Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

PREFA Aluminiumprodukte s.r.o. ČR | PREFA
 
PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
K Zelenči 2883/14,
Praha 9 - Horní Počernice
cz.prefa.com

Střecha v korunách stromů

21. 6. 2023

Není jednoduché stavět dům a pokrývat střechu uprostřed vzrostlého lesa. Lech Chrzanowski, pokrývač z Lodže, ví moc dobře jakou přípravu je nutné provést při takové stavbě. Například je potřebné zkoordinovat rozměry a vhodnou dopravu materiálu na místo. Mnoho produktů působí ve městě zcela jinak, a i když je projekt tak malý jako rekreační chata, poloha stromů a jejich hustota přesně diktuje, co kde v lese můžete skladovat nebo stavět. Čím lehčí materiály, tím větší míra pravděpodobnosti, že uspějete i v těch nejnáročnějších podmínkách.
Zkušenosti s domy v lese získal pan Chrzanowski již před mnoha lety, kdy renovoval nebo nově zastřešil většinu střech v Konstancin-Jeziorna, známém polském „městě v lese“. Lázeňské městečko v borovém lese se svými okrasnými vilami dnes patří k nejlepším obytným oblastem v Polsku. Střecha na nově vybudované chatě Boroteka jižně od Lodže, je o něco skrytější a podstatně méně honosná než vily v Jeziorně, ale neméně elegantní. Místo okázalého luxusu bylo záměrem investora, aby střecha i dům byly ponořeny hluboko v borovém lese a chránily tak své návštěvníky před zvědavými pohledy i nepřízní počasí.

Netradiční stavba je skryta hluboko v lese
Netradiční stavba je skryta hluboko v lese
 
Chrzanowski je tímto aspektem domu, stejně jako jeho konstrukcí a architektonickým jazykem, zjevně nadšen. „Museli jsme střechou podtrhnout zvláštní charakter dřevěné chatky. Tradiční tašková střecha by zde nepřipadala v úvahu. Jednak se sem nehodí stylově, ale měli bychom rovněž problém tak těžký materiál na místo vůbec dopravit. Vybrali jsme proto s investorem lehký a odolný hliníkový plech od společnosti PREFA Aluminiumprodukte,“ upřesňuje Chrzanowski
 
Použit byl svitkový plech PREFALZ v barvě P.10 černé. Spolu s pěti spolupracovníky dokončil Chrzanowski střechu na malé, šikmo seříznuté dřevěné chatce za pouhé čtyři dny. Geometrie střechy nemohla během pokládky téměř nic zvláštního nabídnout. Nicméně střešní žlaby a stojaté úhlové drážky musely vizuálně zohlednit dominantní dřevěnou fasádu na zadní straně chaty.
 
Střecha na chatě Boroteka spojuje moderní architekturu s přírodou
Střecha na chatě Boroteka spojuje moderní architekturu s přírodou


Přestože plocha střechy byla malá, požadavky na detaily byly vysoké, např. bylo nutné dosáhnout technicky i opticky zcela bezchybných spojů. Ve spodním cípu střešní plochy, v nejnižším místě, bylo třeba realizovat přechod na skrytý dešťový svod za dřevěnou fasádou na pouhých několika centimetrech. Práce klempířů tak musela být mimořádně přesná, což souvisí i s tím, že na střešní plochu je z okolí vcelku dobře vidět.

Lech Chrzanowski se na tomto úspěšném soužití architektury, materiálu a přírody podílel především díky svým řemeslným zkušenostem. V Polsku je znám jako jeden z mála pokrývačů, kteří zvládli technologii stojaté drážky a její náročnost v mnoha variantách. Sám pracuje od projektu k projektu od roku 1989. „Nikdy jsem si nemusel dělat reklamu, vždycky mě doporučili jiní,“ říká s klidem. Díky tomu se dostal k realizaci zakázky na 65 metrů vysoké kostelní věži nebo střeše tělocvičny o rozloze 8000 m2. A na minimalistickou střechu v Borotece bude vzpomínat jako na mimořádně hodnotnou práci.
 

O projektu:

Země: Polsko
Objekt, místo: rekreační dům, Jamborek
Typ stavby: novostavba
Architekti: Rafal Stramski, Gdaňsk
Realizace: L.CH Roofs Sp.z. o. o.
Typ střechy: PREFALZ
Barva střechy: P.10 černá
FOTOGRAFIE: Croce & WIR

Zdroj článku: PREFA Aluminiumprodukte

Štítky: Falcovaná krytina, Falcovaný plech
Rubriky článků