Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Satjam

Michalská 1032/21
710 00 Ostrava
email: satjam@satjam.cz
web: www.satjam.cz.

Nová střecha ve velkém stylu

31. 8. 2023

Vzhled klasické střešní tašky a zároveň odolnost plechové střechy… To v sobě spojují lehké střešní krytiny SATJAM, které nabízí i velkoformátové řešení na míru vašemu domu. Víte, pro jaký dům se hodí a jaké jsou jejich výhody?
Plechová střecha v sobě spojuje nízkou hmotnost, rychlou realizaci, minimální nároky na údržbu a dlouhou životnost. Nejčastějšími materiály pro její výrobu jsou pozinkovaná ocel a slitina hliníku. Kromě volby materiálu čeká majitele při výběru střešní krytiny i další klíčová otázka, a to velikost formátu. „Plechové střechy se vyrábí v malém a velkém formátu. Ty maloformátové se díky menším rozměrům hodí spíše na členité střechy. Velkoformátové střešní krytiny jsou naopak ideální pro jednoduché střešní plochy. Jedná se v podstatě o pásy materiálu o šířce nejčastěji kolem jednoho metru a délce až šest metrů. Díky svým rozměrům tak výrazně urychlují vlastní pokládku. V hotovém stavu vytvářejí jednolitou plochu s minimálním napojováním jednotlivých plechů. Tato místa mohou být totiž z hlediska zatékání pod krytinu riziková,“ vysvětluje Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM, předního českého výrobce plechových střech.

Velkoformátová plechová krytina se vyrábí vždy na zakázku podle rozměrů konkrétní střechy, což eliminuje množství vzniklého odpadu. Svým vzhledem a profilováním přitom dokáže evokovat klasické tašky. Využití navíc najde i na střechách s velmi nízkým sklonem, a to už od 10°.
 
Velkoformátové plechové střešní krytiny se rychle montují a vyrábí se na míru dané střeše.
Velkoformátové plechové střešní krytiny se rychle montují a vyrábí se na míru dané střeše.




Střecha pro milovníky klasiky

Plechové střešní krytiny dnes nejsou určeny jen pro minimalistické novostavby, ale své místo nachází i na stavbách, kde je kladen důraz na zachování tradičního vzhledu. Klasický tvar střešních tašek nabízí například velkoformátová krytina SATJAM Grande evokující svým charakteristickým obloukem „románskou tašku“. Díky nadčasovému vzhledu se tak stane tou pravou „korunou“ pro domy široké škály stylů. Moderní střešní krytinou vhodnou pro univerzální použití je také SATJAM Roof, která spojuje velkoformátové provedení, výborné užitné vlastnosti a příznivý poměr kvality a ceny.

Ekonomickým řešením, které ale neslevuje z vysokých kvalitativních standardů, je také velkoformátová krytina SATJAM Trend. Pro ochranu proti vzlínání vody v místě spojení pásů jsou tyto střešní krytiny opatřeny odvodňovací drážkou Soft Line. Široká škála barevných provedení střešních krytin SATJAM umožňuje jejich sladění s fasádou. Pro plně funkční řešení střešního pláště jsou dodávány také s dalšími klempířskými a prostupovými prvky, spojovacím materiálem a případně i širokou řadou doplňků, jako jsou střešní okapy SATJAM Niagara, difuzní fólie, sněhové zábrany a další příslušenství.

Satjam GrandeSatjam RoofSatjam Trend
Střešní krytiny SATJAM Grande, Roof a Trend


Nový rozměr pro oblíbenou krytinu

Velkoformátové řešení nově nabízí také populární řada Taurus známá svým charakteristickým tvarem. Stávající maloformátové provedení SATJAM Taurus Modul nyní doplňuje také velkoformátová varianta SATJAM Taurus Maxx. „Obě střešní krytiny zachovávají stejný tvar s výraznou profilací, liší se pouze svými rozměrovými možnostmi. Zatímco u střešní krytiny SATJAM Taurus Modul tvoří jednu šablonu pět tašek ve dvou řadách, její velkoformátová varianta SATJAM Taurus Maxx nabízí při stejné šířce délku až 4,95 m pro provedení z oceli a 3,90 m v případě hliníku,“ popisuje Petr Tureček ze SATJAMu.

 Nová střešní krytina SATJAM Taurus Maxx přináší oblíbený tvar nyní také ve velkoformátovém provedení.

Nová střešní krytina SATJAM Taurus Maxx přináší oblíbený tvar nyní také ve velkoformátovém provedení.



Jeden panel tak v některých případech zvládne pokrýt celou délku střechy od okapu až po hřeben, což urychluje práce realizační firmy a majiteli tak přináší snížení nákladů na instalaci střešní krytiny. Pohledově přitom střecha nemá žádná viditelná napojení. Krytinu lze pokládat libovolně zprava či zleva podle situace dané stavby. Stejně jako ostatní velkoformátové střešní krytiny ji lze použít i pro střechy s velmi nízkým sklonem.


Jak se velkoformátová střešní krytina montuje?


Ačkoliv plechová střešní krytina velkého formátu vlastní instalaci výrazně urychluje, je lepší tuto práci přenechat do rukou odborníků. Způsob skládání na stavbě se pak liší podle rozměrů střechy a typu krytiny. „Při pokládce je nutné krytinu do střešní konstrukce správně ukotvit. To se většinou provádí provrtáním systémových šroubů skrz krytinu do nosného podkladu, nesmí být dotažené málo ani příliš. Při správném utažení se těsnění, kterým jsou šrouby opatřené, roztáhne asi o jeden milimetr přes vnější okraj podložky,“ upozorňuje Petr Tureček ze SATJAMu. Pod podložkou také nesmí zůstat zbytky fólie, kterou jsou některé střešní krytiny z výroby ochráněny proti mechanickému poškození.

Pokládku plechové střešní krytiny je vhodnější svěřit odborné firmě.
Pokládku plechové střešní krytiny je vhodnější svěřit odborné firmě.


RADA ODBORNÍKA: Instalace fotovoltaických panelů na plechovou střechu

„Z důvodu zvyšujících se požadavků domácností na úsporu energií roste v poslední době popularita fotovoltaických panelů. Jejich instalace ale nesmí nijak ovlivnit funkčnost ani životnost střešní konstrukce. Abychom zajistili bezproblémovou kompatibilitu fotovoltaických nebo teplovodních solárních panelů a střešní krytiny, vyvinuli jsme systémové řešení pro jejich uchycení v podobě držáků SATJAM Solar, které jsou určené pro profilované střešní krytiny SATJAM. Držáky se nekotví do podkladní konstrukce a nevytváří v ní riziko případných netěsností, ale přímo do plechové krytiny pomocí systémových šroubů s těsněním. Výhodou je i jejich snadná instalace a možnost použití na nové i staré střechy téměř všech sklonů bez dalších nutných stavebních úprav,“ říká Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM.


Držáky SATJAM Solar se kotví přímo do krytiny a nikoliv do jejího podkladu a nevytváří tak riziko zatékání.
Držáky SATJAM Solar se kotví přímo do krytiny a nikoliv do jejího podkladu a nevytváří tak riziko zatékání.


Velkoformátové střešní krytiny SATJAM jednoduše nabízí rychlé, praktické a funkční řešení střechy, u nichž si přijdou na své vyznavači minimalismu i milovníci klasických tvarů.


Více na www.satjam.cz.

Štítky: Plech na střechu
Rubriky článků