Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Satjam

Michalská 1032/21
710 00 Ostrava
email: satjam@satjam.cz
web: www.satjam.cz.

Bez dobrého okapu se střecha neobejde

9. 4. 2024

Ať už je to letní bouřka s přívalovým deštěm nebo zimní sněžení, střecha musí celoročně ustát velké množství srážek. Stačí ovšem zvolit dobrý okap a je po starostech. Systém SATJAM Niagara si poradí i s průtrží mračen a navíc nezapomíná ani na moderní vzhled.

Zajistit plynulý odvod srážek ze střechy, odolat náporu slunce, deště, větru a občas i nějaké té spadené větvi, dlouho bez problémů sloužit a ještě ladit se vzhledem domu… Okap zkrátka musí ledacos vydržet. Okapové systémy SATJAM Niagara jsou proto navržené tak, aby dokázaly bezpečně pojmout vodu i při prudkých srážkách.

„Okapy SATJAM Niagara jsou jedinečné větší hloubkou žlabů, takže pojmou o cca 20 % větší množství vody než většina běžných žlabů na trhu o stejném průměru. Do obvyklého žlabu o průměru 150 mm se vejde přibližně 8,8 litrů na metr jeho délky, zatímco u žlabu Niagara je to 10,8 litrů. Bezpečně tak odvedou vodu ze střechy i při silných přívalových deštích, s menším rizikem zahlcení a přetečení,“ uvádí Ing. Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM, předního českého výrobce plechových střech. V některých případech je díky tomu možné volit okapy s menším průměrem.


Okapy SATJAM Niagara mají hlubší žlaby a bez problémů pojmou i větší objem srážek.
Okapy SATJAM Niagara mají hlubší žlaby a bez problémů pojmou i větší objem srážek.


I u okapů hraje materiál roli

Stejně jako střecha je i okap často vystaven působení vody a i u něj je tedy použitý materiál zásadní. Okapy SATJAM Niagara jsou proto vyrobeny ze špičkové oceli rakouské firmy Voestalpine o síle materiálu 0,6 mm. Oboustrannět zinkovaný plech se skládá celkem ze sedmi vrstev a již z výroby je opatřen oboustrannou polyuretanovou povrchovou úpravou tloušťky 50 µm. Druhou variantou je provedení AluRain ze slitiny hliníku norské hliníkárny Speira.

Materiál tloušťky 0,7 mm má rovněž oboustrannou, odolnou, 25 µm silnou povrchovou úpravu a celkově se skládá z pěti vrstev. U obou druhů plechu je tak zajištěna jeho vysoká odolnost vůči povětrnostním vlivům, a dlouhá životnost, ovšem při minimálních nárocích na údržbu. Odpadá tak pracné pravidelné natírání, zcela jim postačí občasná kontrola a odstranění napadaných nečistot.

Odolnost okapů SATJAM Niagara zajištuje kvalitní rakouská ocel či norský hliník.
Odolnost okapů SATJAM Niagara zajištuje kvalitní rakouská ocel či norský hliník.


Pro milovníky tradice i moderny

Okapový systém SATJAM Niagara je k dispozici ve dvou tvarových provedeních žlabů. První varianta nabízí tradiční půlkruhový průřez o průměru 125, 150 a 190 mm. Velikosti žlabů pak odpovídají i rozměry svodů o průměru 90, 100 a 120 mm, přičemž poslední jmenovaný může být použit i u žlabu s průměrem 150 mm. Maximální možná délka žlabů činí až 6 m a u svodů pak až 5 m. Na výběr je k dispozici až 7 barev pro perfektní sladění okapu ze vzhledem střechy. Tato modelová řada je k dispozici jak v provedení z oceli, tak i hliníku. Konkrétní rozměrové a barevné možnosti se pak liší podle zvoleného materiálu.


 Atraktivní minimalistické řešení přináší okapy SATJAM Niagara Kwadra v hranatém provedení.
Atraktivní minimalistické řešení přináší okapy SATJAM Niagara Kwadra v hranatém provedení.


Odpovědí na estetické požadavky současné architektury jsou pak okapy SATJAM Niagara Kwadra v osobitém hranatém provedení. Atraktivnímu minimalistickému trendu pak odpovídá i barevné provedení v odstínu antracit. Podokapní žlab s pravoúhlým profilem disponuje rozměry 125 × 82 mm a maximální délkou 4 m. Navazující svod může být v kulatém provedení o průměru 100 mm a délce až 5 m, či v odpovídajícím hranatém tvaru s rozměry průřezu 100 × 100 mm a délce až 4 m. Odolnost systému pak zajišťuje kvalitní ocelový plech od firmy Voestalpine.


Komplexní řešení

Obě modelová provedení jsou k dispozici včetně uceleného systému nosných prvků a dalších komponent pro co nejsnazší montáž. „Všechny detaily jsou konstruovány tak, aby unesly vyšší váhu srážkové vody odpovídající většímu objemu žlabů. Při správné instalaci pro ně není problém ani štědrá sněhová nadílka, takže okapy lze bez obav instalovat i na stavby v horských oblastech,“ ujišťuje Ing. Petr Tureček ze SATJAMu.

Okapové systémy SATJAM Niagara tak představují univerzální řešení pro téměř jakýkoliv typ střešní konstrukce novostavby či rekonstruovaného domu.

Více na www.satjam.cz.

Rubriky článků