Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

logo keramet
Keramet spol. s r. o.
Průmyslová 526
267 01 Králův dvůr

+420 608 900 433

Plánujete výměnu střešní krytiny nebo novostavbu? Hliníková střecha je ideální volbou!

26. 1. 2023

Hliníkové střechy jsou používány již desítky let a hliníková krytina se stala tradičním materiálem. Hliník je ideálním řešením při výměně střešní krytiny nebo u novostaveb. Hliníková krytina je lehká, která tolik nezatěžuje střešní konstrukce a tím ideální pro rekonstrukce a novostavby, ale též odolná, jejíž instalace je rychlá, užitné vlastnosti vysoké, přitom za příznivou cenu.

Realizace falcované krytiny KERAFalc PROFI
Realizace falcované krytiny KERAFalc PROFI

Přednosti hliníkové krytiny

Hliníková střecha nabízí oproti svým konkurentům z keramiky, betonu a jiných materiálů řadu výhod.

• Dlouhá životnost. Hliníková střecha = střecha na celý život. Vyhledávaná je především pro svou dlouhou životnost, která byla ověřena na více jak 120 let. Při pořízení hliníkové střešní krytiny se nemusíte do konce svého života, ale i života vašich dětí, zabývat její výměnou. Hliníkovou střešní krytinu si pořizujete na celý život!

•Lehká a pevná. Nízká hmotnost usnadňuje montáž a zajišťuje nízké zatížení střešní konstrukce. Její hmotnost činí necelé 2 kg na 1 m2 (při síle plechu 0,6 mm). Proto je tato krytina tolik oblíbena při rekonstrukcích střech, ale i při stavbách střech nových, kdy nemusí být kladeny tak vysoké nároky na únosnost krovu. Oproti robustní konstrukci střechy nabízí hliníková střecha v tomto směru značné úspory, které uvítá každý investor.

•Snadná údržba a korozi odolná. Právě hliníková střešní krytina nekoroduje (nikdy nezrezaví) a je bezúdržbová. Tento typ střešní krytiny není třeba po nadělení na příslušné délky dodatečně ošetřit, je prostě koroziodolná. A to je oproti ocelovým krytinám zásadní výhoda. Hliníková střešní krytina navíc nevyžaduje žádnou speciální péči, přičemž se z jejího povrchu nic nedrolí a neodlupuje.

•Ekologicky nezávadná a recyklovatelná.

•Odolná i v extrémních podmínkách. Navíc je tato krytina ideální i do výše položených oblastí na střechy značných sklonů, které musí odolávat větší sněhové nadílce i silnějšímu větru.

•Moderní a ekonomická. Vzhledem k užitným vlastnostem je krytina ekonomicky výhodná a s ohledem na širokou škálu tvarů barevných odstínů velmi estetická.


Střecha přímo od českého výrobce!

Společnost KERAMET, s.r.o. je českým výrobcem hliníkových krytin, klempířských prvků a okapových systémů. Nabízí střešní krytiny tvarované, ale i falcované včetně všech potřebných doplňků. Precizní výroba a ověřená kvalita 30 let je u této české rodinné firmy samozřejmostí.

Vhodný typ hliníkové střešní krytiny je závislý na sklonu střechy, její velikosti, místě instalace a způsobu využití stavby. Právě dělení na krytiny tvarované a trapézové (skládané) a falcované definuje nejen vzhled, ale i možnosti využití.


Keramet - Střechy Praha


Přírodní a lakované provedení hliníkové střechy

Hliníkové střešní krytiny jsou vyráběné ve dvou provedeních – v přírodním a lakovaném. Levnější je krytina v přírodním provedení, kdy je tato krytina bez jakékoli povrchové úpravy. Povrch plechu je v tomto případě v prvních letech stříbrný, lesklý a časem lehce zešedne (zoxiduje). Pro lepší vzhled je však vyhledávanější střešní krytina s povrchovou úpravou. Povrch těchto výrobků je opatřen polyesterovým (PES) nebo polyvinylidenfluoridovým (PVDF) lakem, který zvyšuje estetickou hodnotu střechy. Obě provedení samozřejmě poskytují všechny výše zmíněné přednosti hliníkových střech.

Různé tvary a barevné provedení střešních krytin
Různé tvary a barevné provedení střešních krytin

Tvarované a trapézové hliníkové krytiny

Český výrobce KERAMET vyrábí hliníkové krytiny s označením KPTR a KERAkryt v osmi různých tvarech, více než patnácti barevných provedeních a v délkách podle požadavků zákazníků (tedy v délkách na míru).

Tvarované krytiny jsou ideálním řešením pro zastřešení rodinných domů, chat, rekreačních objektů, pergol a dalších přístřešků.

Nejpoužívanějším tvarem je krytina KPTR 1017, která je vhodná pro střechy se sklonem od 10°.

