Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Satjam

Michalská 1032/21
710 00 Ostrava
email: satjam@satjam.cz
web: www.satjam.cz.

Fotovoltaika na plechovou střechu? Stačí vhodný držák!

22. 8. 2023

Nejen úspory, ale i zbytečné starosti a drahé opravy… I to může domácnosti přinést fotovoltaika, pokud majitelé při jejím výběru neberou v potaz to, kam ji budou umisťovat – tedy střechu!
„Při pořizování fotovoltaické elektrárny je pro mnoho majitelů prioritou její dostatečný výkon, aby se jim investice vyplatila. Už ale často nezohlední nároky střechy. Při nešetrné instalaci panelů pak často vznikají řešení, která mohou být problematická nejen pro vzhled domu, ale i pro funkčnost střechy. U plechových střešních krytin je proto nutné dát pozor na vhodný způsob ukotvení panelů,“ upozorňuje Petr Tureček, produktový manažer společnosti SATJAM předního českého výrobce plechových střech.
 
Pořizujete si fotovoltaiku? Nezapomeňte na správné ukotvení panelů
Pořizujete si fotovoltaiku? Nezapomeňte na správné ukotvení panelů
 
Většina firem totiž panely kotví skrz plechové krytiny do podkladní nosné konstrukce. Toto řešení však pro správnou funkčnost střechy nemusí být vždy tím nejlepším. Ukotvení panelu mnohdy vyjde nevhodně v boční části vlny krytiny, v místě různých oplechování, nebo v těsné blízkosti střešních oken. Taková místa ale nemusí být trvale utěsnitelná. Kov navíc přirozeně dilatuje, což může časem vést ke vzniku netěsností a pod střechu může dokonce začít zatékat. Jak se tomu vyhnout?

Držák SATJAM Solar
Držák SATJAM Solar
 
„Bezproblémovou kompatibilitu fotovoltaických nebo teplovodních solárních panelů a profilované střešní krytiny zajistí speciální držáky SATJAM Solar. Nekotví se do podkladu, ale pomocí systémových šroubů s těsněním přímo do krytiny. Umísťují se do horní vlny profilace krytiny. Instalace je tedy snadná a zajistí trvalé utěsnění prostupu bez rizika poškození krytiny,“ vysvětluje Petr Tureček ze SATJAMu. S důmyslným řešením pro instalaci panelů zkrátka nepředstavuje fotovoltaika pro plechovou střechu žádný problém!

Zdroj článku: SATJAM

Rubriky článků