Powered by Smartsupp
Hledám střechu Hledám firmu Hledám radu Vizualizace střechy

Pr články

Rheinzink ČR
Fügnerova 1511,
290 01 Poděbrady
T: +420 602 177 533
info@rheinzink.cz

Oplechování a UDS rýhovaná spojka Rheinzink

6. 12. 2022

Kvalitní technické detaily jsou nejen zárukou dlouhodobě funkčního a spolehlivého řešení konstrukce, ale navíc vycházejí vstříc pohledovým požadavkům architektů a investorů. RHEINZINK nabízí pro všechny typy klempířských konstrukcí tato nadčasová technická řešení. Jedním z nich je spojování klempířských prvků pomocí RHEINZINK- UDS spojky.

UDS spojka

UDS spojka je podélně rýhovaný profil vyrobený z titanzinku RHEINZINK podle ČSN EN 988 a kvalitativních kritérií Quality ZINC. Dodávaná je v šířkách 250 a 333 mm v jednotné délce 3000 mm. Volitelné tloušťky 0,8 mm a 1,0 mm v provedení RHEINZINK- CLASSIC walzblank, RHEINZINK- prePATINA blaugrau a RHEINZINK- prePATINA schiefergrau.

UDS rýhovaná spojka Rheinzink

Použití UDS spojky

Vhodné využití je například u parapetů, kde prakticky neexistuje žádný jiný spolehlivý systém spojování. UDS spojku využijeme u všech typů klempířských konstrukcí ve sklonu minimálně 3° jako například: oplechování římsy, oplechování atiky, oplechování větraného hřebene. Podmínkou použití je upevnění formou nepřímého kotvení plechů pomocí zatahovacích pozinkovaných plechů nebo lepením bitumenovým lepidlem (např. ENKOLIT).

UDS rýhovaná spojka Rheinzink

Montáž UDS spojky

Cílem je vytvoření plochého spoje mezi díly oplechování. Naformátovaná UDS spojka se montuje v místě spoje oplechování mezi vynechané zatahovací pozinkované plechy. U lepení nahrazuje UDS spojka stykový podkladní plech. Vyztužené konce oplechování vytvoří na středu UDS spojky otevřený spoj, kde doporučená šířka mezery mezi plechy bude 10 mm. Otevřená mezera umožňuje volný pohyb plechů po konstrukci. Geometrie profilu UDS spojky zabraňuje pronikání vody pod oplechování, nejsou nutná žádná dodatečná opatření. Délky jednotlivých dílů oplechování mohou být u nepřímého kotvení doporučeny až 6 m (délka klempířských prvků se odvíjí především od montážních a dopravních možností konktrétní stavby), u lepených spojů doporučujeme do 3 m.

UDS rýhovaná spojka Rheinzink


Výhody použití UDS spojky

• Jednoduchá a rychlá montáž.
• Minimum viditelného ručního zpracování.
• Vytvoření uzavřeného celistvého profilu oplechování.
• Designový plochý spoj.
• Nedojde k perforaci pohledového oplechování.
• Záruka materiálové a funkční spolehlivosti.

Pomocí UDS spojky při správném klempířském zpracování a dodržení technických postupů vytvoříme funkční a estetický detail stavby. Ochrana stavebních konstrukcí proti vodě pomocí oplechování z materiálu RHEINZINK je pak spolehlivá a dlouholetá. Technické detaily RHEINZINK jsou zárukou německé kvality a spolehlivosti.
 

UDS spojka


Oplechování – informace

Názorné webináře najdete zde:

RHEINZINK Webinář: Oplechování - montáž vnějšího rohu atiky a napojení pomocí UDS spojky

RHEINZINK Webinář: Příčné spoje na oplechování atiky

Souhrn pravidel pro oplechování atiky, soklu, římsy, parapetu najdete v informačním materiálu RHEINZINK "Oplechování - jak na to?“ Pokud ho ještě nemáte, zaslání materiálu v elektronické podobě si vyžádejte zde.

Autor článku: Ing. Martin Link, RHEINZINK ČR s.r.o.


Rubriky článků