Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Střecha bez přesahů pro rodinný dům v Übersaxenu

26. 2. 2024

Honosný třípodlažní rodinný dům pod hřebenem Walseru v rakouském Vorarlbersku vyniká svou výraznou barevnou a koncepční uhlazeností. A to pravděpodobně pouze díky architektonické rafinovanosti mistra Jürgena Hallera, který se musel vypořádat s mnoha nevšedními požadavky od několika členů rodiny investora. Pod jednou střechou totiž měl vytvořit dostatek prostoru pro tři generace jedné rodiny, kancelář i venkovní střešní bazén umístěný těsně pod hřebenem.

Konzistentní střešní celek

Struktura stavby tohoto neobyčejného rodinného domu je výrazně asymetrická. Díky tomu se bude v budoucnu vždy jevit jako dynamická. Střešní plochy sedlové střechy, pokryté hliníkovým plechem PREFALZ v oříškovém odstínu, jsou na každé straně různě dlouhé. Přestože nemají žádné přesahy a obsahují integrované žlaby i dobře proporčně řešené hliníkové oplechování bazénu a terasy těsně pod hřebenem střechy, působí ohromně. Ale klidně. Architektura má totiž ve Vorarlbersku obecně vysokou úroveň. V posledních 30 letech se zde rozvinula kombinace tradičních stavebních metod a jejich reinterpretace, díky níž jsou architekti z tohoto regionu známí po celém světě.

Honosný třígenerační dům v Rakousku zdobí hliníkový plech PREFALZ
Honosný třígenerační dům v Rakousku zdobí hliníkový plech PREFALZ


Vorarlberská architektura se drží jasné linie, podobné ochranné známce, a dbá na udržitelnost. Architektonická scéna je zde již léta známá jako obzvláště progresivní. Když se Hallera ptáme, zda je zdejší architektura stále stejně inovativní, zmiňuje, že obecná kvalita řemesla je nyní obrovská a konkurence poměrně tvrdá. Je přesvědčen, že úroveň se bude i nadále odpovídajícím způsobem zvyšovat.


Výzva pro mistra klempíře

Střecha domu v Übersaxenu byla i pro zkušené klempíře ze společnosti Tectum výzvou. Má totiž poměrně plochý sklon a velmi dlouhé integrované vnitřní žlaby. Musela tak být odpovídajícím způsobem zohledněna roztažnost materiálu se zřetelem na dlouhodobě bezproblémovou funkčnost. Kromě toho je zde i plochá zelená střecha nad garáží a řada hliníkových prvků integrovaných do dřevěné fasády i do oken.

Architektonické řešení domu se ukázalo být výzvou i pro zkušené klempíře
Architektonické řešení domu se ukázalo být výzvou i pro zkušené klempíře


Jako skutečnou výzvu ale mistr Udo Waibel, jeden z jednatelů společnosti Tectum, vyzdvihuje bazén částečně umístěný pod šikmou střechou na střešní terase. Ten musel být také opláštěn svitkovým plechem PREFALZ, dodatečně utěsněn a plynule spojen se sousední šikmou střechu. „Aby nebyl střešní bazén z větší dálky vidět, oplechovali jsme navíc i boční stranu lodžie ve třetím patře,“ upřesňuje Waibel.


Bazén částečně umístěný pod šikmou střechou na střešní terase


O projektu:

Země: Rakousko
Objekt, místo: vícegenerační rodinný dům, Übersaxen
Typ stavby: rekonstrukce
Architekti: Baumeister Jürgen Haller GmbH
Realizace: Tectum GmbH
Typ střešní krytiny: PREFALZ
Barva střešní krytiny: P.10 oříšková
FOTOGRAFIE: Croce & WIR

Rubriky článků