Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Hliníkové šablony na střechu i fasádu vzdělávacího centra

18. 4. 2024

Lyžařská a turistická destinace v Tyrolsku – obec Gerlos, která se nachází mezi horami Reichenspitze a Karspitze v bočním údolí řeky Ziller, byla dříve pouliční vesnicí. V současnosti je jedním z hlavních center rakouské turistiky. S nadmořskou výškou 1300 metrů patří mezi nejvýše položené obce v údolí Ziller. Vysokohorské podmínky zde proto vyžadují použití nejodolnějších a nejkvalitnějších materiálů.

Nové vzdělávací centrum koriguje převahu budov cestovního ruchu – na sebe namačkané hotely, ubytovny a restaurace – které jsou rozesety především podél hlavní silnice. Je zde velmi snadné přehlédnout, kde přesně jsou ta místa, která jsou pro obyvatele Gerlosu důležitá, jako je radnice, hasičská zbrojnice nebo mateřská škola.

Nový architektonický styl areálu vzdělávacího centra, který leží u východního vjezdu do obce, vystupuje z přírodního prostředí zejména svou stavební formou, aniž by s ním ztratilo vazbu. Stojí mírně odsazené, rovnoběžně s komunikací. Široké schodiště před vchodem vybízí k prozkoumání budovy v celé její komplexnosti. Krychlová konstrukce budovy se vyvinula přímo z topografie místa a je chytře rozložena do pěti hlavních podlaží, zčásti nad zemí, zčásti pod zemí. Chodit sem do školy musí být radost!

https://data.krytinystrechy.cz/100183/www/www.krytiny-strechy.cz/2024-clanky/duben/05_AT_746_BZ_Gerlos_5503.jpg
Architektonické řešení vzdělávacího centra je navržené v souladu s okolím


Architektura je budování kultury

Společnost UNISONO, jež měla celý projekt na starosti, chtěla svou architekturou přispět také k místní stavební kultuře. Protože názory na to, co stavební kultura skutečně znamená, se obecně liší. Claudia Gast a Mario Dallaserra jménem UNISONO vysvětlují, jak přesně tento pojem chápou. „Každé místo, každý region má něco jedinečného, je charakteristický svou historií, zdroji, nářečím, materiálem a topografií.

V tomto duchu pro ně stavební kultura není vždy stejná, ale je dána tím, jak se řeší různé výchozí situace a jejich strukturální změny. To, co je v centru pozornosti, je veřejné ocenění prostorové přidané hodnoty, která vzniká díky stavbě jako takové, díky plánování, realizaci a následnému užívání. Termín stavební kultura tak popisuje vývoj pro architekty. „Kultura stavění znamená především společný vstup do procesu a kultivaci prostorovosti,“ vysvětluje Gast. Podobný postoj zaujímá UNISONO i k termínu udržitelnosti.


Přizpůsobivá a odolná krytina

Reference klempířské společnosti Mössler Dach, která působí po celém Rakousku, zahrnují prakticky vše, co se dá dělat s kovem. Opláštili již řadu stadionů, šikmých střech, velkých obytných projektů a řešili stovky napojení střešních oken a větracích vývodů. Například v Gerlosu si architekti z UNISONO přáli větrací výdechy, které lze stejnobarevně a homogenně integrovat do střešního pláště. „U sofistikovaných budov často nelze jít standardní cestou, pokud jde o detaily. S materiálem PREFA je to ale jiné, vše se s ním dá vytvarovat, a dokonce v odpovídající kvalitě i žádaném barevném odstínu,“ říká majitel Simon Mössler.

Vzdělávací centrum vyžadovalo jak střešní, tak fasádní práce, přičemž právě kombinace různých úkolů byla pro společnost Mössler zajímavá. Středobodem všeho byla instalace velkoplošných kosočtvercových hliníkových střešních a fasádních šablon PREFA 44 × 44 na čtyři stavební konstrukce, které mírně vystupují do svahu na straně budovy přiléhající k horám.

Stavební konstrukce zdobí kosočtvercové hliníkové šablony PREFA
Stavební konstrukce zdobí kosočtvercové hliníkové šablony PREFA


Gerlos leží v Tyrolsku, ve vysoko položeném údolí mezi strmě se svažujícími skalními stěnami Zillertalských a Kitzbühelských Alp. Vzhledem k silným výkyvům počasí v průběhu roku zde budovy potřebují robustní a odolné pláště. Jsou vystaveny obrovským masám sněhu. Proto musí každá střecha odolávat výsledné hmotnosti a vlhkosti ve zvláště vysoké míře. Síla sněhu, který se hromadí nejen na horských hřebenech, ale i na střechách v Gerlosu, může být extrémní. Výsledkem jsou laviny na střechách. Aby se jejich riziko minimalizovalo, jsou sklony a materiál čtyř zkosených konstrukcí vzdělávacího centra navrženy odpovídajícím způsobem.


O projektu

Země: Rakousko
Objekt, místo: vzdělávací centrum, Gerlos
Typ stavby: novostavba
Architekti: UNISONO ARCHITEKTEN
Realizace: Mössler Dach GmbH
Typ střechy: Falcovaná šablona 44 × 44
Barva střechy: bronzová (barva na přání)
Typ fasády: Fasádní šablona 44 × 44
Barva fasády: bronzová (barva na přání)
FOTOGRAFIE: Croce & WIR



Rubriky článků