Tvarovaná krytina KPTR 1017, RAL 8017 - čokoládová hnědá
Tvarovaná krytina KPTR 1017, RAL 8017 - čokoládová hnědá

Realizace střešní krytiny KPTR 1017


Často využívané jsou pak i maloformátové alukrytové šablony KERAkryt, které jsou k vidění na střechách již desítky let. Jejich instalace je vhodná pro střechy se sklonem od 30°.

Tvarovaná krytina KERAkryt, RAL 8017 - čokoládová hněd
Tvarovaná krytina KERAkryt, RAL 8017 - čokoládová hnědá
Realizace střešní krytiny KERAkryt
Realizace střešní krytiny KERAkryt


Velmi estetickým řešením je hliníkový tvarovaný plech KPTR TAŠKA, který je často používaný jako vhodné řešení při napodobení krytiny tvaru klasické pálené tašky. Jako u ostatních krytin je vyráběný v několika barevných provedeních a v délkách dle požadavků. Tento tvarovaný plech je vhodný již od sklonu střechy 10°.

Tvarovaná krytina KPTR TAŠKA, RAL 3009 - oxidovaná červená
Tvarovaná krytina KPTR TAŠKA, RAL 3009 - oxidovaná červená
Realizace střešní krytiny KPTR TAŠKA
Realizace střešní krytiny KPTR TAŠKA

 

Trapézové krytiny jsou vhodné pro zastřešení průmyslových a zemědělských objektů, garáže, přístřešky a další objekty. Své uplatnění najdou i při opláštění stěn a podhledů nebo výplních plotů a vrat. Montáž plechů je možná jak horizontálně, tak vertikálně.

Trapézový plech KPTR 35/207, KPTR 40/184 a KPTR 40/200 je nejpoužívanější průmyslovou vlnou a ideálním řešením pro zemědělské stavby. Montáž je vhodná pro střechy se sklonem od 10°. Velmi často se tyto plechy instalují i vertikálně při opláštění stěn.

 

Trapézový plech KPTR 40/184, přírodní-nelakované provedení
Trapézový plech KPTR 40/184, přírodní-nelakované provedení
Realizace střešní krytiny KPTR 40/184
Realizace střešní krytiny KPTR 40/184

 

Trapézový plech KPTR VLNA 18/76 a KPTR 13/94 jsou pro svůj nízký profil vlny velmi často používané nejen jako střešní plechy, ale i k opláštění stěn a podhledy. Montáž je vhodná pro střechy se sklonem od 10°. Při opláštění stěn lze plechy instalovat jak horizontálně, tak vertikálně.

Trapézový plech KPTR 13/94, RAL 8017 - čokoládová hnědá
Trapézový plech KPTR 13/94, RAL 8017 - čokoládová hnědá
Realizace opláštění budovy KPTR VLNA 18/76
Realizace opláštění budovy KPTR VLNA 18/76

 

                  

Falcované hliníkové krytiny

Český výrobce KERAMET má ve své nabídce i falcované střešní krytiny s obchodním označením KERAFalc a KERAKlik, které se hodí i do extrémních horských podmínek, tedy oblastí s větším zatížením sněhem, ledem a větrem. Tyto krytiny jsou velmi pěkné a ideální pro moderní domy, tak i roubenky a chalupy. Ideální jsou pro členité stavby a střechy s nižším sklonem od 5°, pro rekonstrukce i novostavby. Falcované krytiny se vyrábí v různých barevných provedeních a povrchových úpravách (přírodní, lakované, embosované nebo velmi estetické matné texturní povrchy).

Povrchové úpravy falcovaných krytin - KERAFalc + KERAFalc PROFI, KERAFalc STUCCO, KERAFalc TEXTURE
Povrchové úpravy falcovaných krytin:
KERAFalc + KERAFalc PROFI, KERAFalc STUCCO, KERAFalc TEXTURE

Falcovaná střešní krytina KERAFalc se vyrábí z lakovaných pásů z hliníkové slitiny, které jsou opatřeny polyesterovým lakem (PES) a potaženy ochrannou snímací černo/bílou PE fólií na pohledové straně plechu. Spodní strana je lakována ochranným transparentním lakem.

Falcovaná krytina KERAFalc, RAL 8017 - čokoládová hnědá / 7016 - antraci
Falcovaná krytina KERAFalc, RAL 8017 - čokoládová hnědá / 7016 - antracit
Realizace falcované krytiny KERAFalc
Realizace falcované krytiny KERAFalc

Falcovaná střešní krytina KERAFalc PROFI se vyrábí z lakovaných pásů z hliníkové slitiny, které jsou opatřeny polyvinyldenfluoridovým lakem (PVDF) a potaženy ochrannou snímací černo/bílou PE fólií na pohledové straně plechu. Spodní strana je lakována ochranným lakem ve stejném odstínu.

Falcovaná krytina KERAFalc PROFI, RAL  7016 - antracit
Falcovaná krytina KERAFalc PROFI, RAL  7016 - antracit
Realizace falcované krytiny KERAFalc PROFI
Realizace falcované krytiny KERAFalc PROFI

Falcovaná střešní krytina KERAFalc STUCCO se vyrábí z lakovaných pásů z hliníkové slitiny, které jsou opatřeny polyesterovým lakem (PES) s povrchovou úpravou embos (stucco). Spodní strana je lakována ochranným transparentním lakem.

