAM Rapid DeLuxe je opatřena naklapávacími zámky, pomocí nichž se do sebe jednotlivé panely jednoduše zacvaknou.
Střešní krytina SATJAM Rapid DeLuxe je opatřena naklapávacími zámky, pomocí nichž se do sebe jednotlivé panely jednoduše zacvaknou.

V příštím článku se blíže zaměříme na kvalitu materiálů, z nichž se střešní krytiny vyrábí a jak dále jejich vlastnosti ovlivňují.

Zdroj článku: Satjam




Rubriky článků