Falcovaná střešní krytina KERAFalc TEXTURE se vyrábí z lakovaných pásů z hliníkové slitiny, které jsou opatřeny vysoce odolným pevnostním texturním lakem, s nánosem vyšším než 30 micronů. Spodní strana je lakována ochranným transparentním lakem.

 Falcovaná krytina KERAFalc TEXTURE, antracit
Falcovaná krytina KERAFalc TEXTURE, antracit
Falcovaná krytina KERAFalc STUCCO, RAL 7016 - antracit
Falcovaná krytina KERAFalc STUCCO, RAL 7016 - antracit

Falcovaná střešní krytina KERAFalc NATUR se vyrábí z lakovaných pásů z hliníkové slitiny, které jsou s přírodním - nelakovaným povrchem. Lesklý povrch časem zmatní a pokryje se vrstvou kysličníku hlinitého.

 

Jednoduchá a rychlá montáž - falcovaná krytina klik systém

Český výrobce KERAMET představil novinku v sortimentu falcovaných krytin, tzv. klik systém. Klik systém nabízí snadnou a rychlou montáž.

 Falcovaná krytina s prolisem, klik systém
Falcovaná krytina s prolisem, klik systém


Falcované krytiny KERAKlik a KERAKlik SD jsou hliníkové střešní krytiny, které imitují vzhled klasické falcované krytiny, s jednoduchým systémem zacvaknutí duté drážky, tzv. klik systémem. Krytiny jsou vhodné již od sklonu 8°, při napojení plechů v délce od sklonu 15°. 

Výrobce nabízí falcované krytiny z lakovaného pásu z hliníkové slitiny, vyráběné v hladkém provedení, s texturním povrchem nebo embosovaným (Stucco) povrchem, opatřené vysoce kvalitním polyesterovým lakem (PES) nebo polyvinyldenfluoridovým lakem (PVDF). 

Falcovaná střešní krytina KERAKlik se kotví pomocí nerezových šroubů nebo hřebíků s plochou hlavou. Kotvící materiály jsou skryté. KERAklik je vhodný v max. délkách do 4,5 m. V případě požadavku větších délek nabízí výrobce provedení KERAKlik SD, kde kotvení je opět skryté, s použitím speciálních příponek.

Falcovaná střešní krytina KERAKlik SD  (SD - označení pro stojatou drážku) se kotví pomocí speciálních příponek, kdy kotvení je opět skryté. KERAklik SD výrobce doporučuje v max. délkách do 8 m.

KERAKlik - hladké provedení, odstín RAL 3016
KERAKlik - hladké provedení, odstín RAL 3016
KERAKlik s prolisem - texturní provedení, odstín antracit
KERAKlik s prolisem - texturní provedení, odstín antracit

KERAKlik a KERAKlik SD je v nabídce v provedení - bez prolisu nebo s prolisem, ve standardní variantě s výstřihem rohů pro zaklapnutí falce. 
 
Vybere si skutečně každý! Široká nabídka barevných odstínů, různé povrchové úpravy a především kvalita zajištěná ověřeným českým dodavatelem! Všechny falcované materiály jsou vhodné pro falcované střechy, oplechování střech, ale i pro fasádní obklady. Na střechách je třeba provádět montáž s pokládkou nejlépe na plnoplošné bednění.


Hliníkové klempířské prvky a okapový systém

KERAMET vyrábí ke všem střešním krytinám standardní klempířské prvky i atypické ohýbané prvky z nelakovaných i lakovaných hliníkových plechů té nejvyšší kvality a v různých povrchových úpravách. Mezi základní klempířské prvky patří hřebenáč, závětrné lišty a okapní lišty. Výrobce vyrábí a dodává ke všem krytinám hliníkový okapový systém, který lze vyrobit v půlkulatém nebo hranatém provedení, nástřešní žlaby z nelakovaných nebo lakovaných plechů, sněhové zábrany pro tvarované i falcované střešní krytiny a vhodné spojovací materiály.

Hliníkový okapový systém půlkulatý, RAL 8017 - čokoládová hnědá
Hliníkový okapový systém půlkulatý, RAL 8017 - čokoládová hnědá
Hliníkové sněhové zábrany pro falcovanou krytinu
Hliníkové sněhové zábrany pro falcovanou krytinu
Keramet - Střechy Praha


Více informací nejen ke střešním krytinám naleznete na www.keramet.cz nebo na e-shopu www.aluminiumshop.cz , kontakt: 608 900 433 / e-mail: obchod@keramet.cz

Sledujte KERAMET na IG a nenechte si ujít novinky a fotky z realizací       

CENOVÉ PORADENSTVÍ A KALKULACE ZDARMA!

Výroba a prodej: Králův Dvůr u Berouna, D5 - EXIT 22.  ROZVOZ PO CELÉ ČR.




Štítky: Střecha hliník
Rubriky článků